Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Dia per a la Zero Discriminació

  • 1 de març de 2018
Image de la noticia

"És un altre repte en la meua vida. Estic entre l'espasa i la paret. Cal que lluite amb tot el que tinc". Així d'arraconat es va sentir Magic Johnson quan li van diagnosticar sida. El dia 7 de novembre de 1991, l'exjugador de l'NBA, guanyador de 5 anells, va anunciar la seua retirada del bàsquet. Tant des de la premsa com des de la societat, Johnson va ser víctima de moltes pressions. Finalment, va decidir fer un pas enrere com a conseqüència de la incessant acusació que poguera infectar companys o rivals.

De la mateixa manera que el base dels Lakers va patir aquesta pressió i discriminació social, hi ha molta gent amb VIH que ha de sobreviure en un context hostil. Víctimes de l'estigma i de la marginació, milers de persones arreu del món viuen en situacions similars o fins i tot molt més complicades. Al cap i a la fi, Johnson es va poder beneficiar de la protecció que garanteix ser un personatge de gran rellevància social als Estats Units. Per contra, la majoria de les persones que van haver de suportar aquesta pressió van quedar totalment desprotegides durant aquells anys.

Què faries si la persona que et serveix el café és un refugiat? Què pensaries si la persona a qui compres la fruita té VIH?

És aquesta la raó per la qual l'ONU el 2013 va decidir que l'1 de març començara a celebrar-se el Dia per a la Zero Discriminació. Per impulsar campanyes de conscienciació es va crear l'organisme ONUSIDA, habitualment expressat com a UNAIDS per les seues sigles en anglés. Tanmateix, des que es va prendre aquesta decisió, aquest organisme s'ha esforçat a anar més enllà i visibilitzar la discriminació que pateixen molts altres col·lectius en l'actualitat.

"Què faries si la persona que et serveix el café és un refugiat? Què pensaries si la persona a qui compres la fruita té VIH? I si té tuberculosi? Com actuaries si la persona amb qui treballes és homosexual?" Aquestes són algunes de les preguntes que ONUSIDA llança aquest any a la població perquè reflexione sobre la seua manera d'actuar envers circumstàncies alienes. Tothom es pot veure en una situació semblant i la intenció és fer palés que qualsevol persona pot revisar les seues conductes per aconseguir un món més just i sense discriminació.

 

ONUSIDA proposa cinc accions que tothom pot posar en pràctica:

 

  • Tracta les persones amb respecte i no les discrimines per la seua procedència, edat, orientació sexual, identitat de gènere, etc.
  • Rebel·la't pels drets de la gent discriminada, incloses les persones que exerceixen la prostitució, la gent que consumeix drogues, les persones trans, la gent immigrant, etc.
  • Denuncia la discriminació en xarxes i altres plataformes.
  • Pressiona els legisladors del teu país perquè reformen les lleis discriminatòries.
  • Recorda al teu govern que té l'obligació d'obeir la Declaració Universal dels Drets Humans i assegurar que qualsevol persona ha de gaudir dels seus drets sense discriminació.