University of Valencia logo Logo Natural History Museum of the Valencia University Logo del portal

  • MUVHN Calendar 2023

La colecció d'escultures de Julio Pitarch Reig - Juliol

  • July 29th, 2022

El Museu de la Universitat de València d’Història Natural compte en les seues instal·lacions amb excel·lents col·leccions de vertebrats, entre les quals es troba una molt particular. Aquesta inusual col·lecció està composta per figures d'argila de diferents mamífers.

El Museu de la Universitat de València d’Història Natural compte en les seues instal·lacions amb excel·lents col·leccions de vertebrats, entre les quals es troba una molt particular. Aquesta inusual col·lecció està composta per figures d'argila de diferents mamífers.

Les escultures van ser realitzades en la segona meitat del segle XX pel Dr. Julio Pitarch Reig, un metge valencià que va dedicar part de la seua vida a confeccionar una col·lecció de reproduccions de gran precisió científica amb exemplars de tot el planeta, d'entre els quals destaquen els pertanyents a la megafauna marina: la balena grisa (Eschrichtius robustus), la beluga (Delphinapterus leucas), el catxalot (Physeter macrocephalus), la balena blava (Balaenoptera musculus), el dofí mular (Tursiops truncatus), el zifio calderón boreal (Hyperoodon ampullatus), l'orca (Orcinus orca), la yubarta (Megaptera novaeangliae), la balena franca de Groenlàndia (Balaena mysticetus) o el manatí de l'Amazonas (Trichechus inunguis).

A més, en la col·lecció també apareixen mamífers terrestres en greu perill d'extinció hui dia, com l'excés ibèric (Galemys pyrenaicus), el rinoceront blanc (Ceratotherium simum) o el okapi (Okapia johnstoni).

Aquestes escultures van arribar al Museu de la Universitat de València d’Història Natural en 2006 després de la cessió de les col·leccions històriques del Museu de Ciències Naturals P. Ignacio Sala, clausurat en aqueix mateix any. Mitjançant successius acords amb la Delegació Provincial de la Companyia de Jesús, més de 16.000 peces de tota índole (Mineralogia, Paleontologia, Malacologia, Osteologia, Invertebrats, Ictiologia, Oología, Herpetología, Ornitologia, Mastozoología…)  van ser adscrites per conveni als fons patrimonials del Museu de la Universitat de València d’Història Natural.

Actualment el MUVHN es troba en procés de crear una col·lecció virtual d'aquestes reproduccions d'argila en la plataforma Sketchfab, que pot consultar-se en el següent enllaç.

Images: