Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

El mal ús dels antibiòtics ha fomentat l'emergència de bacteris patògens multiresistents, sent un problema de salut global a causa de l'absència de tractaments efectius.
Descripció

Títol: Aïllament i caracterització de nous fags contra Mycobacterium abscessus multiresistents com a teràpia alternativa als antibiòtics

Grup d'investigació: Virologia Ambiental i Biomèdica

El mal ús dels antibiòtics ha fomentat l'emergència de bacteris patògens multiresistents, sent un problema de salut global a causa de l'absència de tractaments efectius. La cerca d'alternatives ha posat en el punt de mira als fags, virus de bacteris, com a eines biomèdiques de gran interés. La seua especificitat permet que siguen tractaments personalitzats, amb pocs efectes secundaris, i ecològicament segurs. Dins dels bacteris multiresistents, cal destacar Mycobacterium abscessus, una micobacteria oportunista que causa greus complicacions especialment en pacients amb fibrosi quística. Aquest projecte pretén aïllar nous fags capaços de lisar de manera efectiva M. abscessus multiresistent com a tractament alternatiu que permeta eliminar les infeccions oportunistes i millorar la qualitat de vida dels pacients. Per a això, s'utilitzaran aïllats clínics de pacients per al seu ús com a tractament compassiu en cas de trobar fags eficaços in vitro.

VLC-BIOMED

Investigadors principals:
  • Domingo Calap, Pilar
  • PI-Invest Cont Ramon y Cajal
Veure fitxa
Investigadors principals no UV

Ana Gil Brusola

Data d'inici
2021 Març
Data de finalització
2022 Març
Entitats finançadores:

VLC-BIOMED

Entitats col·laboradores:

  • Instituto de Biología Integrativa de Sistemas, Universitat de Valencia-CSIC
  • Instituto de Investigación Sanitaria La Fe, Hospital Universitari i Politécnic La Fe