Logo de la Universitat de València Logo Rectorat de la Universitat de València Logo del portal

Data de concessió: 29 de de maig de 2018.

Data de lliurament: 26 de de juny de 2018.

Apunt biogràfic:

L’Orquestra de València va ser creada per l’Ajuntament de València el 1943, per tant compleix aquest any el seu setantacinquè aniversari. Ha estat una constant dins el panorama musical europeu i ha actuat en els festivals i auditoris més prestigiosos del món.

Gràcies als seus concerts, l’orquestra ha projectat cap al món tota la cultura valenciana: València com a bressol de músics i la nostra música, una de les senyes d’identitat més destacades de la nostra terra.

L’Orquestra ha dedicat una part important de la seua programació musical al repertori valencià i ha presentat amb regularitat estrenes d’obres de compositors valencians, sempre amb l’objectiu de difondre l’excel·lència del nostre patrimoni cultural. A més a més, els solistes valencians més destacats han actuat juntament amb l’Orquestra al llarg de la seua trajectòria. Així doncs, és innegable la funció de promoció i difusió de la música valenciana que ha presidit la vida de l’Orquestra de València al llarg dels seus setanta-cinc anys de vida.

L’Orquestra de València ha actuat a la Universitat de València en dotze ocasions al llarg de tota la seua història, entre les quals cal destacar la primera vegada, el 1945, només dos anys després de la seua creació i sota la batuta del seu fundador, Joan Lamote de Grignon. En aquest apartat cal assenyalar la participació regular de l’Orquestra en les últimes edicions del Festival Serenates.

L’Orquestra de València ha actuat a sovint amb les agrupacions pròpies de la Universitat de València; destaca la seua col•laboració amb l’Orfeó Universitari de València, agrupació amb la que ha realitzat conjuntament seixanta-quatre concerts. Junts han interpretat algunes de les obres més representatives del repertori simfònic-coral com Carmina Burana de Carl Orff, Alexander Nevsky de Sergei Prokófiev, El cant dels boscos de Dmitri Xostakóvitx, així com nombroses obres dels autors valencians més destacats com Salvador Giner, José Serrano, Ruperto Chapí, Manuel Palau i Amando Blanquer, entre d’altres.

A més, l’Orquestra de València ha mantingut una relació molt especial amb l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València; no en va l’Orquestra de València és el cresol on els joves músics es miren, la diana dels seus  millors objectius i aspiracions. Els professors de l’Orquestra de València han estat convidats en múltiples ocasions com a professors per a assaigs seccionals, proves d’accés, trobades i en alguns casos, fins i tot, han participat com a solistes en concerts de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València.

Documents:
Notícia de premsa