Logo de la Universitat de València Logo Rectorat de la Universitat de València Logo del portal

Data de concessió: 27 de de maig de 1997.

A proposta de: Rectorat.

Data de lliurament: 31 de d’octubre de 1997.

Apunt biogràfic:

Fundat en 1947 per Jesús Ribera Faig, està format per estudiants, graduats i professors de la Universitat de València i de la Universitat Politècnica de València. Des de 1972 està sota la direcció musical de D. Eduardo Xifri Gallego.

Com a cor universitari destacat, tant en el plànol nacional com en l'internacional, l'Orfeó Universitari de València ha obtingut el Primer Premi en totes les edicions del Concurs Nacional de Cors Universitaris i ha estat seleccionat entre els millors del món per participar en els festivals internacionals de cors universitaris celebrats en Lille (1956), Nova York (1965), Coïmbra (1973), Manila (1979) i Roma (1984).

Ha aconseguit premis en els concursos de Llangolten i Knocke, i en 1984 el Primer Premi del Concurs Internacional de Cors Universitaris celebrat en Pardubice (Txecoslovàquia). En aquest festival va obtenir en 1988 el premi al millor cor en les seves deu edicions i va ser convidat al mateix com a cor d'honor en 1994.

Ha assistit a diversos festivals corals tant a Espanya com a l'estranger. Ha realitzat gires per França, Alemanya, Itàlia, Bèlgica, Suïssa, Txecoslovàquia, Hongria, Àustria, Portugal, Rússia, EUA, Unió Índia, Filipines, etc.

Ha interpretat més de trenta obres simfònic-corals, entre elles: Missa de la Coronació, W. A. Mozart; Carmina Burana, C. Orff; Alexander Nevsky, S. Prokofiev (estrena a Espanya); Infància de Crist, H. Berlioz (estrena a Espanya); Magníficat, J. S. Bach; De profundis, O. Espla (estrena mundial); Et Deum, Z. Kodaly (estrena a Espanya); Trenhi, l. Stravinsky (estrena a Espanya); El Cant dels Boscos, D. Shostakovich (estrena a Espanya); Catuli Carmina, C. Orff (estrena a Espanya); Magníficat, G. B. Pergotesi; Harmiemesse, J. Haydn; Gloria, A. Vivaldi; Missa nº 3 en fa menor, A. Bruckner (estrena a Espanya); Gloria, F. Poulenc (estrena a Espanya); Simfonia dels Salms, l. Stravinsky; Cantata Txeca, B. Smetana (estrena a Espanya); Dettingen Anthem; G. F. Haendef; Les Estacions, J. Haydn; Et Deum, C. Cano (estrena mundial); L'Estendard de Sant Jordi, I. Elgar; Missa Solemnis, J. Lammerz (estrena mundial); Chichester Psalms, L. Bernstein (estrena a Espanya), Requiem, A. Dvorak, etc.

Ha actuat en la EXPO '92 de Sevilla convidat pel Pavelló de la Comunitat Valenciana. Ha intervingut en el XIII Festival Internacional de Música de Cantonigrós (Barcelona) (1995) i en el I Festival Internacional de Música Religiosa de Rottenburg am Neckar (Alemanya) (1995), on va ser seleccionat per participar en una missa televisada per la cadena de televisió d'Alemanya del Sud. Des de 1992 co-organitza, amb caràcter bianual, el Festival Internacional de Cors Universitaris (F.I.C.U.).

En 1997, l'Orfeó Universitari de València va commemorar el seu 50 aniversari d'existència i, alhora, de treball musical ininterromput, la qual cosa li converteix en l'agrupació universitària més antiga d'Espanya.

Documents:
Imatges de l'acte de lliurament:
Vídeos de l'acte de lliurament: