Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

El periodista Paco Alonso presenta el seu llibre amb els cent millors llocs de la cultura de l’esmorzar valencià

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 17 de desembre de 2024
cartell

L’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València acull aquest dissabte 21 de desembre la presentació del llibre La cultura de l’esmorzar, del periodista valencià de Ràdio Televisió Espanyola Paco Alonso, conegut en la xarxa social X com Paco a la Naranja. L’acte se celebrarà entre les 9.30 i les 12 hores i també hi participaran el cuiner Ricard Camarena; l’editor de l’obra, Marc Senabre, i Juli Peretó, coordinador de l’Espai Ciència. L’entrada a la presentació del llibre inclou un esmorzar amb un entrepà, dues begudes, amanida i cafè. Més informació en https://ir.uv.es/e2wqY6m.

La cultura de l’esmorzar, és una obra publicada per Edicions Bromera que explora, amb un estil divertit i rigorós, el passat, el present i el futur d’una de les tradicions més representatives i arrelades de la cultura valenciana. Des de la història dels entrepans i esmorzars típics, fins a l’alquímia del cremaet. El llibre desvela els secrets i les curiositats que envolten l’esmorzar valencià. A més, l’obra inclou un recorregut pels famosos Premis Cacau d’Or, un homenatge als llocs que han convertit l’esmorzar en una experiència ludicogastronòmica única i singular.

La paraula esmorzar, segons el Diccionari Etimològic i Complementari de Joan Coromines, prové del llatí vulgar admôrdium, derivat d’admordêre «mossegar lleugerament, començar a menjar». Semblantment, el Diccionari català-valencià-balear d’Alcover i Moll proposa que l’origen és la deformació del llatí vulgar admordiare i considera que esmorzar ve d’admordium, relacionat amb admordêre, forma prefixada del verb llatí mordere, mossegar, com s’explica en l’obra. En qualsevol cas, té tot el sentit del món que esmorzar signifique fer un mosset.

Paco Alonso també és col·laborador de La Vanguardia, escriptor, agitador gastronòmic i creador, entre altres, dels Premis Cacau d’Or i de WikiPaella.

 

Per apuntar-vos a l’esmorzar, cliqueu ací