“Aprendre i sociabilitzar en Unisocietat rejoveneix més que qualsevol tractament”

  • Office of the Vice-Principal Sustainability, Cooperation and Healthy Life
  • Cristina Soriano Cabellos
  • December 22nd, 2021
Image de la noticia

Els estudiants d’Unisocietat de les últimes promocions de Requena, Paterna, Quart de Poblet, Riba-roja de Túria, Alzira, l‘Eliana i Ontinyent han celebrat les seues graduacions entre els mesos de setembre i desembre. Els i les graduades han rebut el seu reconeixement en forma de diploma i beca amb especial il·lusió.

Mª Pilar Sánchez és una utielana de 65 anys que no va tindre l'oportunitat d'anar a la Universitat en la seua joventut, no obstant això, la seua ment inquieta i el seu gust per la cultura l'ha dut a enrolar-se en una infinitat d'activitats formatives al llarg de la seua vida, entre elles Unisocietat, el programa territorial de la Universitat de València de formació al llarg de la vida. “Pertanyem a una generació en les quals un llibre o un còmic eren un tresor, anar a la Universitat per a nosaltres suposava un privilegi, alguna cosa que no estava a l'abast de tots, per això agraïm tant aquesta oportunitat que ens esteu brindant”.

“Mantindre's actiu, aprendre i sociabilitzar amb la gent és el millor tractament per a rejovenir” assegura Mª Pilar. I afig: “Unisocietat ens dona l'oportunitat de fer tot això i a més fer-ho amb facilitat i comoditat, perquè a una certa edat resulta més complicat agafar el cotxe i recórrer llargues distàncies”. Mª Pilar es va graduar enguany en la seu de Requena -que ha complit la seua tercera promoció-, ella va ser l'encarregada d'oferir el discurs de graduació en nom dels seus companys, “va ser un orgull que em triaren per a parlar en una graduació que s'ha retardat any i mig per la pandèmia i que hem celebrat amb especial emoció” conclou la estudiant d'Utiel.

El programa Unisocietat, implantat en 12 seus, s'imparteix a través d'un itinerari multidisciplinari de tres cursos acadèmics, amb quatre assignatures per any. Quan els alumnes finalitzen el trienni tenen l'oportunitat de continuar en la modalitat d’Unisocietat Plus. Aquest és el cas d'Eduardo Juan, que va començar a estudiar en Unisocietat Alzira fa ja 6 anys, i “pense continuar tot el temps que puga perquè si Unisocietat no existira s'hauria d'inventar”, assegura l'alzireny.

La vida de Juan ha estat dedicada a l'educació. Ell va estudiar Història i la major part de la seua vida laboral va ser Inspector d'Educació. Tal vegada aquesta trajectòria professional és la que el porta a valorar especialment la implicació dels més de 250 professors de la Universitat de València que participen en el programa Unisocietat, “l'any passat vam tindre l'assignatura d'Astronomia, amb Enric Marco, i encara ara continua enviant-nos bibliografia o articles via xarxes socials, i eixe interés nosaltres el valorem moltíssim”.

El projecte formatiu territorial no està subjecte a un únic itinerari “estudiem temes actuals i pròxims, d'allò més variats, que van des de l'arqueologia, a la sociologia, dret, matemàtiques, història, filosofia…” subratlla Manuela Lecue, estudiant de Paterna. Ella va estudiar Econòmiques i ha sigut professora de Formació Professional; quan es va jubilar no va dubtar a apuntar-se a Unisocietat: “fa ja 5 anys que estic en aquest programa i des de llavors he aprés moltíssim. Encara que em vaig llicenciar en Economia, sempre m'ha agradat molt el món de l'art i ara he tingut l'oportunitat d'ampliar els meus coneixements en aqueixa branca. Les assignatures de Música i d'Història de l'Art han sigut les meues favorites”.

Jorge Hermosilla, vicerector de Projecció Territorial i Societat, ha destacat “la implicació de les entitats locals, així com del personal tècnic tant dels ajuntaments com de la Universitat, que en els últims temps han fet un gran esforç per a mantindre la ‘normalitat’ a les aules i garantir la seguretat sanitària dels estudiants”. També ha reconegut “l'interés de la societat valenciana per aprendre, per continuar formant-se i mantindre's actiu al llarg de la vida, una voluntat que ni tan sols la pandèmia ha doblegat”.

En els últims anys la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, ha establit una xarxa de seus estables en el territori valencià, en 12 municipis: Gandia, Requena, Benetússer, Quart de Poblet, Paterna, l'Eliana, Cullera, Alzira, Bétera, Massamagrell, Ontinyent i Riba-roja de Túria. El programa Unisocietat compta amb el patrocini de Caixa Popular (en onze seus) i la Diputació de València. A més, col·laboren puntualment Caixa Ontinyent (en la capital de la Vall d'Albaida), l'Agència Valenciana Antifrau i la Càtedra Institucional Cultura per a la Mediació de la Universitat de València.

Images: