Fundació GeneralUniversitat de ValènciaÀrea d'Activitats Musicals Logo del portal

Juan Ramón Martí ChuliàAls 6 anys coneix les primeres nocions de teoria musical i bandúrria, instrument de doble corda polsada, de la mà del mestre José Peropadre i Forniés. Això farà que des d’edat primerenca participe de la música tradicional en l’àmbit familiar i l’entorn d’amistats.

Des de 1978 és membre del grup Escola de Danses de Xàtiva, primer com a músic de la rondalla, tocant la bandúrria i més endavant dirigint la mateixa rondalla; va enregistrar un disc de música folklòrica Cants i balls de la Costera l’any 2000, amb el patrocini d’Obra Social de Caixa Ontinyent.

S’inicia en la pràctica de la dolçaina l’any 1980 amb Francesc Belda, mestre de primària i aficionat a la pràctica de la dolçaina. D’aquesta experiència sorgeix “La Colla La Canya”.

Comença l’ensenyament musical reglat en la Societat Primitiva Setabense l’any 1980. Cursa estudis de grau mitjà de trombó. És músic de la Societat Primitiva Setabense, la Vella, de Xàtiva, des de 1982.

Actualment i des de 1997 és mestre de dolçaina a l’escola del Grup de Danses Portitxol de Xàbia i director de la seua rondalla. Des de 1999 és director de la Colla Portitxol dolçaines i percussió de Xàbia.

Des de 2005 és mestre de l’Escola Municipal de Dolçaina de Gavarda i director de la Colla la Burra Parda de Gavarda.

Des de 1996 és mestre de dolçaina a l’escola de la Colla la Socarrà de Xàtiva; és membre fundador d’aquesta formació i director fins al 2006.

Des de 2003 és mestre de dolçaina de l’Escola de Música de la Primitiva Setabense de Xàtiva.

Ha sigut mestre de dolçaina a l’Escola municipal de Poble Nou de Benitatxell de 2002 a 2009.

Cursa estudis de  grau professional de dolçaina al Conservatori Professional de Música José Iturbi de València, amb el mestre Xavier Richart Peris i  l’any 2008 obté la titulació oficial de dolçaina, al Conservatori d’Albaida amb el mestre Joan Antoni Martínez.

Col·labora amb el Grup de Danses Font Santa de Teulada des de l’any 1994 interpretant els balls i danses que el grup requereix.

Ha dirigit la rondalla del Grup de Danses Pedreguer des de 1994 fins al 2006 i també l’Orquestra de Pols i Pua de Xàtiva. Ha fet actuacions i mostres de folklore tant en grup, com de caràcter individual, per tot arreu del País Valencià, Espanya i Europa.

Des de finals de 2014 és component de la rondalla del cantador valencià Pep Gimeno “Botifarra”, tot i que al llarg dels 30 anys anteriors havia col·laborat amb ell en infinitat d’actuacions tant amb la bandúrria com a la dolçaina.