La Universitat expressa el seu condol pel traspàs de Carmen Alborch

  • Gabinet de la Rectora
  • 25 d’octubre de 2018
 

La rectora de la Universitat, Mª Vicenta Mestre, i el degà de la Facultat de Dret, Javier Palao, han lamentat la pèrdua de la Dra. Carmen Alborch Bataller, qui va ser degana d’aquesta Facultat i professora del Departament de Dret Mercantil “Manuel Broseta Pont”. La mort de Carmen Alborch ha entristit la comunitat universitària, que estimava a aquesta dona pionera, guardonada amb la Medalla de la Universitat de València.

Paranimf de la Universitat de València en l’acte de lliurament de la Medalla de la Universitat a Carmen Alborch
Paranimf de la Universitat de València en l’acte de lliurament de la Medalla de la Universitat a Carmen Alborch

Carmen Alborch Bataller, qui va ser professora i primera dona degana de la Facultat de Dret de la Universitat de València ha mort el dimecres 24 d’octubre al seu domicili, després d’una llarga malaltia que no havia minvat el seu esperit lluitador.

La rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, ha destacat el “tarannà d’una dona lluitadora, que projectava il·lusió i passió”. En eixe mateix sentit, el degà de la Facultat de Dret, Javier Palao, ha assenyalat que “per a ella tot era possible”.

Una professora molt estimada, una dona pionera

La notícia ha colpejat amb força la comunitat universitària, on la també exministra de Cultura era una dona molt estimada. Carmen Alborch Bataller (Castelló de Rugat, 1947) era llicenciada i doctora en Dret, amb premi extraordinari de Doctorat. Va ser professora ajudant, adjunta i titular del Departament de Dret Mercantil “Manuel Broseta Pont” de la Universitat de València.

La rectora de la Universitat ha destacat, a més del seu perfil de dona investigadora, el seu caràcter de dona pionera en la gestió universitària.

Així, Carmen Alborch va ser la primera dona degana de la Facultat de Dret, una de les facultats més antigues de la Universitat de València, fundada el 1499. El degà de la Facultat ha posat en valor que amb ella com a degana “començà la docència del Dret en valencià, les associacions d’estudiants cobraren noves forces i un gran equip deganal renovà estructures i, per sobre de tot, idees”, l’actual degà recorda que “no es veia afectada per les limitacions d’èpoques anteriors i, per descomptat, menys encara per les de gènere”.

Una dona compromesa

Carmen Alborch també va destacar com a gestora pública. Va ser directora general de Cultura i directora dels instituts culturals de la Generalitat Valenciana, directora-gerent de l’Institut Valencià d’Arts Escèniques, Cinematografia i Música i, posteriorment, de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) fins al seu nomenament com a ministra de Cultura.

Posteriorment va ser portaveu del grup municipal socialista en l'Ajuntament de València, així com diputada i senadora per València, i va ocupar la Presidència de la Comissió de Control de RTVE i de la Comissió dels Drets de la Dona i d’Igualtat d’Oportunitats.

També va ser patrona de les fundacions Montemadrid i Bancaixa, patrona d'honor del Teatro Real, membre de la comissió del bicentenari de creació del Museo del Prado i presidenta del Consell Nacional d’Igualtat del PSPV-PSOE.

De la seua trajectòria pública, la rectora de la Universitat ha posat el valor el seu compromís social, la seua lluita per la democràcia, la llibertat, el feminisme i la igualtat.

Una dona reconeguda institucionalment

Al llarg de la seua trajectòria, Carmen Alborch va rebre nombrosos reconeixements i distincions pel seu compromís en la lluita per la igualtat entre dones i homes, així com premis en l'àmbit de les arts, incloent el Premi de la Crítica Literària Valenciana en la seua vessant d’escriptora, que comptava amb obres traduïdes a diverses idiomes.

Aquests reconeixements s'uneixen al Premi Isabel Ferrer de la Generalitat Valenciana, i les distincions Offcier dans l’Ordre des Arts et Lettres, del Govern francés, la Cruz de Honor de San Raimundo de Peñafort, la Gran Cruz de Carlos III, i la Gran Cruz de la Orden del Mérito Civil.

La Universitat de València la va reconèixer entre les dones pioneres que accediren per primera vegada a llocs de govern universitari, i el Consell de Govern de la Universitat li concedí la Medalla de la nostra Universitat. La Medalla de la Universitat de València és la màxima distinció honorífica i es concedeix a les personalitats per raó dels seus mèrits i/o rellevants serveis prestats a la Universitat.

El passat 9 d’octubre, per Decret del Govern Valencià, Carmen Alborch rebé l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana en una cerimònia en que la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, també va rebre la distinció de la Generalitat. “Va ser un motiu d’orgull i un honor compartir aquest 9 d’octubre tan alta distinció amb una dona que és un referent de la cultura i la llibertat i que s’ha caracteritzat per la defensa dels valors del feminisme i la igualtat”, digué la rectora en aquella ocasió.

“Carmen Alborch és un exemple per a totes i tots i ho seguirà essent perquè, tot i que la tirarem a faltar, sempre la tindrem present” ha assenyalat la rectora de la Universitat de València.

 

Més informació:

Pot accedir a la informació sobre la concessió de la Medalla de la Universitat de València a Carmen Alborch seguint aquest enllaç: http://links.uv.es/BtvJ3iM

Pot tornar a gaudir de la retransmissió de l’Acte Acadèmic de Lliurament de la Medalla de la Universitat de València a Carmen Alborch a través de MediaUni: http://links.uv.es/SoG5Hd5

Arxivat en: Institucional