Logo de la Universitat de València Logo Institut d'Investigació en Psicologia del RRHH, del Desenvolupament Organitzacional i de la Qualitat de Vida Laboral [IDOCAL] Logo del portal

Acrònim

BELASOS

Descripció

El principal objectiu de BELASOS és identificar les condicions dels contextos organitzacionals que generen Benestar laboral sostenible en el treball, mitjançant la integració de l'estudi de benestar en el treball amb el de l'acompliment i la productivitat.

 

Les característiques del lloc de traball i les práctiques de recursos humans com antecedents d´un benestar laboral sostenible en las diferents etapes de la carrera.
Belasos (PSI2012-36557)

Durant les últimes dècades s'han experimentat importants transformacions tant en el context socioeconòmic, com en els mercats laborals, les organitzacions i el treball. La recent i persistent crisi econòmica i les altes taxes de desocupació estan augmentant els dubtes sobre la sostenibilitat dels nivells de benestar en el treball aconseguits en dècades anteriors.

El concepte de benestar laboral sostenible (BLS) fa referència al manteniment a llarg termini de la salut psicològica, la satisfacció laboral i el creixement personal dels treballadors en un lloc de treball en el qual aquests experimenten al seu torn un elevat grau de compromís en el treball, i alts nivells d'acompliment i productivitat. En aquest context, l'objectiu de la present investigació és identificar les condicions dels contextos organitzacionals que generen BLS en els treballadors, mitjançant la integració de l'estudi de benestar en el treball amb el de l'acompliment i la productivitat.

En aquesta investigació ens proposem formular i validar el constructe de benestar laboral sostenible (BLS) i analitzar els seus antecedents, les mesures adoptades pels diferents actors per a promoure-ho i la seua dinàmica a través del temps. Concretament, mitjançant un estudi de camp amb un disseny longitudinal estem estudiant el paper de les característiques dels llocs de treball i de les pràctiques de gestió de recursos humans en el desenvolupament del BLS.

A més, aquests factors són estudiats tant des de la perspectiva de l'ocupador com de l'empleat. Prenent en consideració la manera en què les accions individuals (com les persones canvien el seu lloc de treball i intenten influir en les seues condicions laborals) i organitzacionals (redissenye del lloc i canvis en les pràctiques de recursos humans) poden tindre un efecte modulador en aquestes relacions.

Finalment, s'analitza com el BLS, i les seues relacions amb les variables antecedents propostes, es produeixen i afecten treballadors de diferents cohorts d'edat.

En la realització d'aquesta investigació participen treballadors i responsables de diferents empreses col·laboradores localitzades a la Comunitat Valenciana, Catalunya i les Illes Balears.

Aquest projecte ha sigut finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat del Govern d'Espanya DGICYT (PSI2012-36557).

Resultats per a les empreses

S'ha realitzat una labor de difusió a les empreses col·laboradores tant el model teòric del projecte com dels resultats específics relatius a la pròpia empresa. Aquesta labor s'ha estés a les empreses en general en les conferències realitzada en la càtedra d'empresa familiar (Peiró, 2014e) i en Foment del treball (Peiró, 2015) (veure les referències en l'apartat de publicacions de la investigació (Enllaç a aqueix apartat).

A més, cada Empresa col·laboradora rep un informe amb els resultats generals de la seua empresa, sempre salvaguardant l'anonimat i la confidencialitat, d'acord amb la legislació vigent. En aquest informe disposen també d'una comparativa de la seua organització amb les dades globals del sector al qual pertanyen.

Això els permet ampliar el seu coneixement de la realitat de l'empresa en cada variable, de manera general i/o per equips, un exemple d'això és la següent gráfic en el que es presenten els resultats d'una unitat de treball en comparativa amb els resultats globals de l'Empresa (exemple fictici):


Si la seua Empresa està interessada a participar en la Investigació vegen l'apartat de participa en la investigació.

 

Resultats per els investigadors/es

La investigació que estem realitzant intenta contribuir al coneixement bàsic del “nou treball” i les seues implicacions en el desenvolupament d'un benestar laboral sostenible en l'actual situació de crisi econòmica i analitzant de manera diferencial aqueixos fenòmens per a diferents cohorts d'edat.

Té com a principal finalitat formular i validar un nou constructe que permeta entendre millor les dinàmiques existents entre benestar, acompliment i productivitat en les organitzacions i que hem denominat benestar laboral sostenible (BLS). Buscant al mateix temps diferents factors que influïsquen positivament en el BLS, com puguen ser les característiques del treball o les pràctiques de Recursos Humans. D'aquesta manera ens proposem establir un nou Model Teòric, que tinga en compte les diferents variables plantejades, que ens permeta analitzar la nova realitat del treball.

