
14 de març de 2025. 13:00h. Sessió presencial i en línia (Sala M204, Facultat de Psicologia i Logopèdia). Idioma: anglés.
Anna Bondar
Universitat de Zuric
Presentaré el projecte MultiplEYE, un projecte internacional que té com a objectiu fomentar una xarxa interdisciplinària de grups d'investigació que treballen en la recopilació de dades de moviments oculars durant la lectura en múltiples idiomes. La seua finalitat és donar suport al desenvolupament d’un gran corpus multilingüe de moviments oculars i permetre als investigadors recopilar dades compartint infraestructura i coneixements entre diverses disciplines, com la lingüística, la psicologia i la informàtica.
Aquesta recopilació de dades es pot utilitzar tant per a estudiar el processament del llenguatge humà des d’una perspectiva psicolingüística com per a millorar i avaluar el processament computacional del llenguatge des del punt de vista de l’aprenentatge automàtic.
En la presentació, proporcionaré una visió general del projecte descrivint-ne els principals components, els diversos grups d'investigació implicats, la varietat d’idiomes estudiats i el conjunt d’estímuls emprats en l’experiment. A continuació, abordaré els desafiaments i oportunitats que sorgixen en un projecte interdisciplinari de gran escala com aquest. Per a això, explicaré la metodologia adoptada per a garantir que les nostres dades siguen consistents i reutilitzables, alhora que es manté la diversitat necessària entre els diferents idiomes i contextos d'investigació.
A més, parlaré sobre les nostres pràctiques per a la documentació exhaustiva de metadades, l’elaboració d’informes sòlids sobre la qualitat de les dades i el compliment dels estàndards d’accés obert desenvolupats dins del marc de MultiplEYE. Finalment, mencionaré les aplicacions pràctiques de les dades recopilades sobre els moviments oculars.
Bio
El meu nom és Anna Bondar. Sóc estudiant de doctorat de primer any a la Universitat de Zuric, on treballe en lingüística computacional. La meua investigació se centra en els moviments oculars multilingües durant la lectura i les seues aplicacions en el processament del llenguatge natural. Per això, el meu treball uneix la lingüística i les ciències cognitives. M’interessa especialment com l’anàlisi dels moviments oculars pot millorar els models d’aprenentatge automàtic en tasques de comprensió i generació del llenguatge. Integrant dades de moviments oculars amb mètodes computacionals, aspire a contribuir al desenvolupament de sistemes de processament del llenguatge natural (NLP) que s'alineen millor amb la cognició humana i milloren la tecnologia lingüística, especialment en idiomes amb pocs recursos.