Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Jornades “Ciència entre disciplines”

  • 5 d’abril de 2016
fotografia del vestíbul del Colegi Major Rector Peset

Les jornades “Ciència entre disciplines” recullen la filosofia d’interacció interdisciplinària per a oferir un conjunt de cinc seminaris taller, eminentment pràctics, que aborden cinc temàtiques d’especial rellevància actual: comunicació i divulgació de la ciència a través de l’art; medicina genètica i forense en l’entorn judicial; ciència, art i cuina; percepció i visualització de dades i els perills de la pseudociència.

Avui en dia, els sistemes educatius queden compartimentats en parcel·les d’hiperespecialització: medicina genètica, nanotecnologia, bioinformàtica... No obstant això, malgrat aquest marcat caràcter vertical de la formació, les pràctiques d’investigació ofereixen un panorama totalment horitzontal, on es potencia intensament la col·laboració entre les diferents disciplines: informàtics amb biòlegs, químics amb físics, enginyers i matemàtics, etc. La confluència de mirades, de reflexions i de perspectives dóna solució a problemes cada vegada més complexos. En aquesta reunió d’experiències i de suma d’innovació s’uneixen les branques humanístiques i artístiques. Actualment la interacció entre disciplines científiques, humanístiques i artístiques es potencia des de fòrums tan prestigiosos com l’Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units, la Fundació Keck i els congressos NAFKI, o sota la cobertura de la Comissió Europea a través de l’informe ICT-Arts CONNECT o el programa STARTS-Horizonte 2020.

 

Les jornades “Ciència entre disciplines” recullen aquesta filosofia d’interacció interdisciplinària per oferir un conjunt de cinc seminaris taller, eminentment pràctics, que aborden cinc temàtiques d’especial rellevància actual: comunicació i divulgació de la ciència a través de l’art; medicina genètica i forense en l’entorn judicial; ciència, art i cuina; percepció i visualització de dades i els perills de la pseudociència. Cadascun d’aquests seminaris taller disposarà d’un equip interdisciplinari que guiarà les activitats en un entorn lúdic i informal. En conjunt, els seminaris “Ciència entre disciplines” ofereixen un espai ciutadà en format matinal, d’oci i informació, amb la intenció de generar un fòrum de discussió obert i interdisciplinari.

SEMINARI 1 - L’art en l’entorn científic. Buscant l’equilibri. A càrrec d’Eva Pastor, de l’Associació Piratas de la Ciencia, i Andreu Escrivà, especialista en serveis ambientals (andreuescriva.com)

 

Dimecres 6 d’abril de 2016 , de 10.00 a 12.00 hores

Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació (seminari organitzat dins el I Congrés de Pensament Crític i Divulgació Científica - http://icpcdc.wordpress.com).

La comunicació i la divulgació científiques avancen vertiginosament en la societat, s’adapten a les seues necessitats o interessos, i tracten de reinventar-se per ser més creatives, versàtils i útils. Alguns exemples són la comunicació científica a través de l’art o el paper de la gent en els projectes de ciència ciutadana i activisme. Com s’estan desenvolupant aquest tipus de projectes? Quin hi és el paper del comunicador? Quins són els problemes i punts febles que sorgeixen? Quines són, per altra banda, les oportunitats que s’obrin en explorar aquests nous camins?


SEMINARI 2. Desconstruint el delicte: de l’indici al perfil. A càrrec de Mercè Aler Gay, de l’Associació de Piratas de la Ciencia, i la lletrada Yésica Albal Román

Dissabte 9 d’abril de 2016, de 10.00 a 14.00 hores

Col·legi Major Rector Peset

Carrer del Forn de Sant Nicolau, 4

València

Darrere un delicte podem conèixer certs aspectes del que ha succeït, basant-nos en el principi d’intercanvi de Locard, pel qual som capaços de recollir indicis i peces de convicció que poden tenir relació amb el delicte i que en permeten la desconstrucció. La genètica forense fa servir la biologia molecular per a identificar bé individus o bé les seues restes dipositades en forma d’indicis o vestigis en diferents peces de convicció. Per això s’empren marcadors genètics que no influeixen en l’expressió de gens, bàsicament microsatèl·lits (STR). Però abans d’arribar a la identificació del presumpte autor del delicte, hem de conèixer quins són els indicis que ens poden ajudar. Coneixent el que és un indici, reconstruirem els seus components per arribar al perfil genètic que ens permeta establir qui o què el va deixar al lloc del delicte. El taller, eminentment pràctic, contribuirà a la visió amplia d’un procés científic unit a l’“humanístic” del camp jurídic, proporcionant la perspectiva transdisciplinària que ha d’acompanyar sempre tots els àmbits del coneixement.

