University of Valencia logo Logo Head Office Logo del portal

La UV aprova el Full de Ruta contra el frau, la corrupció i els conflictes d'interés

  • December 21st, 2021
Image de la noticia

El Consell de Govern de la Universitat de València ha aprovat en la seua sessió plenària d’aquest 13 de desembre el ‘Full de ruta sobre les mesures d'integritat pública, la prevenció i la lluita contra el frau, la corrupció i els conflictes d'interés’, en la qual es defineix el procediment inicial per a abordar la prevenció i la correcció de situacions de conflictes d'interés, s'estableix un canal de denúncia interna i es preveu la constitució de la Comissió d'Integritat Pública.

El Fulll de Ruta inclou una declaració institucional amb la que la UV expressa el seu “compromís inequívoc amb el manteniment dels més alts nivells d'exigència ètica i jurídica, així com l'adopció i l'impuls dels principis d'integritat pública, imparcialitat i honestedat en tots els seus àmbits d'actuació”. Aquest compromís té com a objectius demostrar l'oposició radical al frau, la corrupció i els conflictes d'interés en l'exercici de les seues funcions i les seues activitats; impulsar el reforç ferm dels mecanismes per a la seua prevenció i detecció, i aconseguir l’efecte més gran dissuasiu possible davant qualsevol mena d'activitat corrupta o fraudulenta.

Una de les primeres mesures del Full de Ruta serà la constitució, en la primera sessió ordinària del Consell de Govern de l'any 2022, d'una Comissió d'Integritat Pública, que tindrà per objecte la identificació, l'anàlisi i l'avaluació dels riscos en matèria d'integritat pública i, de manera específica, els riscos de frau, i la seua prevenció, detecció, correcció i persecució.

Entre altres funcions, la Comissió podrà proposar actuacions als òrgans competents quan es detecte un possible frau, o la seua sospita fundada, que comportarà la immediata suspensió del procediment i la notificació de tal circumstància en el més breu termini possible a les autoritats corresponents.

El Full de Ruta fixa, d’altra banda, l’establiment d’un canal inicial de denúncia interna, entés com una via de comunicació confidencial, a través del que denunciar possibles pràctiques irregulars que pogueren cometre's a la Universitat de València, per al que podrà emprar-se la instància de la Seu Electrònica de la UV per a la tramitació de denuncies antifrau dirigides a la Secretaria General. El canal de denúncies serà accessible tant a la comunitat universitària com a qualsevol persona aliena a la mateixa que estiga en possessió de dades rellevants sobre possibles pràctiques irregulars.

Altre dels aspectes rellevants d’aquest acord és l’obligatorietat de subscriure una declaració d'absència de conflicte d'interés (DACI) per part de les persones intervinents en els procediments de contractació administrativa, selecció de personal, tramitació, concessió i execució de subvencions.

Finalment, entre altres mesures, el Full de Ruta contempla l'elaboració d'un Pla Director d'Integritat Pública de la Universitat de València, i un codi marc ètic i de conducta davant el frau que incloga aspectes com el conflicte d'interés, la política d'obsequis i altres beneficis, el control de segones ocupacions i altres fonts d'ingressos, la confidencialitat, els canals de denúncia i la protecció de les persones denunciants.

La Comissió d’Integritat proposarà també mesures de formació i informació en matèria d'integritat pública dirigides a tots els nivells jeràrquics del personal directiu i de gestió.