La Universitat recupera l’Associació d’Amics de Lluís Vives per donar a conèixer les idees de l’humanista valencià

Visita a València d'Adolfo Bonilla y San Martín, estudiós de Vives poc abans de constituir-se l’associació. Foto de la seu històrica de la Universitat.

La Universitat de València ha recuperat l’antiga Associació d’Amics de Lluís Vives, una entitat fundada en 1927 per a difondre les idees de l’humanista valencià i que s’ha tornat a constituir amb l’objectiu de donar a conèixer la figura d’aquest filòsof i pedagog mitjançant diverses activitats. La seua presentació tindrà lloc al Centre Cultural La Nau, aquest dimecres, 29 d’octubre, a les 19 hores.

Per a presentar la refundada Associació, s’ha programat una conferència del professor Karl Kohut, catedràtic emèrit de romanística de la Universitat Catòlica d’Eichstätt-Ingolstadt i especialista en Humanisme i Renaixement, que tindrà lloc a l’Aula Magna. L’entrada és lliure fins a completar la capacitat de la sala. 

Fa uns mesos, un grup de professors i professores de la Universitat de València, vinculats amb l’estudi de Vives, el Renaixement i l’Humanisme, decidiren refundar l’Associació d’Amics de Lluís Vives. L’entitat ha sigut inscrita finalment en el corresponent registre d’associacions. Està presidida pel vicerector de Cultura, el professor Antonio Ariño, i actua com a secretària la professora Helena Rausell. A hores d’ara, l’Associació compta amb membres de diverses àrees: didàctica, educació, filologia, filosofia, filosofia del dret, història, història de l’art, història de la ciència i sociologia, tant de la Universitat de València com d’altres universitats.
 
L’origen de l’Associació d’Amics de Lluís Vives es remunta a 1927, sota el patronatge de la Universitat de València i va estar activa fins la Guerra Civil. En ella participaren professors universitaris i intel·lectuals com ara J. Beneyto, S. Carreres, L. Cebrián, J. M. Giménez Fayos, M. Puigdollers, J. Sanchis Sivera, J. B. Santandreu, entre altres. Presidiren l’Associació el jurista Carlos Riba, l’historiador de l’art Juan Contreras, marqués de Lozoya, i el professor de lògica i història de l’art Francisco Alcayde. L’Associació promogué la traducció i edició de les obres de Vives i establí contactes amb altres universitats per afavorir la recerca sobre l’humanista. 
 
Entre els primers projectes de l’Associació es troba l’edició crítica d’obres de Joan Lluís Vives més primerenques publicades a París i Lió en 1514, precisament ara fa cinc-cents anys. L’edició ha sigut preparada pels professors Francisco Calero i Marco Coronel i es coeditarà en col•laboració amb la Universitat de Bamberg.
 
Per al febrer de 2015 es prepara, a més a més, una conferència internacional que tractarà d’actualitzar el panorama de les recerques sobre el que encara hui és reconegut com el valencià més universal.
 
Sobre l’escultura de Lluís Vives a La Nau 
L’escultura de Lluís Vives va ser dissenyada per José Aixa a petició del rector Josep Monserrat Riutort i després d’una dura polèmica a la premsa plantejada pels mitjans conservadors. Va ser instal•lada al centre del claustre de la Universitat en 1880. L’estàtua és massissa i va ser fosa en bronze d’una sola peça pel cèlebre Vicente Ríos Enrique, un fet que constitueix una gran proesa tècnica per a l’època.
 

Last update: 28 de october de 2014 11:37.

News release