Logo de la Universdad de Valencia Logo Facultad de Filología, Traducción y Comunicación Logo del portal

Jornada Internacional d'Innovació sobre el Llibre il·lustrat i el Còmic - JOLIN2022

  • 6 mayo de 2022
Image de la noticia

JOLIN, Jornada Internacional d'Innovació sobre el Llibre Il·lustrat i el Còmic, és una trobada de reflexió acadèmica al voltant de la literatura, la imatge i la intersecció d’ambdues disciplines en forma de llibre il·lustrat, novel·la gràfica i còmic. En tant que gènere textual híbrid, el llibre il·lustrat veu, any rere any, augmentar el seu reconeixement públic amb vendes més que significatives en mercats nacionals i internacionals, cosa que comença a conrear l’esperit investigador d’acadèmics i grups de recerca no tan sols en el món de la filologia i l’estudi de la literatura sinó a més a més en altres disciplines del coneixement. 

En l’actualitat, l’estudi sobre el còmic està en procés de consolidació acadèmica gràcies a la celebració de congressos internacionals, seminaris, jornades, cursos d’estiu i, també, la publicació de nombrosos treballs especialitzats, siga en volums monogràfics o revistes. De fet, la situació actual de la historieta i els llibres il·lustrats a l’acadèmia reflecteix una massa crítica pràcticament equiparable a la d’altres disciplines tradicionals. Així, alguns teòrics s’hi han acostat segons els paràmetres i les metodologies de recerca de la història de l’art, per exemple. Altres ho han fet des del factor narratiu o, fins i tot, des del sociològic, aproximant-s’hi des d’una perspectiva comparatista amb altres mitjans comunicatius i artístics o analitzant-ne les possibilitats didàctiques. També hi podem afegir la traductologia, que aprofundeix a la naturalesa multimodal d’aquest mitjà, els estudis queer i de gènere, l’ecocrítica, o qualsevol altra perspectiva acadèmica interseccional i multidisciplinària. Certament, les possibilitats de la literatura il.lustrada són diverses i afecten a totes les àrees del coneixement.

Llavors, en trencar el cànon d’allò que tradicionalment hem pensat com a text i presentar-lo com a gènere gràfic-visual, JOLIN esdevé una plataforma pionera de difusió de coneixement i diàleg multidisciplinari on diferents professionals de la creació literària —il·lustrada— poden confluir i reflexionar sobre la literatura il·lustrada del present, les seues característiques i fronteres amb gèneres limítrofs, i el futur de la industria editorial atesa la volatilitat dels mercats i les noves formes de difusió i entreteniment.

JOLIN2022 vol apostar per la celebració, el 17 de maig, del Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, per a demostrar que la diversitat afectiva, de gènere i sexual troba en la literatura il.lustrada un bon aliat i un bon sustrat des del qual fer humanitats, fer ciència, fer divulgació i fer activisme per una societat més justa, apostant per la transferència del coneixement i el foment de la nostra llengua en la construcció de subjectes polítics juntament amb els seus processos de conscienciació i apoderament. Per això, us convidem a asistir i participar en aquesta jornada gratuita que tindra lloc els dies 18 i 19 de maig a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.

 

PROGRAMA