Un altre dels objectius fonamentals va dirigit a analitzar algunes característiques de l'organització i de l'individu que poden estar modulant la relació entre BLS i els seus antecedents laborals. Per a això, adoptem una doble perspectiva centrada en les accions que tant l'empleat com l'ocupador duen a terme per a influir en les característiques del treball i de les relacions emprat-ocupador (job crafting, redissenye del treball, i canvis en les pràctiques de recursos humans). Finalment, es contrasta el model en diferents cohorts d'edat, a fi d'identificar les possibles diferències entre aquests grups i contribuir així a una millor gestió de l'edat en les organitzacions.

Actualment s'ha avançat en el compliment dels diferents objectius proposats, tal com es detalla a continuació. En l'apartat de publicacions de la investigació poden consultar-se els treballs desenvolupats fins al moment.

 

Análisi de les característiques del traball i els seus canvis pels ocupadors i empleats (rediseny del lloc i  “job-crafting”)

S'ha analitzat la validesa i fiabilitat de les escales de característiques del treball i job crafting i la seua relació amb les mesures de benestar i acompliment en el treball. S'han trobat relacions positives entre les característiques d'autonomia i suport i la operacionalizació eudaimónica del benestar (Villajos, et al., 2014). També s'han trobat relacions entre els canvis iniciats pels empleats en els seus llocs de treball (job crafting) i l'acompliment creatiu (García-Buades et al., 2014). S'ha avançat en l'anàlisi dels antecedents del job crafting, (Caballer et al., 2014; Villajos et al., 2014). Finalment, s'han iniciat les anàlisis sobre el rol d'altres variables personals com ara les orientacions a la felicitat sobre el benestar laboral (Peiró et al., 2014). En alguns treballs s'ha presentat els resultats de les anàlisis de validesa i fiabilitat d'altres escales com ara la de contracte psicològic (Rodríguez et al., 2014).

Análisi de la incidéncia de les práctiques de recursos humans, els canvis en las mateixes i la interpretació dels empleats

S'ha analitzat la validesa i fiabilitat de l'escala de pràctiques de recursos humans, indicant bons resultats en tots dos índexs d'aquesta escala (Villajos, 2014; Villajos et al., 2014). Així mateix, s'han analitzat les relacions d'aquestes pràctiques amb diferents operacionalizaciones del constructe BLS, posant-se de manifest tant la importància d'aquestes pràctiques com les diferències en com aquestes actuen sobre el BLS en funció dels aspectes del mateix que es consideren(Peiró, 2014 d, Ayala, et al., 2014 a, Ayala et al.,2014 b).

Análisi diferencial per als tres grups d´edat (menors de 35 anys, entre 35 y 50 anys, i majors de 50 anys)

S'han realitzat les primeres anàlisis amb les dades transversals. Alguns d'aquests resultats ja han sigut presentats en congressos trobant-se diferències en la relació entre les característiques del treball i el benestar laboral en funció de l'edat (Kozusznik et al., 2014). En el European Congress of Psychology, de Milan 2015, s'ha organitzat un simposi convidat en el qual es presentaran els principals resultats relacionats amb el rol modulador de l'edat en les relacions entre les pràctiques de recursos humans i el benestar laboral (Peiró, et. al., 2015), i en les relacions entre justícia organitzacional i el benestar (Latorre, 2015).

Resultats per la societat

Un dels principals objectius de la psicologia del treball i de les organitzacions és promoure tant el benestar com el rendiment dels empleats. No obstant això, el jou de la crisi econòmica actual tiranitza aquest objectiu, amenaçant sense pietat la sostenibilitat del benestar i del rendiment aconseguit en dècades anteriors. El decrement en un d'aqueixos factors pot afectar l'altre, donant lloc a un cercle viciós. En aquest context, un dels majors reptes per als psicòlegs organitzacionals és convertir aquesta tendència en un cercle virtuós, en el qual promoure alts nivells de benestar en el treball supose una millora del rendiment i vice-versa, la qual cosa en aquest treball denominem “sinergia del benestar-productiu sostenible”.

Per tant, un de les metes fonamentals de la present investigació és que els resultats siguen compartits tant amb els professionals com amb la societat en general.

Per a això, els resultats obtinguts s'estan presentant en diferents congressos i reunions científiques i professionals (veure apartat de publicacions de la investigació (Enllaç a aqueix apartat). Així mateix, cal destacar entre les accions dirigides a aquest objectiu, la coordinació d'un número monogràfic de la revista Papers del Psicòleg sobre la psicologia del treball en temps de crisi (Ramos i Peiró, 2014). Aquesta revista, de la qual s'editen més de 50.000 exemplars, es distribueix a tots els col·legiats dels Col·legis que formen part del Consell General de la Psicologia d'Espanya.

