University of Valencia logo Logo Natural History Museum of the Valencia University Logo del portal

  • MUVHN Calendar 2023

Claus visuals d'identificació de buprèstids

  • April 28th, 2021
Claus visuals d'identificació de buprèstids

El Museu de la Universitat de València d'Història Natural i el Servei de Vida Silvestre de la Generalitat Valenciana, han presentat unes noves claus visuals per a la identificació de la fauna valenciana, en la seua sèrie de Claus d'identificació del Banc de Dades de Biodiversitat.

Aquesta vegada, el grup seleccionat han sigut els escarabats buprèstids (Coleoptera: Buprestidae), un conjunt de coleòpters denominats escarabats-joia per presentar, moltes de les seues espècies, colors molt vistosos i iridescents. Aquesta eina d'identificació és un arxiu en format pdf, que pot consultar-se en la pròpia web de totes dues institucions i descarregar-se per a la seua impressió.

En ella se'ns presenta una breu introducció a aquest interessant grup d'insectes, acompanyada d'unes làmines fotogràfiques on s'il·lustren, amb molt de detall, les espècies més característiques i que permeten la seua identificació visual en la naturalesa, sense necessitat de recórrer a la col·lecta dels insectes o a l'observació detallada amb instrumental específic. Algunes espècies molt singulars poden identificar-se fàcilment, però en altres grups només podem arribar a nivell de gènere, per reunir espècies molt similars que exigeixen experiència prèvia o la realització de preparacions de detalls morfològics només accessibles als especialistes.

Per a distingir entre les unes i les altres, les claus adjunten un codi de colors que permet a l'observador conéixer el grau de dificultat en la identificació de cada exemplar observat. Al final d'aquestes làmines, s'acompanya de les fitxes corresponents a les espècies o grups tractats amb un mapa de la seua distribució en el territori i informació rellevant sobre la seua biologia, hàbitat i períodes d'activitat. És important destacar que aquestes claus estan preparades per a la seua aplicació a la fauna registrada en la Comunitat Valenciana. Fora d'aquest territori, poden existir altres espècies similars no contemplades en aquestes claus i que podrien induir a errors de determinació.

Aquestes noves claus visuals s'incorporen a un conjunt ja existent en el qual podem trobar grups tan variats com amfibis, plantes i mol·luscos. D'insectes ja estan accessibles algunes eines d'identificació, entre elles les que permeten diferenciar a la vespa asiàtica exòtica de les espècies autòctones més comunes, també elaborades des del MUVHN.

  • Per a accedir i descarregar aquest recurs.