Logo de la Universitat de València Logo Rectorat de la Universitat de València Logo del portal

Barry Clark Barish

Data de nomenament: 23 de de juliol de 2019.

Data d’investidura: 31 de de maig de 2022.

Padrí/ina: Prof. Santiago Noguera.

Apunt biogràfic:

Barry Clark Barish (Omaha, els Estats Units, 1936) és Professor Emèrit en Física al California Institute of Technology (Pasadena, Califòrnia, els EUA). En 2017 va obtindre el Premi Princesa d'Astúries i el Premi Nobel en Física al costat de Kip S. Thorne i Rainer Weiss. Durant la seua llarga trajectòria científica ha liderat nombrosos i innovadors projectes d'experimentació, culminant en el descobriment de les ones gravitatòries en 2015.

Graduat i doctor en Física per la University of California, Berkeley, el Dr. Barish va ser investigador principal del Laser Interferometer Gravitational – Wave Observatori entre 1994 i 2005, i director del laboratori LIGO del Caltech entre els anys 1997 i 2006.

La trajectòria científica del Dr. Barish s'ha desenvolupat en diverses àrees de la física fonamental, creant el primer fes intens d'anti-protons en Boorkhaven en la dècada de 1960, amb els premis Nobel de Física Friedman, Kendall i Taylor va construir el primer espectròmet a Stanford per a l'estudi de col·lisions d'electrons a alta energia i en la dècada de 1970 va desenvolupar un accelerador capaç de produir un feix de neutrins de banda estreta. Les seues investigacions van ser claus per a establir la unificació de la interacció electromagnètica i la interacció nuclear feble en la teoria de Glasho, Weinber i Salam, premis Nobel de Física, que forma la base de l'actual Model Estàndard de la Física de Partícules.

Per nomenament presidencial va ser membre, entre 2003 i 2009, del National Science Board dels Estats Units d'Amèrica, i ha format part de nombroses comissions i comités.

Barry C. Barish és membre de la National Academy of Sciences, de la American Association for the Advancement of Science i de la American Physical Society, de la qual va ser president en 2011.

Al costat del Premi Nobel i el Príncep d'Astúries, el Dr. Barish ha rebut nombrosos premis i distincions entre els quals es troben els premis la Medalla Henry Draper de l'Acadèmia de Ciències dels EUA, la designació com a ‘Tità de la Física’, el American Ingenuity Award del Smithsonian Magazine, el Premi Enrico Fermiel, el Premi Giuseppe i Vanna Cocconi de la Societat Europea de Física, o el Premi de Ciència Funden-Zhongzhi; així com els honoris causa per la Universitat de Bolonya, la Universitat de Florida, la Universitat de Glasglow, la Universitat Metodista del Sud i la Universitat de Sofia St. Kliment Ohridski.

Documents: