Logo de la Universitat de València Logo Càtedra en Economia Col·laborativa i Transformació Digital UV Logo del portal

Capítol "Nueva movilidad" del programa de RNE "Futuro abierto" amb Andrés Boix

  • 13 de setembre de 2021
Futuro abierto

Andrés Boix (autor de “Ciudad y movilidad. La regulación de la movilidad urbana sostenible”), May López (directora de desenvolupament en Empresas por la Movilidad Sostenible) i Pep Gómez (fundador de Reby, empresa de patinets, bicicletes i motos elèctriques compartits) participen en el capítol del programa Futuro abierto de RNE dedicat a la nova mobilitat. En ell parlaran de les problemàtiques de mobilitat a les que ens enfrontem en l’actualitat.

La pandèmia ha sigut un impuls més cap a repensar la mobilitat de les ciutats i àrees metropolitanes. La crisi climàtica ja estava plantejant un canvi de model, però en moltes ciutats la crisi sanitària ha sigut el catalitzador per impulsar esta transformació.

Molts governs locals han aprofitat la conjuntura pandèmica per transformar l’espai públic i incidir sobre la forma de moure’s de la gent cap a mitjans més sostenibles. Tanmateix, la vessant normativa de la qüestió es presenta dispar i amb buits legals.

En efecte, el ràpid creixement de l’ús del patinet, la progressió incremental de l’ús de la bicicleta, l’abandonament del transport públic durant la pandèmia i el paper fonamental de les noves tecnologies en matèria de transport són alguns punts de partida que plantegen problemàtiques pendents de solucionar a l’hora de parlar de mobilitat.

Sobre estes qüestions parlen els participants del programa Futuro Abierto.

May López dibuixa un panorama positiu per a la mobilitat sostenible en els pròxims anys, posant com a exemples la llei de canvi climàtic, la creació d’un ministeri de mobilitat i les innovacions que s’estan desenvolupant en este àmbit. Tot i això, ella planteja algunes assignatures pendents: la importància de la popularització del teletreball, la necessitat de canvis en les regulacions del tràfic de mercaderies i el compromís amb la divulgació i la formació de la ciutadania en esta matèria.

D'altra banda, Andrés Boix parla sobre la necessitat d’optimitzar els recursos dedicats a la mobilitat i de tindre clara la priorització dels mitjans de transport disponibles a l’hora de fer polítiques. A més, porta a col·lació la rellevància de la mobilitat col·laborativa i la necessitat de cooperació entre institucions públiques i entitats privades per tal d’impulsar-la. Així mateix, estes aportacions van acompanyades d’experiències europees en legislació i polítiques en matèria de mobilitat.

Per la seua part, Pep Gómez posa el focus sobre els vehicles compartits de mobilitat personal com una nova forma de transport públic. Així, ell posa en valor els beneficis d’este tipus de transport per optimitzar l’ús del propi vehicle, així com l’espai utilitzat a la via pública.

Totes estes qüestions es desenvolupen en el programa Futuro Abierto de RNE.

Llista d'enllaços: