Emilia López, guardonada en els Premis Muy Jóvenes Científicas per la seua investigació en Intel·ligència Artificial i Ciència de Dades

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 17 de desembre de 2019
 
Emilia López Iñesta en el lliurament dels premis Muy Jóvenes Científicas, celebrat dissabte en el Museu Guggenheim de Bilbao.
Emilia López Iñesta en el lliurament dels premis Muy Jóvenes Científicas, celebrat dissabte en el Museu Guggenheim de Bilbao.

Emilia López Iñesta, investigadora del Departament de Didàctica de la Matemàtica i de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (ETSE-UV) de la Universitat de València, ha sigut distingida amb el premi en Intel·ligència Artificial dels Premis Muy Jóvenes Científicas, convocats per la revista Muy Interesante i el canal de televisió Odisea per a donar visibilitat i reconèixer el treball de joves científiques espanyoles de fins a 45 anys.

Les investigadores han sigut seleccionades per la seua labor en set àrees i disciplines en les quals la presència de la dona continua sent minoritària (investigació en energies renovables, Robòtica, Nanotecnologia, Intel·ligència Artificial, Ciències de la Terra, investigació espacial i emprenedora I+D+i).

“Mai vaig imaginar que les matemàtiques i l’estadística em portarien a treballar en l’àrea de la Intel·ligència Artificial i la Ciència de Dades, un camp apassionant i ple de desafiaments, en el qual és molt important tindre en compte la diversitat i la perspectiva de gènere per a evitar biaixos a l’hora de prendre decisions i continuar avançant en l’objectiu de tindre una Intel·ligència Artificial més ètica i responsable”, va destacar Emilia López en l’acte de lliurament, celebrat el dissabte passat a la nit en el Museu Guggenheim de Bilbao.

La investigació d’Emilia López Iñesta se centra en el pensament computacional i l’aplicació de tècniques d’intel·ligència artificial i aprenentatge automàtic a diferents contextos, com l’educació i la ciència ciutadana. També investiga en la diversitat de gènere en les TIC i STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). És ambaixadora Scientix a Espanya, la comunitat per a l’ensenyament de les ciències a Europa, i impulsora del projecte Girls4STEM per al foment de les vocacions científiques. També col·labora en el projecte STAT WARS: l’imperi de les dades, un projecte de divulgació per a acostar l’estadística i les seues aplicacions en intel·ligència artificial a l’alumnat d’ESO i batxillerat.

Les altres investigadores reconegudes amb els Premis Muy Jóvenes Investigadoras són Almudena González González (investigació en energies renovables), Ester Martínez Martín (Robòtica), Elena Pinilla Cienfuegos (Nanotecnologia), Janire Prudencio Sóñora (Ciències de la Terra), Marina Díaz Michelena (investigació espacial) i Luz Rello Sánchez (emprenedora en I+D+i).

El jurat, format pel comitè de redacció de la revista Muy Interesante, ha tingut en compte la trajectòria professional de les premiades i la seua activitat divulgadora per igual, i ha buscat premiar la dedicació i excel·lència d’unes professionals que s’han convertit en un model a seguir per a les xiquetes i adolescents que formaran les pròximes generacions de científiques. Abans d’anunciar les premiades, la matemàtica Clara Grima (ponent durant l’esdeveniment de divulgació HOMO CURIOSUS) va fer una breu xarrada en què reivindicava la presència de més referents femenines en les disciplines STEM.