Logo de la Universitat de València Logo Càtedra en Economia Col·laborativa i Transformació Digital UV Logo del portal

Sobre nosaltres

La Càtedra d'Economia Col·laborativa i Transformació Digital té com a propòsit analitzar el conjunt d'actors, institucions i pràctiques econòmiques i socials generades entorn al fenomen de l'economia col·laborativa i de les plataformes digitals des d'una perspectiva multidisciplinària de les ciències socials (conjuminant l'enfocament jurídic que ofereixen el Dret Constitucional, Administratiu, Laboral i Fiscal, amb l'enfocament econòmic i sociològic).

L'estudi s'orienta cap al desenvolupament de normativa específica que harmonitze els interessos diversos i els potencialment conflictius que sorgeixen del desenvolupament pràctic de l'economia col·laborativa i, en general, de la economia de plataformes digitals. Les nostres activitats poden resumir-se en les tres següents: 

  1. Estudi de les pràctiques de l'economia col·laborativa i l'economia de les plataformes digitals i del paper que en les mateixes juguen els diferents actors, així com de les ferramentes emprades per al seu desenvolupament. A més aquesta Càtedra es planteja com a activitat primordial analitzar les conseqüències que les distintes formes d'economia plantejades tenen en la societat i el mode de resoldre els conflictes.
  2. Col·laboració amb entitats i institucions públiques i privades amb les quals generar sinergies positives per al desenvolupament dels objectius de la Càtedra.
  3. Organització i participació de jornades públiques, tallers pràctics, conferències, congressos i debats que ajuden a la difusió i l'aportació al debat acadèmic, social i polític de noves hipòtesi, reflexions, informacions i coneixements sobre l'objecte d'estudi.

Directors: Adrián Todolí Signes i Andrés Boix Palop

 

Andrés Boix Palop (@Andres_Boix)

Andrés Boix Palop (València, 1976) és Professor titular de Dret Administratiu de la Universitat de València – Estudi General des de 2007. Doctor en Dret (2003) per la Universitat de València, va cursar estudis també en la Universitat de Paris XII – Val de Marne (curs 1996-97) i ha realitzat estades d'estudi i recerca en diverses universitats europees com les de París (Paris I Panthéon-Sorbonne – 2001 i 2002), Munic (Ludwig-Maximilians Universität München – 2003), Frankfurt del Meno (Johann-Wolfgang-Goethe Universität Frankfurt am Main – 2005, 2006 i 2007), París (París II Panthéon-Assas – 2013 i 2014) o Hamburg (Bucerius Law School, 2018).
Imparteix o ha impartit docència en diversos graus (Dret, ADE-Dret i Periodisme) de la Universitat de València, així com en diversos Màsters oficials d'aquesta mateixa Universitat (Màster en Dret de l'Empresa i Màster en Dret Administratiu i de l'Administració Pública, Màster en Estudis Internacionals i de la Unió Europea) i d'altres universitats espanyoles. Té reconeguts tres trams de docència avaluats positivament (2000-2004; 2005-2009 i 2010-2015).
A més, és autor d'un centenar de treballs, entre articles, capítols i monografies especialitzades, relatius a diverses matèries dins de l'àmbit del Dret Públic. En ells, s'ha ocupat preferentment de qüestions relacionades amb les relacions entre el legislador i l'Administració en el nostre ordenament jurídic (amb diversos treballs, entre ells la monografia 'Les convalidacions legislatives', 2004) i de la reforma de la planta administrativa a nivells local, autonòmic, estatal o europeu (amb treballs diversos entre els quals destaca el llibre 'Una nova planta per als valencians. Possibilitats i límits per a l’organització política i administrativa del País Valencià dins la Constitució de 1978', Nexe, 2014, del qual hi ha edició digital d'accés gratuït, o estudis sobre la reforma local de 2013, publicats en REALA 2014 o El Cronista 2017, així com com a coordinador d'un llibre col·lectiu publicat en Aranzadi, 2016), així com dels problemes generats pel que fa a l'acció de l'Administració respecte dels drets fonamentals i de la regulació de mitjans audiovisuals ('Llibertat i pluralisme en la Xarxa', REDC, 2002; 'La construcció dels límits a la llibertat d'expressió en les xarxes socials', REP, 2016), sent a més coautor de diverses obres sobre Dret de la Comunicació (Iustel, 2011) o, com a editor, sobre autoria i drets d'autor en l'era digital (Tirant lo Blanch, 2006), la regulació de la mobilitat sostenible (PUV, 2014), la reforma espanyola dels mercats audiovisuals i el control de continguts (Aranzadi, 2014; Aranzadi, 2017) o de sengles obres col·lectives sobre la regulació de la sharing economy en els mercats del transport (Aranzadi, 2017) o de l'allotjament (Aranzadi, 2018). També és coautor (al costat dels professors Sr. Sarment Ramírez-Escudero, M. Zelaia Garagarza, M. I. González Pascual i S. Muñoz Machado) d'una completa obra realitzada a l'empara de l'Acadèmia Europea de Ciències i Arts en la qual s'analitza en profunditat la participació de les Comunitats Autònomes en el procés d'integració europea ('Les Comunitats Autònomes i la Unió Europea', 2012, de la qual hi ha edició digital d'accés gratuït). També ha publicat recents treballs sobre les diferents dimensions de l'europeïtzació del Dret Administratiu espanyol en anglès (2013) francès (2016) o espanyol (2018).
Més recentment, la seva activitat investigadora s'ha centrat en la regulació pública dels mercats i la intervenció pública sobre l'economia. En aquesta matèria, la dels processos de liberalització econòmica en sectors altament regulats i l'orientació dels mateixos per part del Dret de la Unió Europea, la seva activitat investigadora es completa en els últims anys amb la coordinació del Grup de Recerca REGULATION de la Universitat de València, centrat en la regulació de l'economia col·laborativa i de la innovació digital, grup que compta amb diversos projectes competitius concedits tant a nivell autonòmic com nacional. Així, en aquestes matèries, al costat de la coordinació de les obres col·lectives ja ressenyades sobre els mercats de l'allotjament i del transport, ha prestat una atenció especial a les obligacions de servei públic en matèria de telecomunicacions ('Les llicències de telecomunicacions i la nova concepció del servei públic', 2001) en un treball que va guanyar el Premi d'Estudis Jurídics de la Fundació Professor Manuel Broseta o més recentment amb treballs sobre la intersecció de regulació i competència derivada de les normes europees en matèria de serveis d'interès econòmic general com el televisiu ('Crisi i transformació del model de televisió autonòmica a Espanya en el context europeu', RDUE, 2013). En una parcel·la pròxima, ha estudiat les normes europees en matèria de “dret a l'oblit” ('L'equilibri entre els drets de l'article 18 de la Constitució, el dret a l'oblit i les llibertats informatives després de la sentència Google', RGDA, 2015). També ha analitzat (al costat de Guillermo López García) en la revista Unió Europea Aranzadi tant les eleccions europees de 2009 (2013) com les de 2014 (2014) i les seves conseqüències no només polítiques sinó econòmiques i jurídiques. En aquesta mateixa línia, ha reflexionat sobre 'La influència de la crisi econòmica sobre les institucions estatals i europees: sobre la significació jurídica de la clàusula whatever it takes' (Documentació administrativa, 2014). Així mateix, s'ha ocupat d'algunes de les qüestions de política regional europea ('25 anys de fons europeus i desenvolupament autonòmic', El Cronista, 2013).
Respecte de la seva activitat investigadora, ha estat o és investigador principal de 2 projectes del Pla Nacional d'I+D+i i responsable de diverses accions autonòmiques de recerca (projecte autonòmic, accions AORG), així com part de xarxes d'excel·lència investigadora i membre, en l'actualitat d'un projecte d'excel·lència PROMETEU. Compta amb tres trams d'activitat investigadora reconeguts després de la seva avaluació positiva (2000-2005; 2006-2011; 2012-2017).

