El físic José A. Sobrino, nou president de l’Associació Espanyola de Teledetecció

El físic José A. Sobrino.

El catedràtic de Física de la Terra de la Universitat de València José Antonio Sobrino acaba de ser nomenat president de l’Associació Espanyola de Teledetecció (AET), una entitat que agrupa investigadors d’organismes públics i privats del sector aeroespacial espanyol, especialitzats en Observació de la Terra.

El nomenament es va produir el passat dimecres 23 d’octubre durant l’Assemblea de l’AET celebrada a l’Institut Nacional de Tècnica Aerospacial (INTA) de Torrejón de Ardoz, dins el marc del XV Congrés de l’Associació.

L’equip de Sobrino, format a més per Evangelina Oriol (Universitat de Barcelona) i Juan Carlos Jiménez (Universitat de València), centrarà la seua estratègia en diferents objectius d’interés científic, tècnic i social. “Es tracta de potenciar la difusió de la recerca espanyola en Teledetecció i consolidar la Xarxa Nacional d’Observació de la Terra (RNOT), tot impulsant les aplicacions a problemes reals i establint una comunicació fluïda entre els investigadors i el sector empresarial”, comenta el nou president. Fomentar la inserció laboral de joves investigadors; conscienciar els poders públics de la importància d’aquest camp, de la necessitat de finançament i dels problemes que suposa l’incompliment dels compromisos amb organismes internacionals, i estrényer lligams entre l’AET i aquests organismes internacionals, són també els objectius plantejats per la candidatura de Sobrino.

José Antonio Sobrino dirigeix actualment la Unitat de Canvi Global de l’Image Processing Laboratory (IPL), en el Parc Científic de la Universitat de València. La seua carrera investigadora se centra en l’estudi dels canvis que pateix el planeta, analitzats mitjançant satèl·lits de Teledetecció, i en el tractament digital d’imatges subministrades per aquests.

Ha publicat més de 250 treballs en revistes nacionals i internacionals, ha realitzat més de 200 comunicacions en congressos i ha dirigit 16 tesis doctorals i 25 treballs d’investigació, molts d’ells subvencionats per organismes nacionals, la Unió Europea i l’Agència Espacial Europea.

És president fundador de la sèrie de congressos Recent Advances in Quantitative Remote Sensing, i coordinador del Committee on Earth Observations Satellites. En 2010 va rebre el Premi Carta de Poblament de la ciutat de Torrent, en la modalitat de Ciència, Tecnologia i Medi ambient.

Associació Espanyola de Teledetecció
Constituïda com a tal l’any 1988, l’Associació Espanyola de Teledetecció és una entitat que agrupa professionals de centres d’investigació i empreses del sector, dedicada a fomentar les relacions i la col·laboració entre aquests en activitats docents, investigadores i de consultoria. Des de 1993 edita semestralment la Revista Española de Teledetección, una publicació en espanyol, de referència en l’àmbit dels desenvolupaments i aplicacions d’aquesta tecnologia per a l’observació de la Terra, que dirigeix el mateix Sobrino i que es troba indexada al catàleg LATINDEX (http://www.latindex.unam.mx/) i a les bases de dades ISOC i ICYT.

Segons el director de l’Image Processing Laboratory de la Universitat de València, l’astrofísic Víctor Reglero, “el professor Sobrino s’enfronta a l’important repte d’orquestrar la Teledetecció espanyola en un moment de gran activitat en aquesta àrea, ja que comptem amb tres satèl·lits espanyols en fase final de desenvolupament”, explica. “SEOSAT INGENIO, PAZ y Deimos II han tingut una inversió de 800 milions d’euros, que fructificaran en els propers tres anys augmentant de manera exponencial l’activitat espanyola en Teledetecció”, conclou Reglero.

José A. Sobrino, que ocuparà la presidència durant quatre anys, substitueix en el càrrec Federico González Alonso, especialista en Teledetecció Forestal a l’Institut Nacional d’Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària (INIA).

 

Last update: 29 de october de 2013 18:18.

News release