Logo de la Universitat de València Logo Càtedra en Economia Col·laborativa i Transformació Digital UV Logo del portal

Fòrum Europeu a Brussel·les sobre l'Ocupació i Drets Socials

  • Unitat Web i Màrqueting
  • 20 de novembre de 2023

Este mes de novembre els dies 16 i 17 ha tingut lloc a Brussel·les el Fòrum Europeu d'Ocupació i Drets Socials. En esta ocasió s'han donat cita representants d'institucions de la Unió Europea, responsables de polítiques nacionals, ministres, líders empresarials, societat civil i acadèmics per a aprofundeixen en les diferents relacions entre la Intel·ligència Artificial i el món del treball que es desenvolupen actualment.

Cartell

 

La ràpida transformació tecnològica i les noves tecnologies digitals generen una gran quantitat d'oportunitats. Creen noves ocupacions per a les persones, amplien l'accés a l'educació, impulsen la productivitat i milloren la nostra eficiència.

No obstant això, estos avanços també subratllen la creixent desigualtat i la falta de transparència a tot el món. Com assegurem l'equitat, la inclusivitat i la transparència mentre naveguem pel nou món laboral?

 Adrián Todolí Signes
Adrián Todolí Signes - Codirector de la Cátedra de Economía digital y Transformación Digital 

 

En este sentit, el codirector de la Càtedra d'Economia digital i Transformació Digital, Adrián Todolí Signes, ha participat en un panell centrat en la mitigació dels riscos i l'optimització de beneficis de la implantació d'Intel·ligència Artificial en el lloc de treball.

En este punt, el tema central han sigut les noves tecnologies i capacitats de processament de dades que suposen al mateix temps un reg i una oportunitat. D'una banda, presenten una possibilitat per als ocupadors de millorar l'eficiència i la productivitat. Permet als treballadors acurtar o suprimir tasques tedioses per altres més gratificants. D'altra banda, la capacitat de recopilar dades i monitorar els processos laborals a gran escala pot conduir a una vigilància excessiva sense les salvaguardes adequades que posen en risc els drets fonamentals, de protecció de dades i de privacitat dels treballadors. Dissenyar i desplegar tecnologies sobre la base de l'ètica i la transparència pot ajudar a mitigar les asimetries d'informació entre ocupadors i treballadors.

 

En este sentit s'han impulsat diverses iniciatives en el si de la Unió Europea. D'esta manera el Reglament General de Protecció de Dades (GDPR) conté drets de dades importants per als treballadors, i l'actual proposta de Directiva sobre Intel·ligència Artificial inclou salvaguardes per a la intel·ligència artificial d'alt risc utilitzada en l'àmbit laboral. També la proposta de Directiva sobre Treball en Plataformes pretén establir regles per a la gestió algorítmica, dissenyades tenint en compte el model comercial específic de les plataformes laborals. No obstant això, serà necessària una varietat d'enfocaments, inclòs el punt de vista empresarial, per a aprofitar el poder de les dades en benefici de treballadors i ocupadors.

  • Al llarg de la sessió s'han abordat les següents qüestions:
  • Quins són els riscos i beneficis específics de la implementació d'Intel·ligència Artificial i algorismes en el lloc de treball i quin paper exerceixen les dades?
  • Quin nivell de monitoratge de les activitats dels treballadors per part dels ocupadors és acceptable i com podríem definir límits per a previndre danys?
  • Quines mesures poden prendre les empreses per a mitigar els riscos de l'ús d'Intel·ligència Artificial i de les dades dels empleats en el lloc de treball (per exemple, vigilància excessiva, asimetria d'informació) i garantir que els treballadors també es beneficien?
  • Són suficients les regles existents en el context laboral o necessitem enfocaments i drets nous? Pot exercir un paper la negociació col·lectiva?
  • Quin és el potencial dels fideïcomisos de dades dels treballadors per a fer valdre els drets dels treballadors i per a la negociació col·lectiva?