Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Image de la noticia

La vicerectora d’Investigació i Política Científica, Pilar Campis, lliurà el guardó dotat amb 12.000 euros al periodista científic Antonio Rial en la gala dels XXVI Premis Literaris Ciutat d’Alzira celebrada la nit de divendres

En el marc de la 16a Setmana de la Ciència de la Universitat de València, el periodista científic Antonio Rial ha estat guardonat amb el XX Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General amb l’assaig Repensar el cervell. Els guanyadors de les diverses modalitats han recollit el trofeu dissenyat per l’artista Manuel Boix en el tradicional sopar de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. L’acte ha estat presentat per l’actriu Lola Moltó. Hi han assistit vora 700 persones, entre les quals hi havia una gran representació del món de la política, la cultura, l’educació i l’economia, fet que contribueix que, any rere any, es consolide el prestigi d’aquests premis. Hi han estat presents autoritats, líders polítics, representants dels principals sindicats, d’entitats com Escola Valenciana o d’empreses com Consum. A aquesta edició s’havien presentat un total de 174 originals, i s’ha repartit entre els guanyadors una dotació global de 65.500 €. 
 
La vicerectora d’Investigació i Política Científica, Pilar Campins, atorgà el guardó després d’un discurs en el qual va elogiar el certamen com “un dels millors exemples de cooperació per un projecte cultural i educatiu comú d’alta rendibilitat social demostrada”. La vicerectora defensà la ciència com a part indestriable de la cultura i manifestà que “mentre la societat no reclame el pensament científic com a arma per a defensar el seu estat de benestar, i mentre els mitjans de comunicació no ens acompanyen en aquesta lluita, els esforços que fem no tindran l’èxit aconseguit pels països més avançats”. 
 
Repensar el cervell, d’Antonio Rial, és l’obra guardonada amb el premi que patrocina la Universitat de València, dotat amb 12.000 euros. Una obra que dóna resposta a moltes preguntes que tots ens fem al voltant del funcionament de la nostra ment. Amb un llenguatge amè i accessible al públic general, l’obra explica com els cent mil milions de cèl·lules que hi ha en cada un dels nostres cervells no tenen inconvenient a falsificar la realitat perquè siga coherent. Durant l’última dècada, la investigació en neurociència ha fet un salt de gegant que ens permet assegurar que, per al cervell, tan sols és rellevant la nostra supervivència, i no la «veritat». Si és que la veritat vol dir alguna cosa. 
 
Antonio Rial (Cadis, 1963) és periodista científic en Radio Nacional de España, on condueix l’espai setmanal «Secretos del cerebro», que s’emet per Radio 5 Todo Noticias, i edita i presenta diferents espais informatius per a Andalusia. Per la seua tasca en l’àmbit de la divulgació científica, ha estat distingit, entre altres, amb el Premio Andalucía de Periodismo, com a director i presentador del programa de divulgació científica de RNE El siglo que viene, així com finalista del Premi de Divulgació Mèdica Boehringer Ingelheim.