Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Ciència oberta, arquitectura, fonologia i clima, en les xarrades divulgatives Ciència i Canyes

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 30 d’abril de 2025
cartell

La Fábrica de Hielo de València acull aquest dimarts 6 de maig a les 19.30 hores una nova edició de Ciència i Canyes, l’esdeveniment de divulgació científica que combina coneixement i bon ambient a la vora de la Mediterrània. Organitzat per la Universitat de València (UV), entre altres entitats, en aquesta edició s'hi donen cita investigadores que compartiran el seu treball d’una forma pròxima, dinàmica i pensada per a encuriosir tots els públics.

Les altres entitats organitzadores són la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), la Universitat Politècnica de València (UPV), la Fundació per a la Investigació de l’Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana (INCLIVA) i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

La lingüista Violeta Martínez, investigadora del Departament de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació de la Universitat de València, recorrerà l’apassionant món de la fonologia, la disciplina que estudia els sons de la parla. Revelarà des de les similituds entre llengües tan distants com el tailandès i l’espanyol, passant per curiositats sobre algunes llengües esquimals, fins al misteri de l’accent dels francesos en parlar espanyol.

A més, relatarà també com la seua passió pel llenguatge i les llengües la va portar a col·laborar amb el grup CALST, de la Norwegian University of Scienceand Technology, en el desenvolupament d’una plataforma digital per a practicar la pronunciació de segones llengües.

L’equip de la Unitat de Ciència Oberta de Fisabio oferirà una introducció a un concepte que està canviant la manera com entenem la ciència: la ciència oberta. En aquesta xarrada titulada “#Livin la Ciencia Abierta”, ens explicaran com aquest moviment, que promou l’accessibilitat, la transparència i la col·laboració en la investigació, està fent que la ciència siga més inclusiva i eficient. Un espai ideal per a entendre com totes les persones poden beneficiar-se dels avanços científics i com la ciència s’està democratitzant cada vegada més.

Què tenen en comú els edificis i els fardatxos? L’arquitecta i experta M.LuzGerbaudo, investigadora en l’Institut ICITECH de la UPV, convidarà a fer un recorregut fascinant entre la naturalesa i l’arquitectura. Revelarà com els edificis i ponts poden resistir situacions extremes com ara riuades, terratrèmols i explosions i com una de les claus per a aconseguir aquesta resistència es troba en la capacitat d’adaptació dels fardatxos. El que sembla una comparació insòlita és, en realitat, una reflexió sobre com la naturalesa ens ofereix solucions sorprenents per als reptes actuals de la construcció.

La investigadora ShalenysBedoya, del Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE, CSIC-UV-GVA), parlarà en “Lo que la brisa no se llevó” sobre un dels elements més característics de l’estiu mediterrani: les brises marines. La seua xarrada aprofundirà en com el calfament global està alterant aquests vents i, amb això, el clima estival. Les brises s’estan afeblint? Quin paper jugaran en les pluges d’estiu en el futur? Aquestes i altres preguntes seran abordades en una xarrada que convida a reflexionar sobre el futur del clima.

Per part seua, ConsueloBorrás, investigadora principal del Grup d’Investigació en Envelliment Saludable (MiniAging) d’INCLIVA i catedràtica del Departament de Fisiologia de la Universitat de València, oferirà la xarrada “Secretos moleculares del envejecimiento saludable”, en la qual convidarà a descobrir els secrets moleculars de l’envelliment saludable: des dels gens, l’estrès oxidatiu i les cèl·lules mare en el procés d’envelliment, fins a algunes claus que expliquen per què les dones solen viure més temps que els homes.

Les xarrades seran traduïdes simultàniament a llengua de signes per intèrprets de la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana (FESORD), la qual cosa facilitarà la participació de les persones amb discapacitat auditiva.

Aquest cicle de divulgació compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia-Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (FCT-23-19724).

Imatges: