El projecte "Con Voz Propia" pretén a través de l'art i les seues diferents manifestacions impulsar debats entorn de les equitats, desigualtats i inclusió, transformació social, memòria, gènere, migració, identitat i diversitat, entre altres temes.
Amb aquest projecte partim de la premissa que l'audiovisual és un dret de totes les persones i ho hem usat com una eina de desenvolupament i rescat de les memòries individuals i col·lectives, a través de components educatius, culturals i artístics.
El present projecte ha brindat un espai de trobada entre joves del barri de Nou Moles i joves d'altres barris i poblacions de València, fomentant la convivència, el respecte i la tolerància, a més de la participació activa no solament dels participants sinó dels i les habitants del barri de Nou Moles, vencent prejudicis i estereotips i consensuant pautes de treball comunitari en pro d'una societat més justa, igualitària i inclusiva.
La realització dels documentals a través dels tallers ha suposat un recorregut pel barri de Nou Moles com una forma de recerca i descobriment de la vida d'aquest barri a través dels seus propis personatges, la trobada entre persones de diferents generacions i el reconeixement de les seues històries i memòries.
És un projecte que ha coordinat esforços entre els veïns i veïnes de Nou Moles, les i els participants, les institucions i els col·lectius.
Pensar, mirar i recrear el nostre entorn a través de l'audiovisual i l'experiència muralista com a propostes d'acció social per a promoure, realitzar i difondre processos i productes artístics com a eines d'apoderament, enfocats en l'educació, la interculturalitat i el desenvolupament sostenible, individual i col·lectiu.
Amb aquest taller hem intentat orientar als joves que han participat sobre el gènere documental en el seu ús com a eina d'expressió personal, experimental, social i artística, oferint-los una visió més àmplia dins d'un marc educatiu, alternatiu i independent.
L'èmfasi en l'ús del suport audiovisual i el mural participatiu, es basa en la necessitat d'establir projectes que possibiliten noves formes de registre, d'històries i de maneres d'expressió i de generar continguts de comunicació alternatius i educatius que donen prioritat al punt de vista dels mateixos actors socials.
La idea d'aquest taller, tant el taller de vídeo participatiu com el de mural comunitari en el barri de Nou Moles, ha sigut orientar-ho a la visió i el treball de barri. Generant sinergies entre els habitants, la construcció de la història col·lectiva, tant a nivell individual com a local, la presa dels espais públics com a punt de trobada entre persones conegudes i desconegudes, de relació entre veïns i veïnes de totes les edats i condicions socials.
Equip impulsor
LA COSECHA Producción Audiovisual és una Associació que parteix de la premissa que l'audiovisual és un dret de totes les persones. Treballem cap a la difusió, documentació, producció i ensenyament, artística, tècnica i professional, de processos i productes documentals.
Oferim a més tallers i assessories en comunitats, escoles i associacions, produint continguts de comunicació de lliure accés que permeten informar, sensibilitzar i incrementar l'interés dels ciutadans i ciutadanes en diferents temes des d'una forma de narració i expressió diferent que ressalta la perspectiva de les persones per mitjà de la participació i que enforteix processos d'apoderament i protagonisme.
Utilitzem l'audiovisual com a eina de transformació social i en concret el documental per a generar espais de reflexió i discussió del nostre entorn i com a eina de desenvolupament a través de components educatius, culturals i artístics.
Cerquem generar xarxes i sinergies entre diferents col·lectius, organitzacions i associacions de base al costat d'institucions públiques, per a arribar a la població i treballar en conjunt en la cerca d'una societat més justa i ecològicament responsable.
Entitats col·laboradores:
Asociación Intercultural Candombe
Colegio Público Doctor Barcía Goyanes de Nou Moles
Caixa Fosca
Caixa Negra Estudis
Universitad de Valencia
Ayuntamiento de Valencia
Cultura Crítica
2016