Logo de la Universitat de València Logo Rectorat de la Universitat de València Logo del portal

Fotografia de Carmen Alborch

Data de concessió: 7 de de juliol de 2017.

A proposta de: Esteban Morcillo Sánchez Rector de la Universitat de València.

Data de lliurament: 23 de d’octubre de 2017.

Apunt biogràfic:

Carmen Alborch Bataller (Castelló de Rugat, 1947) és llicenciada i doctora en Dret, amb premi extraordinari de Doctorat. Va ser professora ajudant, adjunta i titular del Departament de Dret Mercantil Manuel Broseta, de la Universitat de València.

Precursora de la participació de la dona en la gestió universitària, va dirigir el Departament de Dret Mercantil Manuel Broseta i va ser degana de la Facultat de Dret de la Universitat de València.

Com a gestora pública destaca la seua activitat com a directora general de Cultura i directora dels instituts culturals de la Generalitat Valenciana, directora-gerent del Institut Valencià d’Arts Escèniques, Cinematografia i Música i, posteriorment, de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) fins al seu nomenament com a ministra de Cultura.

Va ser portaveu del grup municipal socialista en l'Ajuntament de València, així com diputada i senadora per València, i va ocupar la Presidència de la Comissió de Control de RTVE i de la Comissió dels Drets de la Dona i d’Igualtat d’Oportunitats

És patrona de les fundacions Montemadrid i Bancaixa, patrona d'honor del Teatro Real, membre de la comissió del bicentenari de creació del Museo del Prado i presidenta del Consell Nacional d’Igualtat del PSPV-PSOE.

A més de les seues publicacions acadèmiques, destaca la seua activitat literària, especialment les seues novel·les ‘Solas’, que va ser traduïda a diversos idiomes i va aconseguir més de 50 edicions, i ‘Malas’, que va ser reconeguda amb el Premi de la Crítica Literària Valenciana. Posteriorment va publicar ‘Libres’, ‘La Ciudad y la Vida’ i ‘Los placeres de la edad’.

Ha rebut nombrosos reconeixements i distincions pel seu compromís en la lluita per la igualtat entre dones i homes, així com premis en l'àmbit de les arts, que s'uneixen al Premi Isabel Ferrer de la Generalitat Valenciana, i les distincions Offcier dans l’Ordre des Arts et Lettres, del Govern francés, la Cruz de Honor de San Raimundo de Peñafort i la Gran Cruz de Carlos III, i la Gran Cruz de la Orden del Mérito Civil.

Documents:
Imatges de l'acte de lliurament:
Vídeos de l'acte de lliurament: