Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Vicenta Tasa i la realitat lingüística en la Constitució espanyola

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 4 d’abril de 2019
Image de la noticia
Vicenta Tasa Fuster

Vicenta Tasa Fuster ha rebut el Premi Extraordinari de Doctorat 2017-2018 en l’àrea de Dret per la seua tesi “Drets lingüístics i ordenament constitucional. Seguretat lingüística versus jerarquia lingüística. Un estudi comparat de Suïssa i Espanya”. El treball ha estat dirigit per José María Vidal, professor de Dret Constitucional a la Universitat de València, i Joan Subirats, catedràtic en Ciències Polítiques a la Universitat de Barcelona.

Vicenta Tasa Fuster és llicenciada en Dret per la Universitat de València i està doctorada en Dret Constitucional per la mateixa institució. La seua tesi doctoral, a més de rebre aquest guardó, va rebre l’any 2017 el Premi de Dret Manuel Durán i Bas de l’Institut d’Estudis Catalans al millor treball d’investigació. A més, té un Màster en Direcció Pública i Lideratge Institucional per la Universitat de Vigo.

Actualment treballa com a professora ajudanta doctora al Departament de Dret Constitucional de la UV i forma part del Grup d’Investigació Identitat i Cultura de la Fundació Nexe.

 

Amb quines dificultats t’has trobat?

No he trobat cap dificultat especial. Encara que, en el meu cas, he hagut de compaginar la tesi i el meu treball professional, i això m’ha obligat a organitzar molt bé els horaris i fer un sobreesforç important. Sense l’ajuda de la meua família i la seua comprensió no hauria estat possible.

Quina continuïtat té aquest treball?

La matèria objecte del meu treball d’investigació és la base d’una de les meues línies de recerca actualment i crec que ho continuarà sent durant molt de temps en el futur.

Què creus que aporta la teua recerca al conjunt de la comunitat científica i a la societat? I a tu?

Entenc que la meua recerca en el camp dels drets lingüístics, des de la perspectiva del dret constitucional comparat, permet un millor coneixement de la realitat constitucional espanyola, del seu potencial i de les seues limitacions, i això sempre és útil per a la comunitat científica.

Pel que fa a la societat, pense que és un treball que pot ser utilitzat com a instrument d’anàlisi i base per a un major respecte dels drets lingüístics en una societat plurilingüe, cohesionada i inclusiva. I, pel que fa a mi, ha estat una experiència molt positiva i tota una via d’aprenentatge.

Quina aplicabilitat pot tindre el teu treball?

En el cas de la meua investigació, aquesta és absolutament aplicable perquè té una orientació prescriptiva, a més d’analítica i reflexiva. Però això, evidentment, està en funció de la voluntat política de reforma pluralista de la Constitució.

Doctorar-se facilita la inserció laboral?

Tots els estudis sobre la matèria indiquen que les persones amb titulació universitària, i especialment les persones doctorades, tenen més possibilitats de treballar i de fer-ho en feines millor remunerades i més satisfactòries que la mitjana de la població. Ara bé, un doctorat no comporta per si mateix trobar treball i que aquest estiga directament relacionat amb l’àmbit d’estudi.

Recomanaries iniciar els estudis de doctorat? Quins consells donaries a una persona que vulga doctorar-se?

Totes les persones parlem sempre partint de la nostra experiència, però si em demaneu una recomanació, jo us diria que sí que val la pena, tant per l’adquisició de nous coneixements com per la satisfacció personal que això suposa.

Com ja he dit, no és fàcil donar consells, però en el meu cas vaig tindre molt en compte la màxima d’Umberto Eco sobre que a l’hora de fer una tesi doctoral o un treball d’investigació la primera qüestió que cal analitzar és la nostra disposició de temps i l’accés a les fonts de l’objecte d’estudi; establit això, la resta és esforç, paciència i constància.

Has participat activament, en alguna ocasió, en activitats de divulgació i comunicació científica? Quina importància creus que tenen aquestes activitats?

Sí, he participat en moltes activitats de divulgació i comunicació científica, i considere que són molt importants. La ciència no pot quedar-se tancada dins de l’àmbit acadèmic i les revistes especialitzades. És bo que el treball científic siga conegut i entès per la major part de la societat.