Logo de la Universitat de València Logo Càtedra en Economia Col·laborativa i Transformació Digital UV Logo del portal

Jornada sobre la regulació del treball a distància a la Universitat de València

  • 23 de setembre de 2021
Cartell de la jornada

Este dijous 23 de setembre, en el marc d'unes jornades celebrades a la Universitat de València, organitzades per la Càtedra d’Economia Col·laborativa i Transformació Digital i amb el suport de la Fundació las Naves, un grup d'experts de diverses universitats espanyoles, magistrats i professionals, s'han reunit per a debatre sobre els diferents reptes que presenta el treball a distància.

El fenomen del treball a distància es troba en auge des de la irrupció de la crisi sanitària provocada per la COVID-19. Abans de la pandèmia, menys del 5% del total d'ocupats realitzaven aquest tipus de treball (molt per davall de la mitjana europea). No obstant això, en 2020, una vegada finalitzada l'etapa de confinament sever, les persones treballant en remot van representar el doble de les xifres dels anys previs. Estes xifres semblen indicar que el treball a distància ha arribat per a quedar-se, fins i tot una vegada superada la crisi sanitària. Per això, comptar amb una regulació adequada d'aquest fenomen és fonamental.

L'auge sobtat i inesperat d'este fenomen va fer necessari comptar amb una regulació d'aquesta manera de treballar que presenta una problemàtica particular. Així, en un primer moment, sorgien dubtes sobre la voluntarietat o obligatorietat del treball a distància, així com qui havia d'assumir les despeses associades a l'exercici de l'activitat fora dels locals empresarials. Amb la intenció de donar resposta a estes i altres qüestions, es va aprovar l'esperat Reial decret llei 28/2020, de 22 de setembre, norma que, no obstant això, feia nombroses remissions a la negociació col·lectiva.

Donada la novetat d'esta regulació inicial, es presentaven multitud de dubtes i incerteses que van tractar de resoldre's en el Congrés en línia sobre la regulació del Treball a Distància i Teletreball, realitzat en 6 sessions durant els mesos d'octubre i novembre de l'any passat, organitzat també en el marc de la Càtedra d'Economia Col·laborativa i Transformació Digital, les contribucions de la qual han sigut publicades en el llibre titulat Treball a distància i teletreball: anàlisi del marc normatiu vigent, dirigit pels professors Miguel Rodríguez-Piñero Royo i Adrián Todolí Signes.

Així doncs, en aquella ocasió, el centre d'estudi va ser el nou Reial decret llei 28/2020, de 22 de setembre mentre que, en esta nova jornada, celebrada un any després de l'aprovació d'aquest Reial decret llei, en canvi, s'ha analitzat l'evolució (o, en alguns casos, falta d'ella) que s'ha produït en la regulació del treball a distància durant tot este temps i que ha culminat amb la recent aprovació de la Llei 10/2021, de 9 de juliol.

Els experts han assenyalat malgrat l'actual regulació la negociació col·lectiva i els agents socials té un paper essencial per a l'èxit d'aquesta nova manera de prestar serveis.

La jornada ha comptat amb una àmplia participació de públic de diferents procedències (àmbit acadèmic, professional, social i funcionarial), i forma part de la sèrie de conferències que la Càtedra dedica a analitzar l'economia digital i els drets dels treballadors.

Imágenes de la jornada        Imagen de la jornada

Llista d'enllaços: