Logo de la Universitat de València Logo Càtedra en Economia Col·laborativa i Transformació Digital UV Logo del portal

La Càtedra analitza en À punt l'impacte de la Inteligència Artifical en l'entorn laboral

  • Càtedra Economia Col·laborativa i Transformació Digital
  • Unitat Web i Màrqueting
  • 13 de desembre de 2023

El professor Adrián Todolí ha estat entrevistat en l'informatiu Les NTC del Matí d'À Punt Ràdio aquest passat 13 de desembre, on s'ha parlat sobre l’impacte de la Intel·ligència Artificial al món del treball.

Intervenció d'Adrian Todolí en À punt

La revolució digital està en marxa, i la Intel·ligència Artificial (IA) està en el centre d'aquest canvi disruptiu. En aquest entrevista, el professor Adrián Todolí, codirector de la Càtedra d’Economia Col·laborativa i Transformació Digital, ha compartit les seues investigacions  sobre com la IA pot estalviar feines repetitives, però al mateix temps, planteja amenaces significatives per als treballadors.

Todolí, autor del llibre "Algoritmos productivos y extractivos. Cómo regular la digitalización para mejorar el empleo e incentivar la innovación," destaca que els algoritmes estan transformant el mercat laboral. Afirmant que la IA pot ser una oportunitat si s’implementa com una veritable eina productiva i es consoliden polítiques de benestar.

Una preocupació clau és la deterioració de les condicions laborals. La IA pot provocar una disminució en la qualitat de les condicions laborals. "La IA pot prendre el teu salari, no el teu treball," adverteix, destacant la necessitat de negociar equitativament les condicions laborals i evitar la discriminació o explotació excessiva pels algoritmes.

Todolí destaca que els algoritmes tenen un paper crucial en els processos de selecció, amb el 72% dels currículums descartats en la primera fase per aquesta tecnologia. Adverteix que alguns algoritmes poden mostrar prejudicis de gènere, amb una preferència estadística per contractar homes.

A més, cal estar vigilants davant els algoritmes "extractius" que augmenten la productivitat a través de la vigilància intensiva dels treballadors, amb conseqüències negatives com l'augment d'accidents laborals. "Hi ha usos de la IA que són negatius pel control dels treballadors, que cal regular," destaca Todolí.

A Espanya, un dels països líders en l'ús d'IA a Europa, les empreses estan adoptant aquesta tecnologia a un ritme accelerat, plantejant interrogants crucials sobre el futur del treball i la necessitat d'una regulació efectiva. Amb aquesta nova era digital, és essencial abordar aquestes qüestions per assegurar un futur laboral just i sostenible.