Logo de la Universdad de Valencia Logo Unidad de Cultura Cientifíca y de la Innovación - Cátedra de Divulgación de la Ciencia Logo del portal

Investigadors de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC) han desenvolupat un nou detector per a mesurar la desintegració beta, un dels processos de desintegració radioactiva que es produeixen en el nucli atòmic. I en Mite i Ciència relacionem el protagonista de 'The Big Bang Theory' amb la síndrome d'Asperger.
Visitem el Lineex, el Laboratori de Recerca en Economia Experimental de la Universitat de València, aprofitant la seua jornada de portes obertes. Aquest laboratori estudia el comportament de les persones quan interactuen en contextos econòmics o socials. I en Mite i Ciència esbrinem si realment hi ha llops a Wall Street.
Aquesta setmana fem un repàs per algunes de les més de setanta activitats de la sisena edició d'Expociència, que ha reunit enguany més de quatre mil cinc-cents visitants amb l'objectiu de despertar la vocació dels més menuts. A més, en Mite i Ciència ens preguntem què tenen de real les epidèmies del cinema.
En el Divulga d'aquesta setmana el doctor Vilata, catedràtic de Dermatologia, ens adverteix dels perills per a la pell amb l'arribada de l'estiu. I en Mite i Ciència descobrim la misteriosa seqüència Fibonacci.
Coneixem tots els usos dels condiments? Els tallers organitzats pel Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València ens ensenyen noves aplicacions. I en Mite i Ciència parlem amb el professor de Neurologia de Harvard Álvaro Pascual-Leone sobre quina és la capacitat del cervell que empra l'ésser humà.
Amb l'arribada de l'estiu comencen també els incendis forestals. Artemi Cerdà, investigador i catedràtic de la Universitat, ens explica la part més natural dels incendis, i en la secció Mite i Ciència parlem dels efectes nocius de dues drogues combustibles, el tabac i la marihuana, quina és pitjor per al nostre organisme, la socialment acceptada o els efectes psicotròpics del THC?
En l'últim Divulga d'aquesta temporada parlem de ciència en un àmbit poc habitual, en la taula i sobre les seues possibles aplicacions a l'hora de cuinar a casa o a restaurants. En la secció Mite i Ciència descobrim l'important paper que juga en el nostre organisme la funció de dormir.
Vídeo Encontres d'excel·lència: Alain Gras
Torna el Divulga amb més ciència. En aquesta ocasió coneixem un mètode de datació arqueològica desenvolupat pel catedràtic de la Universitat Antonio Domènech, que permet fixar la data aproximada d'objectes de coure i bronze trobats als jaciments. En Mite i Ciència li preguntem a l'astrònoma Amelia Ortiz per què Plutó ja no és considerat planeta.
Aquesta setmana Divulga fa un viatge per l'evolució a través de l'exposició fotogràfica que el Grup d'Estudiants de Biologia Submarina Bioblau ha organitzat. A més, la professora Gemma Lluch ens ajuda a saber si les adaptacions literàries al cinema fomenten la lectura.