Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

Llista de publicacions

Resultats de la cerca35 resultats

  • Imatge representativa de la publicació

    IMPORTA QUE ELS CEOs D'EMPRESES FAMILIARS TINGUEN EXPERIÈNCIA PRÈVIA EN CRISIS GLOBALS PER A AFRONTAR AMB ÈXIT UNA NOVA CRISI?: AVANTATGES EMOCIONALS I RACIONALS EN CULTURES NACIONALS DIVERSES.

    María Iborra, Universitat de València José Fernando López-Muñoz, ESIC Business & Màrqueting School Vicente Safón, Universitat de València & Ivie Membres del grup de investigació STEER (Strategy, Top Executives, ESG and Resiliency) i col·laboradors de la Càtedra d'Empresa Familiar (CEFUV)

    (2025). Recurs electrònic

    Aquesta nota d'investigació analitza per què algunes empreses familiars aconsegueixen adaptar-se millor durant crisis globals. La proposta és clara: comptar amb un CEO que haja enfrontat amb èxit una crisi anterior, com la de 2008, pot millorar l'acompliment de l'empresa en noves situacions d'incertesa, com la COVID-19. S'identifiquen dos tipus d'avantatges: una racional, relacionada amb una major capacitat per a impulsar la transformació digital i alinear l'estratègia amb els canvis de l'entorn, i una altra emocional, basada a reforçar la identificació de la família amb l'empresa gràcies a eixa experiència prèvia. A més, l'impacte del *CEO varia segons el context cultural: és més fort en...

    Aquesta nota d'investigació analitza per què algunes empreses familiars aconsegueixen adaptar-se millor durant crisis globals. La proposta és clara: comptar amb un CEO que haja enfrontat amb èxit una crisi anterior, com la de 2008, pot millorar l'acompliment de l'empresa en noves situacions d'incertesa, com la COVID-19. S'identifiquen dos tipus d'avantatges: una racional, relacionada amb una major capacitat per a impulsar la transformació digital i alinear l'estratègia amb els canvis de l'entorn, i una altra emocional, basada a reforçar la identificació de la família amb l'empresa gràcies a eixa experiència prèvia. A més, l'impacte del *CEO varia segons el context cultural: és més fort en països amb cultures individualistes, on el lideratge individual té major pes.

    Llegir més Ocultar
  • Imatge representativa de la publicació

    Quadern de Treball 2/2025: “La gestió de riscos per al bon govern de l'empresa familiar”.

    Eugenia Cusí (Consellera Independent/Governança Corporativa) Sara Giménez (Consellera Independent/Coach Executiu) Good Corporate Governance

    (2025). Recurs electrònic

    S'aborda com una gestió estratègica dels riscos pot enfortir la sostenibilitat, resiliència i continuïtat de les empreses familiars. El quadern ofereix eines pràctiques per a identificar, classificar i prioritzar riscos empresarials. Es detallen cinc grans categories de risc (govern, estratègics, financers, operatius i associats a les persones) , els passos per a construir un mapa de riscos efectiu, i s'analitzen tant la seua gestió interna com la seua possible externalització. A més, s'aprofundeix en els riscos específics que afronten les empreses familiars, com la falta de planificació successòria, o els conflictes familiars. Tot això des d'una mirada ètica que reforça la presa de...

    S'aborda com una gestió estratègica dels riscos pot enfortir la sostenibilitat, resiliència i continuïtat de les empreses familiars. El quadern ofereix eines pràctiques per a identificar, classificar i prioritzar riscos empresarials. Es detallen cinc grans categories de risc (govern, estratègics, financers, operatius i associats a les persones) , els passos per a construir un mapa de riscos efectiu, i s'analitzen tant la seua gestió interna com la seua possible externalització. A més, s'aprofundeix en els riscos específics que afronten les empreses familiars, com la falta de planificació successòria, o els conflictes familiars. Tot això des d'una mirada ètica que reforça la presa de decisions responsables i el compromís amb el llegat familiar.

    Llegir més Ocultar
  • Imatge representativa de la publicació

    Quadern de Treball 1/2025: “El context de l'empresa familiar al voltant de la irresponsabilitat social corporativa”

    Marta Riera Esteve (Departament de Direcció d'Empreses: “Juan José Renau Piqueras”; Grup d'Investigació STEER – CEFUV. Universitat de València).

    (2025). Recurs electrònic

    L'estudi analitza el fenomen de la Irresponsabilitat Social Corporativa (IRSC) en les empreses familiars, explorant-ne les causes, manifestacions i conseqüències. A diferència de la Responsabilitat Social Corporativa (RSC), la IRSC implica pràctiques que perjudiquen l'empresa, els seus empleats, clients i la societat en general.

  • Imatge representativa de la publicació

    COM POT LA COMPLAENÇA INFLUIR EN LES DECISIONS DE GESTIÓ? EL PAPER DE LES PERCEPCIONS EN LA PRESA DE DECISIONS ESTRATÈGIQUES

    Jorge Villagrasa, EDEM Business School Colin Donaldson, EDEM Business School Alejandro Escribá-Esteve, Universitat de València & Ivie Membres del grup d'investigació STEER (Strategy, Top Executives, ESG and Resiliency) i col·laboradors de la Càtedra d'Empresa Familiar (CEFUV)

    (2024). Recurs electrònic

    El concepte de complaença (excessiva satisfacció dels líders amb l'acompliment empresarial) i els seus efectes sobre la disposició a fer canvis estratègics, fins i tot quan els resultats reals no són favorables. Factors com la diversitat funcional disminueixen aquesta complaença, mentre que l'antiguitat en el càrrec l'augmenta. Es recomana fomentar equips diversos, qüestionar la satisfacció amb el rendiment actual i estimular als líders a mantindre's oberts al canvi per a impulsar l'adaptabilitat organitzacional.

  • Imatge representativa de la publicació

    LA SOLIDESA FINANCERA DE LES EMPRESES FAMILIARS DURANT LES CRISIS: IMPORTA LA «FAMILIARITAT»?

    Jorge Villagrasa; Colin Donaldson, EDEM Business School Alejandro Escribá-Esteve, Universitat de València & Ivie Esther Sánchez-Peinado, Universitat de València Membres del grup d'investigació STEER (Strategy, Top Executives ESG and Resiliency) i col·laboradors de la Càtedra d'Empresa Familiar (CEFUV)

    (2024). Informes

    L'estudi analitza si les empreses familiars tenen major fortalesa financera que les no familiars durant crisis econòmiques, com la de 2008-2009 i la pandèmia de COVID-19. Basat en una anàlisi de 137 pimes espanyoles, es conclou que les empreses familiars destaquen per la seua resistència a causa del seu enfocament a llarg termini, cautela en la presa de riscos i l'objectiu de preservar el seu llegat. Ni la internacionalització ni la diversificació alteren significativament aquesta fortalesa. A més, l'educació i l'edat dels equips directius en les empreses familiars reforcen la seua estabilitat financera.

  • Imatge representativa de la publicació

    Quadern de Treball 1/2024: "Claus per a la gestió de la marca a l’empesa Familiar"

    Emilio Llopis Sancho (Doctor en Branding, professor de EDEM Escuela de Empresarios i soci de GLR Partners)

    València , 2024. Recurs electrònic

    En un entorn empresarial altament competitiu, la marca esdevé un actiu estratègic crucial per a les empreses familiars. Aquestes empreses, amb la seva rica herència i valors transmesos al llarg de les generacions, troben al branding familiar una eina poderosa per comunicar la seva identitat única i diferenciar-se de grans corporacions. Aquest tipus de branding no només connecta amb els clients que busquen autenticitat i qualitat, sinó que també enforteix el vincle emocional amb la marca, cosa que és vital per atraure i retenir talent, així com per crear una cultura corporativa sòlida. A més, una marca ben gestionada pot augmentar el valor de mercat i assegurar la sostenibilitat econòmica a...

