Logo de la Universitat de València Logo Centre de Formació i Qualitat Logo del portal

Una imatge val més que mil paraules... El proper dia 24 de gener la pàgina web BPoD.cat arribarà a les 1000 fotos publicades.

  • 19 de gener de 2018
Image de la noticia

Diuen que una imatge val més que mil paraules, ¿quin valor pot tindre una col·lecció de 1000 imatges que mostren els avanços més recents de la Biologia?

El proper dia 24 de gener la pàgina web BPoD.cat (http://www.bpod.cat) arribarà a les 1000 fotos publicades. Aquesta web és l'objectiu principal d'un projecte d'innovació educativa que pretén apropar a la societat els recents avanços en la Biologia, principalment aplicats al camp de la Biomedicina. Ve a cobrir un buit en el món de la informació i de la divulgació científica, en qüestions que a tots i a totes ens pot interessar; bé per curiositat o bé per necessitat, i que té un paper important com a complement de les tasques docents per als nivells preuniversitaris, però també als d'universitat.

Aquest projecte va nàixer a finals de 2015 gràcies a la participació i entusiasme d'un reduït grup d'alumnes del grau en Biologia (Marcos Morales, Vicent Arnau, Guillermo Soriano, Yolanda Sánchez, Natàlia Claramonte, José Aparici, Joan Pons, Sara Micó, Carla Perpiñá, Anna Teruel, Borja Ferrero, Eduardo Gómez i Meritxell Pérez) que, sota la direcció dels professors Josema Torres i Xavier Ponsoda, van posar les primeres peces d'allò que ara podem observar al web. Posteriorment, es va incorporar la professora Rafi Domínguez i, el grup d'alumnes inicial, s'ha convertit en un conjunt d'uns 60 alumnes. S'ha establert un sistema de treball pel qual, cada dia, traduixen i publiquen un comentari o explicació relacionats amb un descobriment recent. Aquesta pàgina web és una rèplica autoritzada de la del MRC London Institute of Medical Sciences (http://bpod.mrc.ac.uk) que selecciona les imatges i redacta el comentari original.

Atès al sistema de treball col·laboratiu i els seus objectius (que els i les participants puguen aprendre cada dia una cosa i que això ajude al conjunt de la societat però principalment als i les estudiantes), va esdevindre en un projecte d'Aprenentatge i Servei; que va ser avalat pel programa de Projectes d'Innovació Educativa i Millora de la Qualitat Docent a la Universitat de València per al curs 2015-16, i en les seues posteriors edicions 2016-17 i 2017-18. L'equip treballa, no només per mantindre el web al dia, sinó també per aconseguir tindre tota la col·lecció de fotos espectaculars que, des de 2012, s'estan publicant al web original. De moment ja es poden consultar fotos publicades des de l'1 de maig de 2015. Tant la pàgina web original com la traduïda contenen enllaços a glossaris, d’alguns termes seleccionats, augmentant així el seu valor pedagògic i divulgatiu. En el nostre cas, s'enllacen al glossari que pertany al projecte bioApS (http://bioaps.uv.es), un altre projecte ApS de la Universitat de València.

Cal destacar que aquest projecte va estar guardonat amb el Premi Ragalo 2016, al millor projecte ApS de la modalitat Ciències de la Salut (http://links.uv.es/qnQ08Mx)

Imatges: