Els premis Nobel com a clau per a entendre la imatge pública de la ciència

 
Massimiano Bucchi

Data: 4 de de maig de 2018 de 12:00 a 14:00. Divendres.

 

Lloc de realització: Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència "López Piñero". Palau de Cerveró. Sala de conferències.

 
Descripció:

El Premi Nobel com a clau per a entendre la imatge pública de la ciència i les seues transformacions

A través de la història, i també de relats i polèmiques, dels premis Nobel en ciències i el seu entrellaçament amb la societat, la política i la cultura, Massimiano Bucchi investiga la imatge pública de la ciència i les seues transformacions des de principis del segle XX fins al present.

Un camí original, accessible i interessant per a comprendre el rol social de la ciència a través dels esdeveniments i de les figures que han deixat petjades en el premi més famós del món: des de la sorprenent i turmentada història del premi Nobel atorgat a Einstein, fins al metge rural que, en pocs anys, va passar de la pràctica fosca a la fama del Nobel; dels "fantasmes" de premis Nobel que, sorprenentment, no es van atorgar, als premis assignats a resultats posteriorment desmentits; dels premis Nobel que s'han convertit en celebritats als quals han sigut acabat quasi completament oblidats.

Un viatge fascinant a través dels diferents significats polítics i rols socials atribuïts al premi: des del substitut de la competència entre nacions ("la ciència com a continuació de la política per altres mitjans") fins a la cerimònia del Nobel com a "ritual de consagració" similar a la canonització de sants en una societat secular. El llibre és el resultat d'anys de recerca original sobre la imatge pública del Premi Nobel, realitzat en els arxius Nobel en la Real Acadèmia de Ciències d'Estocolm, així com en una àmplia gamma de fonts de mitjans coneguts.

Massimiano Bucchi és professor d'estudis socials sobre ciència i tecnologia i de Comunicació Científica en la Universitat de Trento i ha sigut professor visitant a Àsia, Europa, Amèrica del Nord i Oceania. Ha publicat diversos llibres (a Itàlia, Regne Unit, EE. UU., Brasil, Finlàndia, Xina, Corea, Espanya i Amèrica Llatina) i treballs en revistes com Nature i Science. Els seus llibres més recents inclouen Newton's Chicken. Science in the Kitchen (Guanda, 2013, també publicat a França, Finlàndia, Brasil, Portugal, Espanya, Argentina i Coreja) i A Fistful of Idees (històries d'innovacions que han canviat la nostra vida (Bompiani, 2016). És l'editor de la revista internacional més prestigiosa dedicada a l'estudi de la comunicació científica: Public Understanding of Science (Sage). Contribueix regularment en periòdics (Repubblica, La Stampa) i en el programa de ciència Superquark (Rai).

 
Organitza:

IHMC.

 

Contacta: mrile@uv.es