    En un entorn empresarial altament competitiu, la marca esdevé un actiu estratègic crucial per a les empreses familiars. Aquestes empreses, amb la seva rica herència i valors transmesos al llarg de les generacions, troben al branding familiar una eina poderosa per comunicar la seva identitat única i diferenciar-se de grans corporacions. Aquest tipus de branding no només connecta amb els clients que busquen autenticitat i qualitat, sinó que també enforteix el vincle emocional amb la marca, cosa que és vital per atraure i retenir talent, així com per crear una cultura corporativa sòlida. A més, una marca ben gestionada pot augmentar el valor de mercat i assegurar la sostenibilitat econòmica a llarg termini.

    Llegir més Ocultar
  • Imatge representativa de la publicació

    La importància dels equips d'alta direcció i la propietat familiar en la ambidestría: sobreviure a una crisi sent una PIME

    Consuelo Dolz, María Iborra y Vicente Safón (Membres del grup d’investigació i STEER (Strategy, Top Executives, ESG and Resiliency) i col·laboradors de la Càtedra d’Empresa Familiar (CEFUV)

    València , 2024. Recurs electrònic

    Descobreix com les Petites i mitjanes empreses (Pimes) poden enfrontar i superar les crisis econòmiques amb èxit. La nostra investigació destaca el paper vital de la ambidestría organitzativa, els equips d'alta direcció diversos i la influència de la propietat familiar en aquest procés. Explora més sobre els nostres descobriments i el seu impacte en la supervivència empresarial ací.

  • Imatge representativa de la publicació

    PERCEPCIÓN DEL ALUMNADO UNIVERSITARIO SOBRE EL ATRACTIVO DE LAS ALTERNATIVAS LABORALES

    Alejandro Escribá-Esteve (Universitat de València & Ivie) Director de la Cátedra de Empresa Familiar de la UV. María Avenza (Universitat de València) Pilar González Navarro (Universitat de València) Lucía I. Llinares Insa (Universitat de València) Esther Sánchez Peinado (Universitat de València) Jorge Villagrasa Guarch (EDEM)

    (2023). Llibre

    PERCEPCIÓN DEL ALUMNADO UNIVERSITARIO SOBRE EL ATRACTIVO DE LAS ALTERNATIVAS LABORALES.

    ISBN: 978-84-09-56898-7
  • Imatge representativa de la publicació

    Quadern de Treball 9/2022: Governança sostenible de l'empresa familiar.

    Begoña Pastor (Ángela Impact Economy)

    Valencia , 2022. Recurs electrònic

    A través d'aquest quadern de treball analitzarem les principals claus de la governança sostenible que permetran a l'empresa familiar navegar per prendre decisions, tenint en compte les noves variables de sostenibilitat, sense perdre competitivitat, rendibilitat i enfortint els seus valors. Analitzarem el context econòmic i el protagonisme de la sostenibilitat els propers anys, la vinculació entre la sostenibilitat i el llegat de l'empresa familiar, i com introduir la perspectiva sostenible en l'estratègia i la presa de decisions.

  • Imatge representativa de la publicació

    Tipologies d'Empreses Familiars: Implicacions repecte al seu comportament estratègic

    Guillén Gorbe, Tomás (Grupo IFEDES) Escribá-Esteve, Alejandro (CEFUV - Universitat de València / Ivie)

    Valencia , 2022. Recurs electrònic

    Tipologías de empresas familiares: Implicaciones sobre su comportamiento estratégico. Num.Notas de Investigación CEFUV

    Quins tipus d'empreses familiars hi ha? quines implicacions tenen les característiques específiques de cada tipus en el comportament estratègic? Aquesta nota de recerca aborda aquestes preguntes. L'estudi complet es troba publicat a Guillén Gorbe, T., & Escribá-Esteve, A. (2021). Heterogeneity in Family Firms: exploring governance configurations and their effect on strategies. Harvard Deusto Business Research, X(1), 26-52. https://doi.org/10.48132/hdbr.334