La investigadora Marta Moreno, premi científic de l’Ajuntament d’Algemesí

  • Gabinet de Premsa
  • 13 de maig de 2024
 
Moment del lliurament del premi.
Moment del lliurament del premi.

Marta Moreno Torres, investigadora de la unitat mixta d’Hepatologia Experimental de la Universitat de València-IISLAFE i del CIBEREHD, ha resultat guanyadora del premi científic que promou l’Ajuntament d’Algemesí. El treball premiat analitza el potencial de la metabolòmica per a investigar i anticipar les causes de toxicitat hepàtica causada per medicaments en humans.

El premi, valorat en 5.000 euros, ha recaigut en el treball de Marta Moreno titulat ‘Metabolomics as an Innovative Tool for Investigating and Anticipating the Hepatic Toxicity Causes by Drugs in Humans’. Aquest treball forma part de la línia d’investigació de la doctora Moreno Torres.

L’hepatotoxicitat o lesió hepàtica induïda per medicaments és una de les reaccions clíniques adverses més freqüents i una causa rellevant de morbiditat i mortalitat. És una de les principals causes de la retirada de medicaments, tant en les fases inicials de desenvolupament com quan es troben aprovats i en ús clínic. Per això constitueix una preocupació crucial per a la indústria farmacèutica, amb repercussió sanitària i econòmica.

El premi d’investigació que promou Algemesí s’ha consolidat com un dels més importants en el panorama de la investigació científica a la Comunitat Valenciana. Enguany s’han presentat 21 treballs a concurs. Durant quasi dues dècades, aquesta convocatòria ha afermat el seu prestigi gràcies al treball conjunt amb les universitats públiques valencianes, l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe i el CSIC-UPV.

El certamen compta amb un prestigiós jurat format per professors i investigadors en les matèries que competeixen als treballs presentats. En aquesta edició aquesta labor ha recaigut en José Vicente Castell Ripoll (Facultat de Medicina de la Universitat de València i La Fe); José Viña, catedràtic de Fisiologia; Eloisa Jantus i Salut Botella, professores de Biotecnologia (UPV); José Gabriel Torres, professor d’Enginyeria (UPV); Jaume Segura, professor d’Informàtica (UV); i José Pío Beltrán (CSIC-UPV).