SEMINARI 3 . Alta cuina: art i ciència. A càrrec de Fernando Sapiña Navarro i Pablo Pardo Ibáñez, membres de l’Associació Piratas de la Ciencia

Dissabte 16 d’abril de 2016, de 10.00 a 14.00 hores

Col·legi Major Rector Peset

Carrer del Forn de Sant Nicolau 4

València
Documenta és una de les exposicions d’art contemporani més importants del món. En 2006 el seu director artístic, Roger Buergel, invità Ferran Adrià a participar en Documenta 12. Les interaccions entre l’art contemporani i el món dels aliments no són noves: formen part d’una llarga tradició que va des de l’antiguitat fins a les sopes Campbell d’Andy Wharhol. Però, en aquest cas, no tenim un artista que represente aliments, sinó un cuiner que va ser invitat a un esdeveniment artístic molt influent. En què ha contribuït Adrià a l’art contemporani? En aquest seminari explorarem què ha representat Ferran Adrià en el desenvolupament de la cuina modernista, i quin és el paper que la ciència i la tecnologia han tingut en la seua cuina.


SEMINARI 4. Açò no és un vídeojoc. Percebre històries sense botons. A càrrec de Guillermo Muñoz Matutano, de l’Associació Piratas de la Ciencia, i Moisés Mañas, del Departament d’Escultura de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València

Dissabte 23 d’abril, de 10.00 a 14.00 hores

Col·legi Major Rector Peset

Carrer del Forn de Sant Nicolau, 4

València

La visió és un dels nostres sentits destacats. En la nostra societat tecnològica la imatge es converteix en un dels àtoms informatius i comunicatius principals. L’objecte càmera, paradigma d’ull tecnològic, s’inclou en cadascuna de les nostres noves aplicacions. Però el procés de veure amaga penombres i plecs invisibles. L’invisible presenta mancances de significat si no és, alhora, llegible, processable, identificable, recognoscible . Per mitjà d’aquests processos podem traduir dades visuals a imatges cognoscibles, per narrar, d’aquesta manera, la història visual que tots els nostres ulls --biològics i tecnològics-- veuen. En aquest seminari, a través del procés de mesurament científic i la representació artística, jugarem amb diferents exemples de tecnologies d’imatge. Jugarem a través del procés perceptiu de veure, per entendre altres processos paral·lels, com la visualització, la representació o la transcodificació de dades. Jugarem visualment, des de la col·laboració de les disciplines artística i científica, per entendre que la imatge no és un objecte passiu, sinó una representació d’un flux dinàmic d’informació, l’esquelet del qual amaga tots els misteris de la percepció, totes les mecàniques d’un videojoc.

SEMINARI 5. Naturalesa, tàctiques i perills de la pseudociència. A càrrec d’Angelo Fasce i Fernando Cervera, de la Universitat de València

Dissabte 30 d’abril, de 10.00 a 14.00 hores

Lloc  Sala de Seminaris del Jardí Botànic, planta baixa.

Frenologia. La pseudociència és tan antiga com la ciència. L’objectiu d’aquest seminari serà l’anàlisi i la presa de consciència, per part dels assistents, del problema de la pseudociència. El programa es dividirà en dos blocs, l’un, a càrrec d’Angelo Fasce, sobre la naturalesa, les característiques lògiques i les epistemològiques de la pseudociència, i l’altre, a càrrec de Fernando Cervera, que versarà sobre les característiques sociològiques i el marc legal en què es desenvolupen aquestes. El seminari contindrà una càrrega de contingut teòric suficient per a enriquir el coneixement dels assistents, però també prou contingut pràctic per a fomentar que hi participen i s’hi impliquen . A més de comprendre què és una pseudociència i quins són els seus perills, realitzarem exercicis d’interacció amb pseudocientífics, d’anàlisi de textos i casos pràctics, i construirem, per grups, una pseudociència per després trobar les seues febleses.

ORGANITZA:

Associació cultural Piratas de la Ciencia, amb la col·laboració de la Càtedra de Divulgació de la Ciència - UCC i i el Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València

La inscripció i assistència als seminaris és gratuïta, però cal enviar un correu electrònic   piratas.de.la.ciencia@gmail.com o cdciencia@uv.es amb l’assumpte “inscripció ciència entre disciplines seminari” (indiqueu número del seminari i dia de celebració).

Cada seminari té un aforament màxim de 30 persones.

Per a més informació contacteu amb piratas.de.la.ciencia@gmail.com o cdciencia@uv.es