CV complet

Adrián Todolí Signes (@TodoliAdrian)

El Dr. Adrián Todolí Signes és professor de Dret del Treball i de la Seguretat Social en la Universitat de València. Llicenciat en Economia i Dret.

Ha publicat més de 65 ítems de recerca comptant només entre publicacions en revistes indexades, llibres i capítols de llibre. En total ha publicat

a) 40 articles en revistes indexades

b) 25 capítols de llibre

c) 3 vegades Director d'un llibre col·lectiu

c) 5 monografies en sola autoria. Assenyalar que d'aquestes publicacions tres articles han estat publicats en anglès en revistes internacionals de màxim impacte, un capítol de llibre en portuguès i un en polonès.

A més, aquestes publicacions vénen acompanyades per un total de 38 participacions en congressos científics entre comunicacions, ponències i ponències convidades. La majoria dels congressos han estat internacionals en institucions de prestigi internacional com l'OIT i la Universitat de Cambridge, entre molts altres. De la mateixa forma ha estat convidat en més de 30 ocasions per a impartir conferències en institucions, sindicats, patronal, Inspecció de treball, etc. Tenint especial significació a la invitació realitzada per la Comissió Europea (DG employment) per a participar en la conferència sobre condicions de treball en qualitat d'expert nacional en matèria d'ocupació juvenil.
Té 4 monografias en matèria de salaris, des de la revisió salarial a la prima passant pels complements salarials inclosa una de retribucions en el sector públic. A més, compta amb una àmplia experiència en Regulació de l'Economia Col·laborativa des d'una perspectiva jurídica i econòmica.
Ha publicat diversos articles en revistes internacionals i un llibre en Economia Col·laborativa titulat 'El treball en l'era de l'economia col·laborativa' i ha estat convidat a donar conferències en economia col·laborativa en universitats en diversos països i en fòrums de startups internacionals.
Guanyador del premi al millor Advocat jove atorgat pel Fòrum Espanyol del Treball (FORELAB). Guanyador del Premi a la Millor Recerca en Dret del Treball atorgat per l'Associació Espanyola de Dret del Treball i Seguretat Social (AEDTSS) dues vegades, en 2015 i 2016 en temes de formació professional dual i d'avaluació de l'acompliment i retribució.
Com a expert nacional, ha col·laborat amb la Comissió Europea en matèria d'ocupació juvenil (DG Ocupació).
Destaca la seva projecció internacional i les estades de recerca en Universitats i centres de recerca de prestigi internacional. La primera va ser realitzada en la Universitat de Califòrnia Berkeley, en la facultat de Dret sota la direcció de la Prof. Gillian Lester, que és una experta internacional de reconegut prestigi en matèria laboral (qui actualment és Degana de la facultat de Dret en Columbia NY). La Universitat de Califòrnia Berkeley és la cinquena Universitat de major prestigi del món. En segon lloc, ha realitzat estada de recerca en la Facultat de Dret de la Universitat de Cambridge. En els Rànquings mundials aquesta facultat de Dret està qualificada com la segona millor del món -només darrere de la d'Harvard-. Finalment, la tercera estada va ser en el Max Planck de Dret Social i Política Social de Munic. Els centres de recerca del Max Planck són també de reconegut prestigi internacional. També ha realitzat recerques en la Universitat de Paris X Nanterre i en la Universitat de Viena.

Coordinador del blog “Arguments en Dret Laboral”.