Logo UVGrau en Informació i DocumentacióFacultat de Geografia i Història Logo del portal

El Fòrum de Geografia i Història de la Universitat de València aborda els nous horitzons professionals del sector amb la intel·ligència artificial com a marc de fons

  • Fundació General UV
  • 22 de febrer de 2024
 

La Facultat de Geografia i Història ha celebrat el seu Fòrum d’Ocupació, organitzat pel Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, a través del servei UVocupació, centrat en l’anàlisi dels reptes professionals que planteja en el sector la intel·ligència artificial.

El Fòrum obria les seues portes a les 9 hores al saló d’actes Joan Fuster de la Facultat amb la inauguració institucional de la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, acompanyada pel degà de la Facultat, Josep Montesinos.

“El món es troba en un procés de canvi accelerat i, per tant, també les noves formes de professionalització. És una situació complexa que requerirà la vostra versatilitat i formació constant. Per la nostra part, des de la Facultat i la Universitat, tenim la preocupació i l’obligació de contribuir a la consecució dels vostres objectius professionals, i ho fem, des de fa ja sis anys, amb aquest Fòrum d’Ocupació, que se suma a altres ferramentes que posem al vostre abast, com les pràctiques formatives o les assignatures específiques”, va afirmar Josep Montesinos.

Tot seguit, la rectora Maria Vicenta Mestre va donar la benvinguda a l’estudiantat, professorat, equip deganal i representants acadèmics, dedicant un agraïment especial al degà de la Facultat, que està finalitzant el seu mandat, pel seu treball intens al llarg dels anys.

La rectora es va adreçar a l’auditori destacant l’oportunitat que representen aquests fòrums “perquè recopileu tota la informació possible i preneu la millor decisió sobre el vostre futur professional, ja siga continuant la vostra formació amb un màster, fent carrera acadèmica a la Universitat o treballant en una empresa”.

Mestre va incidir en les sinergies que aquestes fires d’ocupació creen entre estudiantat i empreses i entitats, que s’acosten fins a la Universitat “per captar tot el talent que ací tenim i sumar-vos als seus projectes”, matisant que l’objectiu de la Universitat és “aconseguir la vostra inserció professional vinculada amb la vostra formació”.

L'acte va estar seguit pel professorat del centre, l’equip deganal, estudiantat, així com per autoritats acadèmiques i universitàries, entre les quals eren el gerent de la Universitat de València, Vicente Climent, el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria; o el delegat de la rectora per a Pràctiques i Ocupació, Jesús Soret.

Cerca d’ocupació i eixides professionals

En finalitzar, l’arqueòleg i assessor de patrimoni cultural Néstor Marqués s’ha adreçat a l’auditori per impartir la conferència ‘Intel·ligència artificial, tecnologia i el futur de les humanitats’.

Posteriorment representants del Servei de Relacions Internacionals i Cooperació, la Càtedra de Cultura Empresarial, UVemprén, UVocupació i el Servei de Gestió de la Investigació UV participaven en una taula redona informativa sobre els diversos serveis d’ocupació i emprenedoria que la Universitat de València posa a l’abast del seu estudiantat.

La jornada va tindre un tema transversal en totes les sessions acadèmiques com són els nous horitzons professionals per a les titulacions de Geografia i Història. Les eixides professionals van ser tema de debat i estudi tant des del punt de vista general com des d’una perspectiva particular, per grau i d’acord amb els estudis de màster especialitzats.

La primera sessió reunia l’estudiantat del Grau en Geografia, en Història en Informació i Documentació, respectivament, per a abordar diferents trobades intergeneracionals amb professionals.  Ja a la vesprada, proposava a les persones assistents un col·loqui amb diferents agents públics i privats, amb la taula redona ‘Informació i Documentació: organització i horitzó professional’.

El Grau en Geografia i Medi Ambient responia a la pregunta sobre què fer en finalitzar els estudis superiors en una sessió informativa amb alumnes graduats que han compartit la seua experiència en els estudis i en l’exercici de la professió.

Per la seua part, des de les 16 hores el Grau en Història acollia la taula redona ‘Història en les Indústries Audiovisuals’, mentre el Grau en Història de l’Art farà el propi en la seua taula redona.

Així mateix, el Màster en Tècniques per a la Gestió del Medi Ambient i del Territori ha comptat amb la seua programació específica, que ha inclòs la presentació de la formació i diferents tallers sobre tècniques i les tàctiques per a la inserció professional.

De vesprada, l’alumnat interessat assistia a les diferents sessions de presentació dels màsters en Història de la formació del món occidental, Història contemporània, Història i identitats en el Mediterrani occidental (s. XV-XIX), Arqueologia, Història de l'art i cultura visual, Patrimoni cultural: identificació, anàlisi i gestió i el màster de Cooperació al desenvolupament.

Una vintena d’estands

Prop d’una vintena d’empreses i entitats han participat en aquesta nova trobada amb la fira de l’ocupació de la Universitat de València. Ubicades en l’esplanada exterior del centre. Entre les empreses i entitats participants, Fundació València Activa, LABORA-GVA, i l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents Valencians, a més de col·legis professionals, centres de preparació d’oposicions, càtedres de recerca i organitzacions sindicals.

El Fòrum d'Ocupació és un esdeveniment organitzat pel Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, a través del servei UVocupació, en col·laboració amb la Facultat de Geografia i Història, el qual tracta d'impulsar l'ocupabilitat dels futurs egressats d'aquest centre.