Logo de la Universitat de València Logo València, Ruta de la Seda Logo del portal

El Museu de la Seda de Moncada participa en el congrés "El Fil d'Or"

La importància de la indústria sedera en el desenvolupament econòmic i social de València és inqüestionable.

9 de de maig de 2016

Des de la gran esplendor del segle XV fins a la industrialització més ortodoxa en el segle XIX, la sedería i com a conseqüència les diferents indústries que sorgeixen entorn d'aquesta, constitueixen una manera de fer característica, marcada per les decisions polítiques i el gremi.

Va ser un motor econòmic importantíssim durant diversos segles i la reconversió d'aquesta fabricació als mètodes de l'avantguarda industrial va provocar la seua contribució al desenvolupament de la Revolució Industrial a València, amb tot el que açò va comportar.

Malgrat haver superat diverses crisis de pebrina i d'altres econòmiques, la indústria tradicional entra en reculada, arribant a quasi el punt de l'extinció. Es fa difícil competir en un mercat molt diferent al del segle XIX, però produint de la mateixa manera. Les repercussions econòmiques d'aquest desenvolupament van ser sustente no solament d'un nombre important de treballadors sinó que a més van deixar un paisatge industrial potent, la marca d'un període concret de la història que no solament afecta a la ciutat de València, també a molts municipis que van desenvolupar d'una o una altra manera activitats relacionades amb la producció de seda.

Restauració

 

El futur Museu de la Seda, constitueix un exemple complet dins d'aquesta etapa de la història de la indústria tèxtil valenciana.


La seua col·lecció està formada per un corpus de més de 7000 peces entre les quals es troben els onze telers Jacquard i la maquinària del segle XIX, a més d'esbossos posades en carta, cartonajes, teixits, arxius, tot açò contingut en una fàbrica d'inicis del segle XIX.

És un dels escassos exemples que es conserven, amb una col·lecció íntegra i una indústria tradicional en funcionament.
Per tant, constitueix un magnífic exemple etnològic, amb un marcat caràcter social, però també completa un període de la història de València i una valuosa col·lecció de peces d'art. Així doncs, és un testimoni tangible de la Ruta de la Seda valenciana.