El professor Josep L. Pitarch i l’escola infantil La Lluna reben el XX Premi Vicent Ventura

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 8 de maig de 2019
 
La rectora amb els guardonats.
La rectora amb els guardonats.

El professor Josep L. Pitarch i l’escola infantil La Lluna han rebut aquest dimarts (7 de maig) el XX Premi Vicent Ventura, instaurat per la Universitat de València en 1998 per honrar la memòria del periodista, polític i lluitador cívic, que va morir aquell any. L'acte s'ha celebrat a l'Aula Magna del Centre Cultural la Nau de la Universitat de València.

Aquest reconeixement s’atorga a persones o col·lectius que s’hagen distingit per la seua trajectòria cívica, democràtica i de compromís amb la cultura i la llengua valencianes. La comissió organitzadora i jurat del premi està format per la Universitat de València, la Universitat Jaume I, persones que van mantenir estreta relació amb Vicent Ventura, CCOO, STEPV, UGT, la Unió de Llauradors i Ramaders i la Unió de Periodistes Valencians.

Josep L. Pitarch

Josep L. Pitarch fa més de cinquanta anys que imparteix català als centres de batxillerat i a la Universitat de València, i ha  treballat en diverses entitats com a promotor d’activitats en defensa de l’ensenyament i l’ús del valencià, com és el cas de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de València, que dirigia Manuel Sanchis Guarner i on va organitzar cursos destinats a la preparació dels docents dels centres escolars.

Entre altres càrrecs, també va ser director de les campanyes Carles Salvador (I-IX) de la Fundació Ausiàs March, així com secretari territorial del II Congrés Internacional de la Llengua catalana i membre de l’equip rectoral de la Universitat Catalana d’Estiu, de Prada. Va coordinar les Trobades amb la Ciència de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica, de la Generalitat de Catalunya i va ser-ne el responsable de la promoció a la Comunitat Valenciana.

De tot el seu currículum acadèmic, Pitarch destaca per haver estat encarregat de la implantació de l’ensenyament del valencià als centres escolars, mitjançant el Pla experimental per a l’ensenyament de la llengua (1978-79), durant la seua prefectura en el Gabinet Tècnic per a la Normalització i Foment del Valencià de la Conselleria d’Educació en l’etapa preautonòmica.

Ha publicat més de dos centenars d’articles sobre temes polítics relacionats amb la llengua, la lluita per la difusió i el manteniment del Pla experimental en diversos diaris i revistes com ara L’Espill, Noticias al Día, Valencia Semanal, Saó. A més, té més de 8.000 mots encreuats impresos en publicacions com Cartelera Turia o Diario de Valencia i actualment en Levante-EMV, que va iniciar en 1979 a Valencia Semanal.

La Lluna

L’escola infantil La Lluna naix en 1993 gràcies a les inquietuds de cinc dones, que s’agrupen en una cooperativa de treball associat amb l’objectiu d’oferir una educació integral en valencià durant els primers anys de vida i conscienciar la societat sobre la importància d’aquesta etapa educativa per al desenvolupament dels infants.

L’escola és el primer centre d’educació infantil 0-3 anys d’ensenyament en valencià reconegut per la Conselleria d’Educació de la Comunitat Valenciana i des de 2009, gestiona i porta avant el projecte educatiu del centre d’educació infantil La Lluna-UJI, que va eixir a concurs públic aquest mateix any.

Al llarg dels seus 25 anys de trajectòria, La Lluna ha rebut diversos guardons per la seua tasca en l’àmbit educatiu. Entre els premis atorgats a l’escola, destaca el Premi Sambori 2016 i 2018, sobre literatura en valencià, i el Senyera Jaume I en 1999.

Arxivat en: Cultura , Institucional