UVSostenibilitat,UVSostenibilitatUniversitat de València,Universitat de València Logo del portal

Des del Vicerectorat de Sostenibilitat de la Universitat de València ens comprometem amb una alimentació saludable, de qualitat i amb criteris de responsabilitat social. Per a això, hem començat a implementar alguns canvis en les nostres cafeteries.

ENS COMPROMETEM AMB UNA ALIMENTACIÓ SALUDABLE

Fomentar el consum de fruites i verdures en la universitat no sols millora la nostra salut, sinó que també contribuïx a cuidar el planeta.

L'alimentació és un dels factors que més influïxen en la nostra salut i en el desenvolupament de malalties greus com a infarts, diabetis o uns certs tipus de càncer.
Els estudis científics han demostrat que no sols el tipus de dieta pot augmentar el risc de patir-les, sinó que també hi ha patrons alimentaris que poden protegir-nos.
Un d'ells és la dieta mediterrània, reconeguda com una de les més saludables del món, gràcies a la seua riquesa en aliments vegetals com a fruites, verdures, llegums i cereals integrals, l'ús de l'oli d'oliva i un baix consum de productes animals i aliments ultraprocessats. A més, és una de les més sostenibles, ja que prioritza productes de temporada i té un baix impacte ambiental pel seu reduït consum de carn. S'ha demostrat que seguir esta dieta pot reduir fins a un 72% les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, disminuir l'ús de terra i energia, i reduir considerablement el consum d'aigua.

● La fruita sempre disponible i visible i dos opcions com a postres.
● Opció de menú vegà
● Opció de plat d'ensalada o verdures com a principal i d'acompanyament
● Es limitaran els plats fregits, arrebossats o empanat
● Eliminació gradual de la brioixeria industrial i els ultraprocessats

ENS COMPROMETEM AMB UNA ALIMENTACIÓ SOSTENIBLE:

Incorporar ingredients ecològics i més fruites i verdures de producció local i de temporada en la dieta universitària és un pas senzill però molt efectiu per a avançar cap a una alimentació sostenible, saludable i respectuosa amb el planeta.
Consumir aliments de temporada i de proximitat és fonamental per a reduir la petjada de carboni, ja que així s'evita el transport llarg, l'emmagatzematge prolongat i l'ús excessiu d'envasos o plàstics. Per a la transició cap a un model agroalimentari sostenible també és fonamental donar suport a l'agricultura ecològica, que evita químics sintètics, respecta els cicles biològics i és, a més, l'única certificada a Europa que contribuïx a mitigar el canvi climàtic. Eixa se certifica amb el segell corresponent, segons la normativa europea. 
Les fruites i verdures són aliments amb una petjada de carboni generalment més baixa que la carn o altres productes animals, però el seu impacte ambiental pot variar molt segons on es cultiven, quan es consumisquen i com es manegen els residus. Apostar per fruites de proximitat, mínimament processades, sense plàstics i respectar els seus cicles naturals ajuda a cuidar el medi ambient i també a gaudir de fruites amb millor sabor i més nutrients.
A València, esta recomanació és especialment accessible, ja que comptem amb una excel·lent producció local durant tot l'any, com a mostra l'enorme varietat de fruites i verdures que es poden trobar al llarg de l'any. Pot consultar-se per a això calendari de productes de temporada que arreplega la normativa de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica iTransició Ecològica

https://dogv.gva.es/datos/2022/12/05/pdf/2022_11351.pdf

Per l'anterior, en els contractes de les cafeteries es troben els següents compromisos:


● Tots els cítrics hauran sigut cultivats a la Comunitat Valenciana, i totes les verdures i fruites provindran d'una distància màxima d'entre 200-300 quilòmetres.
● L'arròs serà produït en la Comunitat Valenciana, amb DOP.
● Almenys dos dies a la setmana, totes les fruites, verdures i hortalisses seran fresques i de temporada
● Un dia cada dos setmanes, totes les fruites, verdures i hortalisses, així com altres aliments (ous, arròs, pasta o llegums), seran de producció ecològica
● El peix provindrà de distribuïdors amb segell blau MSC, i s'implantaran mesures d'ús de peix sostenible.

 

 

ENS COMPROMETEM AMB EL COMERÇ JUST:

En triar productes de comerç just, la comunitat universitària contribuïx amb les seues xicotetes decisions quotidianes a reduir la pobresa, protegir els drets humans i avançar cap a un model econòmic més ètic i sostenible.
Este tipus de comerç promou la justícia social i el respecte pel medi ambient, connectant als consumidors del nord global amb comunitats productores del sud. Garantix la producció en condicions laborals dignes, preus justos, igualtat de gènere, absència de treball infantil i relacions comercials basades en la transparència i el respecte. Este se certifica amb el segell Fair Trade de xicotets productors, i altres equivalents, segons la regulació europea.

El café i altres productes com el te i les infusions, el cacau soluble i les xocolatines o el sucre (segons la cafeteria) provindran de canals de comerç just

ENS COMPROMETEM AMB LA REDUCCIÓ DE RESIDUS:

 

● S'instal·laran zones d'autoservici d'aigua i s'empraran gots i pitxers de vidre, substituint a l'aigua embotellada en plàstic
● Tot el parament serà reutilitzable i es prohibiran les estovalles d'un sol ús
● Hi haurà disponibles envasos compostables per a emportar-se els aliments no consumits en la cafeteria, i les racions no venudes dels menús s'oferiran al final del servici a preus reduïts
● S'instal·larà dos punts de separació de residus en quatre fraccions.
Les cafeteries universitàries apostaran per un model més sostenible i conscient que contribuïsca a l'estalvi, mitigant els plàstics d'un sol ús i oferint el menjar sobrant a un cost menor.


El plàstic d'un sol ús representa al voltant del 50% dels residus plàstics generats a nivell global, i pot tardar fins a 400 anys a descompondre's, causant contaminació en sòls i oceans. A Espanya, només es recicla al voltant del 35% dels residus plàstics.
D'altra banda, el desaprofitament alimentari és un dels grans problemes ambientals actuals: al voltant del 30% dels aliments produïts a nivell mundial acaben en les escombraries, el que implica un malgaste de recursos com a aigua, energia i sòl.

Una correcta separació i reciclatge de residus és clau per a minimitzar el desaprofitament i maximitzar la reutilització de materials.

La mateixa filosofia de sostenibilitat a partir de la qual millorem les cafeteries universitàries s'ha aplicat a les màquines vending:


● El café, les tauletes de xocolate, el cacau i, almenys, altres dos productes més, han de ser de comerç just
● Han de senyalitzar-se amb claredat els productes de comerç just i ecològics.
● Almenys un 60% dels productes oferits seran dels considerats saludables: fruita de temporada, fruita seca natural, productes lactis 0%, i aperitius dolços i salats baixos en greixos, sal i sucres.
● Com a màxim el 30% de begudes podran ser ensucrades o amb edulcorants.
● Tres productes sòlids i dos de les begudes han de tindre el segell d'agricultura ecològica.
● Les màquines de café hauran de comptar amb l'opció “sense got”