Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Medicina i Odontologia Logo del portal

La Universitat de València, seu del certamen universitari FisioCòmic2023 sobre processos fisiològics

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 27 de març de 2023
cartell de Fisiocómic2023

FisioCòmic, un concurs de còmics sobre processos fisiològics dirigit a estudiantat de qualsevol grau de les universitats espanyoles que tinga com a assignatura la Fisiologia, ha obert el termini d’inscripció fins al divendres 31 de març, que s'ha prorrogat fins dissabte 15 d'abril. Enguany, tercera edició del certamen organitzat per les universitats de València (UV), Camilo José Cela (UCJC) de Madrid i Autònoma de Madrid (UAM), la seu queda allotjada al centre valencià. Es repartiran tres premis de 600, 300 i 200 euros, així com un lot de còmics de Medicina Gràfica per als deu grups finalistes.

El certamen, en el qual col·labora la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la UV (UCC+i UV), ha establit que la temàtica dels còmics ha de tractar un procés fisiològic, inclosos aspectes com la fisiologia cel·lular, de sistemes o aspectes fisiopatològics. Els treballs es podran lliurar fins al 30 de juny, mitjançant qualsevol tècnica i amb una extensió d’una pàgina en format vertical.

L’objectiu de FisioCòmic 2023 és enfrontar l’estudiantat al repte de comunicar idees complexes utilitzant el llenguatge de la narrativa gràfica. Els còmics són una eina comunicativa crucial en l’àmbit de la salut, on la ciutadania necessita informació rigorosa, però accessible. Carlos Romá Mateo, professor de Fisiologia, és el representant de la UV en el comité organitzador del certamen. Del comité local de la institució forma part, a més, Gloria Olaso González, també professora de Fisiologia.

Per al concurs, cada universitat triarà entre el seu alumnat un màxim de 4 còmics a presentar al concurs, baix la supervisió del seu comité local. Els còmics es presentaran per grups, d’entre 2 i 5 estudiants, i podran elaborar-se amb qualsevol tècnica, però no es podran utilitzar imatges de les quals no es tinga l’autoria.

El jurat el formen Álvaro Pons Moreno, professor d’Òptica de la Universitat de València; Mª Blanca Mayor Serrano, doctora en Traducció per la Universitat de Granada; Óscar Hernández Muñoz, llicenciat en Medicina i Cirurgia, i doctor en Belles Arts per la Universitat Complutense de Madrid; i Miriam Rivera Iglesias, divulgadora científica especialitzada en format còmic en Biomiics – Biologia en Còmics.

A més del premi en metàl·lic, cada persona premiada tindrà l’admissió d’un membre de l’equip en la Societat Espanyola de Ciències Fisiològiques que es farà càrrec de la quota de soci durant un període de 2 anys, i l’opció d’assistir al congrés d’aquesta societat per presentar el FisioCòmic. Tots els còmics es publicaran en la web de la UCC+i UV i el lliurament de premis tindrà lloc en una jornada a la Universitat de València on assistiran, a més dels premiats, els coordinadors de cada institució.

FisioCòmic 2023 és un projecte de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València que compta amb el cofinançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECyT) i el Ministeri de Ciència i Innovació, així com de la Societat Espanyola de Ciències Fisiològiques.

 

Per a participar, cal omplir el formulari d’inscripció prèvia ací. Més informació de tot el procés i bases ací.

Imatges: