Logo de la Universitat de València Logo Càtedra en Economia Col·laborativa i Transformació Digital UV Logo del portal

Informes: Teletreball

La Càtedra d'Economia Col·laborativa i Transformació Digital realitza des de 2022 una sèrie d'estudis referents al fenomen del teletreball en la Comunitat Valenciana amb l'objectiu d'analitzar de manera dinàmica la realitat d'esta situació, comprendre el seu abast, les seues característiques i les seues tendències. Mitjançant estos estudis donem a conéixer els perfils socioeconòmics que resulten més vinculats al teletreball, el seu major o menor implantació segons sectors i tipus d'empreses o d'activitat.

També s'estudia la capacitat, els mitjans i la preparació de les empreses i del seu personal per a realitzar amb èxit la implementació del teletreball, així com el grau d'emplene de la normativa aplicable. A part, també s'analitza la incidència dels diferents riscos psicosocials als quals es troba sotmesa la persona teletreballadora, les seues preferències i expectatives.

L'estudi del teletreball revist una importància crucial a causa de diversos factors:

  1. Transformació Laboral: El teletreball representa una transformació significativa en la forma en què es realitza l'activitat laboral. A més, amb la integració de tecnologies de la informació i de la comunicació s'han redefinit les convencions tradicionals de lloc i temps en el treball.
  2. Context Legal i Organitzatiu: L'enteniment del teletreball és essencial per a establir marcs legals i organitzatius clars. Les definicions, acords voluntaris entre ocupadors i empleats, i la delimitació de condicions són fonamentals per a una implementació exitosa.
  3. Diversitat de Modalitats: La diversitat de modalitats de teletreball, des del treball en el propi domicili fins a ubicacions seleccionades pel treballador, requerix una comprensió detallada. Establir límits conceptuals i considerar les implicacions humanes, organitzatives i legals és crucial.
  4. Potencial d'Implementació: L'anàlisi del potencial de teletreball proporciona informació valuosa sobre la flexibilitat del mercat laboral. Conéixer quin percentatge d'ocupats podria teletreballar ocasionalment influïx en polítiques laborals i estratègies empresarials.
  5. Evolució Històrica: El teletreball té una història que es remunta a més de mig segle. Comprendre la seua evolució des de la tele-commutació fins a acords marc europeus i directives contribuïx a contextualitzar la seua actual rellevància.
  6. Bretxa entre Potencial i Realitat: Existix una bretxa entre el potencial de teletreball i la seua implementació real. Entendre esta disparitat permet identificar oportunitats de millora.
  7. Impacte de la Pandèmia: La pandèmia va accelerar l'adopció del teletreball, la qual cosa va generar una experiència única. L'estudi d'este període revela lliçons apreses, tant en termes d'avantatges com de desafiaments, proporcionant una base per a futures adaptacions i optimitzacions.

En definitiva, tindre una visió panoràmica del teletreball ens proporciona informació rellevant i útil per a conéixer la situació, i aporta idees i guies per a la intervenció dels responsables de les polítiques laborals en l'Administració i també de les organitzacions, públiques i privades, i també dels treballadors. Especial interés tenen moltes dades per a inspirar les funcions d'entrenament, orientació i intermediació en l'ocupació que complixen els servicis d'ocupació.

 

Informes 2023

Informes 2022