Logo de la Universitat de València Logo Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Logo del portal

El grup de recerca CoMMLab impulsa la creació de la Xarxa Espanyola de Recerca en Modelització Computacional Cardíaca

  • 5 de març de 2018
El grup de recerca CoMMLab impulsa la creació de la Xarxa Espanyola de Recerca en Modelització Computacional Cardíaca

La xarxa V-Heart SN està integrada per nou universitats i centres de recerca de referència internacional en aquest camp.

Treballa en el desenvolupament d'un model computacional cardíac –cor virtual- que pugui adaptar-se a cada pacient, la qual cosa permetrà dissenyar teràpies personalitzades més eficaces i segures.

Ajudarà a entendre millor els mecanismes que generen i mantenen les arítmies cardíaques, així com a optimitzar l'aplicació de teràpies (resincronització cardíaca, desfibril·lació, marcapassos, etc.) i predir l'eficiència dels fàrmacs i el seu cardiotoxicidad.

Un total de nou universitats i centres de recerca, entre els quals es troba el grup CoMMLab situat en l’ETSEUV, han engegat la Xarxa Espanyola de Recerca en Modelització Computacional Cardíaca. Sota l'acrònim V-Heart SN, aquesta xarxa pretén facilitar la utilització de cors virtuals –models computacionals- en la pràctica clínica diària, la qual cosa permetrà el disseny de teràpies personalitzades més eficaces i segures.

Segons destaca el Dr. Rafael Sebastián responsable de V-Heart SN en el grup CoMMLab “l'ús de models cardíacs del cor va a ajudar a planificar intervencions complexes, i a estudiar hipòtesis clíniques en un entorn controlat que permetrà emular el comportament real del cor del pacient.”

La xarxa pretén conjuminar diferents àrees de coneixement i impulsar la creació de mètodes matemàtics i eines de simulació més avançades, que redundaran en la qualitat dels models, permetent d'aquesta manera que puguin ser transferits a entorns clínics per a la seva validació i implantació.

El grup CoMMLab aporta a la xarxa la seva experiència en la construcció de models 3D del cor a partir de dades mèdiques d'un pacient, amb la finalitat de dur a terme simulacions de l'activitat elèctrica del cor. A més gràcies al caràcter multidisciplinari del grup, en el qual participen, físics, matemàtics i informàtics, també s'estan començant a aplicar tècniques basades en machine learning per poder guiar a cardiòlegs en el diagnòstic i planificació d'intervencions complexes.

“Un dels reptes més importants als quals ens enfrontem a la xarxa, és la validació dels models, és a dir, la seva capacitat de poder predictiu i adopció en entorns clínics”, indicar el Dr. Sebastián. El desenvolupament d'aquest model computacional del cor ajudarà a entendre millor els mecanismes que generen i mantenen les arítmies cardíaques; permetrà també optimitzar l'aplicació de teràpies (resincronització cardíaca, desfibril·lació, marcapassos, etc.), així com predir l'eficiència dels fàrmacs i el seu cariotoxicidad.

V-Heart SN treballarà en la cerca de noves solucions computacionals als reptes de la recerca clínica a l'àrea cardiovascular, així com per situar-se com a punt de referència nacional i internacional en la modelització cardíaca, enfortint la posició de la ciència espanyola en aquest camp.


Al costat de la Universitat de València, formen part de V-Heart SN la Universitat de Navarra, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Politècnica de Catalunya, el Basque Center for Applied Mathematics, el International Center For Numerical Methods in Engineering, la Universitat Pompeu Fabra, el Barcelona Supercomputing Center i la Universitat de Saragossa. A més, la xarxa compta amb la col·laboració dels principals hospitals i empreses de referència nacional.

Imatges: