Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Relacionen un consum baix de proteïnes amb la pèrdua de massa muscular i força en dones majors de 65 anys

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 3 de desembre de 2021
(D’esquerra a dreta). Dalt: José Miguel Soriano del Castillo, Julio Fernández. Baix: Carlos Guillamón, Ángela Diago Galmés i Jose M. Tenías.
(D’esquerra a dreta). Dalt: José Miguel Soriano del Castillo, Julio Fernández. Baix: Carlos Guillamón, Ángela Diago Galmés i Jose M. Tenías.

Diferents institucions, entre les quals la Universitat de València (UV), han estudiat la relació entre la sarcopènia (pèrdua de massa muscular en persones majors) i l’obesitat derivada d’aquesta afecció amb la falta de proteïnes en l’alimentació de dones de més de 65 anys. En l’estudi, publicat a la revista Nutrición Hospitalaria, hi han participat 164 valencianes.

“L’abordatge de la sarcopènia té un enorme impacte en la qualitat de vida de la gent major, en permetre’ls mantindre la seua activitat i la seua independència per a la vida diària durant molts més anys i amb un estat de salut òptim”, destaca Julio Fernández Garrido, professor del Departament d’Infermeria de la UV.

Els resultats de l’estudi van mostrar que de les dones que hi van participar, amb una mitjana d’edat de 72 anys, un 26,2% van presentar una ingesta inferior a la recomanada per l’OMS, un 25,6% es trobava en algun estadi de la sarcopènia i un 12% estava afectada per l’obesitat sarcopènica. D’altra banda, el 73,8% de les dones tenien un consum de proteïnes superior a les recomanacions que es va relacionar amb un patró d’ingesta energètica superior. La sarcopènia també provoca una pèrdua de força i funcionament dels músculs, a més de debilitat, cansament i problemes d’equilibri i mobilitat.

Segons indica l’equip, amb aquest treball es mostra la necessitat de continuar amb la investigació i “establir recomanacions d’ingesta proteica d’acord amb les realitats de persones majors i establir polítiques de salut pública efectives que posen de manifest l’especial rellevància d’aquest macronutrient en el procés d’envelliment”.

La Càtedra d’Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu subscrita entre l’Ajuntament de València i la UV ha tingut un paper rellevant en la investigació, ja que ha permès posar les bases sobre les quals desenvolupar l’estudi. Els resultats d’aquesta investigació, a més, poden ser implementats als centres de majors municipals, on es fan nombroses activitats de la Càtedra.

 

Metodologia

L’equip investigador està format per Julio Fernández Garrido, José Miguel Soriano del Castell (Food & Health Lab-UV), Carlos Guillamón Escudero, Ángela Diago Galmés i José M. Tenías Burillo. A les participants a l’estudi se’ls va fer un seguiment dietètic durant tres dies en què es va avaluar la ingesta de nutrients. També se’ls va fer una sèrie de proves físiques per mesurar la força, l’equilibri i la velocitat, funcions afectades per la sarcopènia. Seguidament es van creuar els resultats d’aquelles dones que van ser diagnosticades amb sarcopènia i amb obesitat per establir el percentatge de dones amb obesitat sarcopènica.

 

Article:

Guillamón Escudero C, Soriano JM, Diago Galmés Á, Tenías Burillo JM, Fernández Garrido J. «Ingesta proteica en mujeres posmenopáusicas residentes en la comunidad y su relación con la sarcopenia». Nutr Hosp 2021;38(6):1209-1216 http://dx.doi.org/10.20960/nh.03690