Logo de la Universitat de València Logo Càtedra Luis Amigó Logo del portal

Investigadors de la UV, pioners en la detecció precoç i integral de l'abús infantil

  • 12 de juliol de 2022
Presentació.

La Càtedra Luis Amigó de la Universitat de València ha presentat un recurs amb 97 variables i un programari que permetrà als treballadors d'infància i adolescència previndre o valorar els riscos davant un abús o una altra situació violenta.

Investigadors de la Universitat de València de diferents àrees científiques, lideren el desenvolupament del primer instrument complet amb capacitat predictiva i diagnòstica de les situacions de risc i desprotecció en la infància: DAP 360é (Determinants d’Atenció Primerenca 360é). 

Es tracta d'una eina que es va presentar el 29 de juny de 2022 en el Jardí Botànic de la Universitat de València. El desenvolupament del projecte, ha comptat en el seu procés amb l'assessorament de reconeguts experts internacionals de prestigi, el suport institucional de la Càtedra Luis Amigó i el suport dels Col·legis Professionals de Treball Social, Psicologia i Educació Social.

Aquesta eina o instrument diagnòstic està compost per 97 indicadors, dividits en 4 escales: factors parentals, factors d'entorn - comunitaris, Menors Estrangers no Acompanyats i Factors de Protecció. Avalua el risc i la desprotecció en temps real, permet incorporar a l'expedient la declaració de risc, a més possibilita l'accés simultani i l'avaluació de diferents professionals a una plataforma diagnòstica de programari, establint rangs de gravetat: baix, moderat i alt risc de desprotecció.

Es tracta d'una eina objectiva, rigorosa, estadísticament fiable, que compleix amb tots els estàndards psicomètrics.

És un instrument complet que trenca amb la tradició d'eines existents que fragmenten el diagnòstic. L'instrument permet avaluar totes les esferes de socialització del NNA i les àrees fonamentals en les quals és atés: Serveis Socials, Salut, Educació, Justícia, Habitatge, etc, unificant el llenguatge, la percepció davant el risc i incorporant un diagnòstic integral, transversal i interdisciplinari.

L'eina permet treballar objectius d'intervenció del NNA, la seua família i el seu entorn, a més de coordinar accions professionals col·lectives entre els mateixos o diferents serveis de procedència.

Els professionals de la intervenció amb xiquets, xiquetes i adolescents demanden des de fa més d'una dècada una eina objectiva que recolze la seua seguretat jurídica davant situacions de violència, abús, maltractament i desprotecció infantil. A més dona resposta a regulacions legislatives en matèria d'infància i adolescència com la Llei 26/2018, de 21 de desembre, de drets i garanties de la infància i l'adolescència, en l'article 100.5 indica que l'els poders públics “posaran a la disposició de les entitats locals un protocol de detecció, valoració i intervenció en situacions de risc que garantisca la unitat de criteri en l'exercici de l'acció protectora en tot el territori".

Més de 300 professionals de diferents àrees d'intervenció de la Comunitat Valenciana, han participat des de l'any 2019 fins a 2022 en el desenvolupament de l'instrument, ja que el perceben absolutament imprescindible per a la seua pràctica professional quotidiana i en l'avaluació rigorosa i diagnòstica de situacions de risc i desprotecció sobre xiquets, xiquetes i adolescents. En cap cas substitueix el judici professional, sinó que ho complementa i dota d'un suport objectiu per a la presa de decisions professionals.

La comercialització de l'eina estarà disponible a partir del pròxim 30 de setembre amb quatre versions, que dependran del nombre d'expedients de càrrega: Bàsica, Estàndard, Premium i Premium Plus, sent la Fundació General de la Universitat de València, licenciataria de totes elles.

Equip DAP 360é

  • José Javier Navarro-Pérez. Investigador Principal. Departament de Treball Social i Serveis Socials.
  • José Manuel Tomás. Investigador Sènior. Departament de Metodologia de les CC. del Comportament.
  • Paula Samper. Investigadora Sènior. Departament de Psicologia Bàsica.
  • Ángela Carbonell. Investigadora Júnior. Departament de Treball Social i Serveis Socials.
  • Sylvia Georgieva. Investigadora Júnior. Departament de Psicologia Evolutiva i de l'Educació
  • Irene Fernández. Investigadora Júnior. Departament de Metodologia de les CC. del Comportament.
  • Adrian Garcia-Mollà. Investigador Júnior. Departament de Psicologia Bàsica.
  • Maria Cid. IRTIC- UVEG
  • Marcos Fernández. IRTIC-UVEG

Més informació