Logo de la Universitat de València Logo Museu de la Universitat de València d'Història Natural Logo del portal

  • Calendari MUVHN 2023

Literatura i un taller sobre el món microscòpic: activitats d’Alumni UV en febrer

  • Fundació General UV
  • 6 de febrer de 2024
Mostres de microorganismes a un laboratori

Alumni UV, el col·lectiu d’amics i antics alumnes de la Universitat de València, presenta aquest mes una programació d’activitats que inclou el Club de Lectura en castellà QUIJOTE, el Club de Lectura en valencià TIRANT i un taller de microorganismes al Museu d’Història Natural UV, proposta dins del programa obert al públic i d’accés gratuït Alumni Comparteix.

Alumni UV arranca el mes de febrer amb una nova cita amb el Club de Lectura QUIJOTE aquest dimarts, dia 6. El grup analitzarà la novel·la ‘Los reyes de la casa’, de Delphine De Vigan, una obra colpidora sobre els perills de la sobreexposició en xarxes, l'explotació infantil i la falsa felicitat.

Continuant amb la programació literària, la cita bimensual amb el Club de Lectura TIRANT abordarà dilluns 12 el debat i la reflexió al voltant del llibre de Vicent Usó ‘Les veus i la boira’, Premi Alfons el Magnànim València de Narrativa, que recorre els darrers setanta anys del segle xx a partir d’algunes veus que en van ser protagonistes.

Tots dos clubs de lectura es reuniran a la Sala Gonzalo Montiel del Centre Cultural La Nau UV en el seu horari habitual, a les 18 hores.

Per tancar les propostes del mes, i després de la bona acollida de la primera edició, Alumni UV ha organitzat un taller de microorganismes al Museu d’Història Natural de la Universitat de València, de participació oberta i amb caràcter totalment gratuït, en el marc del programa d’activitats Alumni Comparteix. Al costat de la directora del Museu, Anna García Forner, ofereix un viatge cap al món microscòpic el pròxim dia 21 (dimecres), a les 16:30 hores.

Taller sobre microorganismes al Museu d’Història Natural UV

En el taller, les persones participants coneixeran el món microscòpic amb la utilització de lupes i microscopis. Amb diverses mostres d’arena de les costes valencianes, s’identificaran els organismes que viuen en elles amb la finalitat de reconéixer-los i classificar-los, aprenent a valorar la qualitat de les platges segons la diversitat dels organismes que habiten en la seua arena.

Així mateix, s’introduiran nocions de Micropaleontologia com una branca de la Paleontologia, on els microfòssils són fonamentals per a l’estudi del passat i del present.

De la mateixa manera, a partir de l’anàlisi de les diferents mostres d’arena les persones assistents s’aproximaran a la relació entre contaminació i disminució de la diversitat, al mateix temps que s’aborden conceptes com són ecologia, sostenibilitat o la pròpia contaminació.

El taller es desenvoluparà íntegrament al Museu d’Història Natural, al Campus de Burjassot-Paterna, de 16:30 a 18:30 hores. Requereix inscripció prèvia, gratuïta, disponible en aquest enllaç: https://go.uv.es/084ZJ9x.

El Museu d’Història Natural UV s’origina amb la idea de reunir en un únic espai els elements més rellevants de les 32 col·leccions científiques de la Universitat de València, amb centenars de milers d’exemplars. A més, el Museu es converteix en un espai d’investigació i formació per a la comunitat universitària i el públic en general, amb col·leccions de Paleontologia, Zoologia, Geologia i Botànica, així com també conserva una important col·lecció d’Instruments Científics.

La seua directora és la professora Anna García Forner, membre d’Alumni des dels seus inicis. És llicenciada en Ciències Biològiques per la Universitat de València en 1988, i doctora en l’especialitat de Paleontologia. Ha participat en diverses exposicions com a organitzadora i comissària, tant dins de la Universitat de València com en altres seus, entre les quals destaca ‘Els nostres Dinosaures’, actualment al Museu Príncep Felip de la Ciutat de les Arts i les Ciències.