Logo de la Universitat de València Logo València, Ruta de la Seda Logo del portal

Dos assaigs d’estudiants de la Universitat de València, reconeguts amb el premi d’excel·lència en el concurs WRICOS 2017 de la SUN

  • 13 de desembre de 2017
wricos ensayo

Raquel Baixauli i Elia Albiñana, estudiants de la Universitat de València, han sigut guardonades amb l’Excellence Award en la categoria d’assaig dels premis WRICOS 2017, que organitza la Xarxa d’Universitats de la Ruta de la Seda. El jurat ha valorat la qualitat dels seus texts i la seua adequació a l’esperit integrador d’aquesta ruta mil·lenària.

La Xarxa d’Universitats de la Ruta de la Seda (SUN, en les seues sigles en anglés) comprén un conjunt d’universitats de 32 països de tot el món, del qual la ciutat de València és el seu extrem més occidental. Així, la Universitat de València participa en aquest conglomerat social i cultural que té com a principal objectiu la difusió del valor històric d’una ruta que va unir Orient i Occident des de fa quasi dos mil·lennis, i que va suposar un intercanvi de béns, coneixements i persones que contribuí al mestissatge d’idees i a l’enriquiment recíproc d’ambdues realitats culturals.

Entre els projectes dissenyats per la SUN per a donar visibilitat a la Ruta de la Seda entre la ciutadania està el concurs d’escriptura WRICOS, que reconeix als millors escrits relacionats amb la ruta, tant en la categoria de narrativa i poesia com en la d’assaig. En aquest últim cas, l’edició de 2017 ha comptat amb dues estudiants de la Universitat de València com a guanyadores de l’Excellence Award.

Raquel Baixauli, graduada en Història de l’Art i actualment en el Programa de Doctorat en Història de l’Art de la UV, ha sigut reconeguda amb el premi a l’excel·lència pel seu assaig titulat Seda y Rosas, que analitza la importància de la Ruta de la Seda per a la ciutat de València (que fou el centre seder més important d’Europa en el segle XV), i com algunes de les mobilitzacions més importants del segle XIX i principis del XX tenen relació amb aquesta ruta i poden ser a més analitzades des d’una perspectiva feminista.

Per la seua part, Elia Albiñana, estudiant del grau de Traducció i Mediació Interlingüística de la Universitat de València, va presentar al concurs un text sota el títol ¿Qué significa Silkroadia para mí?, que explica d’una manera íntima i personal la seua relació amb la seda mitjançant les vivències infantils en la seua localitat natal, Carcaixent, sent la seua vocació estudiantil i laboral en el món de la traducció el vincle perfecte amb l’esperit conciliador i multicultural de la Ruta de la Seda.

A aquests premis en la categoria d’assaig s’ha d’afegir el que va aconseguir, en la categoria de poesia, Estela Martí, estudiant de la Universitat de València que va estar present en la Tercera Assemblea General de la SUN celebrada en Ho Chi Minh (Vietnam) el passat mes de novembre.