La Rectora Maria Vicenta Mestre commemora el XXX Aniversari de les Càtedres d'Humanitats i Ciències Socials de la Universitat de València.
Aquest matí, la Universitat de València ha celebrat una significativa jornada en el Saló d'Actes Joan Fuster de la Facultat de Geografia i Història, commemorant les tres dècades de les nostres càtedres en Humanitats i Ciències Socials. L'acte ha comptat amb la participació de la Rectora Magnífica de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, que ha destacat la importància i l'impacte d'aquestes càtedres al llarg dels anys.
La jornada ha començat amb la inauguració de l'“Exposició de Càtedres de les àrees d'Humanitats i Ciències Socials" per part de la rectora en el Hall del Saló d'Actes Joan Fuster. En esta exposició, tipus pòster, els directors i les directores de les diverses càtedres han presentat a la rectora Maria Vicenta Mestre els objectius i activitats fonamentals de cadascuna de les Càtedres d'Humanitats i Ciències Socials de la Universitat de València. A continuació, s'han fet tots una foto de família abans de procedir a l'acte d'homenatge a la Càtedra Joan Fuster, la més antiga de la UV.
En el seu discurs d'inauguració de la jornada, la rectora Mestre Escrivà ha donat la benvinguda a les autoritats i al personal assistents, ressaltant la importància de Joan Fuster, referent per a diverses generacions de filòlegs, científics socials, escriptors i filòsofs valencians i medalla d'or de la Universitat a títol pòstum, així com de la Sala d'actes que porta el seu nom, entés com a espai emblemàtic i fòrum de discussió i foment del coneixement dedicat a l'il·lustre suecà.
La rectora ha destacat la creació de la Càtedra Joan Fuster en 1993, la primera de la UV en encarar una col·laboració interinstitucional que permet un desenvolupament temàtic de llarg recorregut. A més, ha subratllat la rellevància de la Facultat de Geografia i Història, que ha acollit l'esdeveniment, esmentant figures emblemàtiques com el filòsof Josep Lluís Blasco, l'historiador Alfons Cucó i el geògraf Joan Noguera, tots ells fortament recordats per la comunitat universitària.
"Les càtedres institucionals i d'empresa constituïxen elements de connexió interinstitucional que vehiculen una col·laboració estable", ha continuat la rectora, subratllant la importància de la transversalitat i la connexió entre diferents camps del coneixement. "Celebrem les tres primeres dècades de vida d'este instrument essencial per a la transferència del coneixement a la societat", ha afegit, destacant l'impacte positiu en la connexió del món acadèmic amb els teixits productius i les administracions: “La Universitat de València transfereix a institucions i empreses els resultats de les investigacions i obri nous àmbits d'investigació altament demandats per la societat, contribuint al desenvolupament d'un nou model productiu. (...) Les Càtedres entronquen valors que considerem primordials, com la solidaritat i la protecció dels més febles, el feminisme i la igualtat, la sostenibilitat i l'acció contra l'emergència climàtica o el desenvolupament dels territoris, amb els objectius estratègics de tota la societat".
Durant l'acte, la rectora també ha destacat altres càtedres, com la dedicada a Luis Amigó, enfocada en la intervenció socioeducativa amb menors, i ha expressat el seu agraïment a les persones que han contribuït a la Càtedra Joan Fuster, especialment Ferran Carbó, que va ser el seu director durant més de 25 anys, i Carme Gregori, actual directora de la Càtedra Joan Fuster.
Finalment, la rectora ha agraït la confiança depositada en la Universitat de València per part d'empreses, administracions, fundacions i institucions, així com la tasca diària de totes les persones que fan possible les càtedres. "Espere i desitge que les càtedres d'Humanitats i Ciències Socials continuen molts anys amb plena forma", ha conclòs, perquè continuen contribuint al desenvolupament de la societat valenciana.
Finalitzat l'homenatge a la Càtedra Joan Fuster, s'ha celebrat la taula redona: “Cultura, territori i societat valenciana. Una mirada des de les càtedres universitàries" moderada per Olga Dénia, periodista d'Universitat de València, i en la qual han participat:
- José Vicente Dómine Redondo. Secretari autonòmic d'Infraestructures i Transports de la Generalitat Valenciana.
- Jorge Hermosilla Pla. Catedràtic UV. Codirector Càtedra AVANT.
- Pedro Cotolí Suárez. Responsable del Departament de rendiment del València Basket.
- María José Ridaura. Directora Territorial Fundació Amigó a València.
- Paz Viguer Seguí. Professora Titular UV. Directora Càtedra de Joventut.
Tots els ponents han coincidit en destacar la importància de la creació de sinergies entre la Universitat i la resta d'actors socials, ja que les càtedres no sols faciliten la transferència de coneixements i la innovació, sinó que també promouen la col·laboració interinstitucional i amb el sector empresarial, contribuint al desenvolupament econòmic i social. A través de projectes d'investigació, activitats formatives i la difusió de resultats, les càtedres universitàries fomenten l'avanç en àrees estratègiques, abordant desafiaments contemporanis i millorant la qualitat de vida.