Publicacions

Cientifico-Tècniques derivades del projecte i patents:

  • Bienestar sostenible en el trabajo: Revisión y reformulación. Peiró, J. M., Ayala, Y.,  Tordera, N., Lorente; L. y Rodríguez, I.  (2014) . Papeles del psicólogo, 35, 5-14.
  • Bienestar sostenible en el trabajo en tiempos de crisis: hacia una estrategia de prevención de riesgos laborales viable y duradera. Proceedings of the XII International Conference on Occupational Risk Prevention. Peiró, J.M.,  Ayala, Y., Tordera, N., Lorente, L.,  y Villajos, E. (2014). Zaragoza 21-23 Mayo 2014.
  • Bienestar sostenible en el trabajo: Revisión y reformulación. Papeles del Psicólogo. Peiró, J.M., Ayala, Y., Tordera, N., Lorente, L., y Rodríguez, I. (2014). 35, 7-16.
  • El análisis de los riesgos psicosociales en el trabajo: Investigación y práctica profesional en España, en Rufino, M. (dir.): Anuario internacional sobre prevención de riesgos psicosociales y calidad de vida en el trabajo. Peiró, J. M., Yeves, J. & Lorente, L. (2013). Madrid: Secretaría de Salud Laboral y Medio Ambiente UGT-CEC, pp. 19-46.
  • Estrés laboral: Nuevas y viejas formas en Moreno, B. y E. Garrosa (coord.): Salud laboral: Riesgos laborales psicosociales y bienestar laboral. Peiró, J. M., & Lira, E. (2013). Madrid: Editorial Pirámide, pp. 103-122.
  • El clima organizacional de estrés: Componentes, procesos de aparición, fuerza y efectos.  Peiró, J.M. & González-Romá. (2013).  En C. Alchieri y J. Barreiros (Coord.): Conferencias del XXXIV Congreso Interamericano de Psicología, pp. 131-150. Brasilia.

Derivades de col·laboracions:

  • Las prácticas de recursos humanos y la autoeficacia, y su capacidad para identificar distintos tipos de trabajadores felices y productivos. Comunicación presentada en el simposio  “Psicología positiva y bienestar en el trabajo y en las organizaciones“, coordinado por Marisa Salanova, en el  X Congreso internacional de la sociedad española para el estudio de la ansiedad y el estrés. Ayala, Y., Tordera, N., Lorente, L., Peiró, J.M. y Yeves, J. (2014)   Valencia (España) 11-13 Septiembre 2014.
  • The sustainable well-being at work: a reformulation of the happy-productive worker thesis and the discriminant and predictive value of human resource policies. Comunicación presentada al 28th International Congress of Applied Psychology.  Ayala, Y., Yeves, J., Lorente, L. (2014)  Paris (Francia) 8-13 Julio 2014.
  • Linking emotional dissonance and service climate to well-being at work: A cross-level analysis.  Carrasco, H., Martínez-Tur, V., Moliner, C., Peiró, J.M., y Ramis, C. (2014). Universitas Pshychologica, 13(3), 947-960.
  • Encyclopedia of Quality of Life and Well-Being Research. Springer, Dordrecht,  Fortes-Ferreira, L. (2014). Equity. In: Michalos AC (Ed.).  Netherlands: Springer, pp 1952-1956.
  • Building and Restoring Resources at Work: Intervention Success and Boundary Conditions. Symposium chaired at the 11th Conference of the European Academy of Occupational Health Psychology. González-Morales, M.G. y Steidle, A. (2014).  Londres, (Reino Unido)  14-16 Abril.
  • La psicología del trabajo y las organizaciones en tiempos de crisis. Coordinación del número monográfico de la revista del Colegio oficial de psicólogos. Ramos, J. y Peiró, J.M. (2014). Papeles del Psicólogo, 35.
  • Bem-estar no trabalho. En M. M. Siqueira (Ed.) Novas Medidas do Comportamento Organizacional. Siqueira, M. M., Orengo, V., y Peiró, J. M. (2014). Porto Alegre: Artmed, pp. 39 - 51.
  • Antecedents of work-team satisfaction. A fresh look on an old route. Ponencia. 16th Congress of the European Association of Work and Organizational Psychology. 23 - 25 May. Fortes-Ferreira, L.; Gamero, N.; Tordera, N.; González-Romá, V.; Peiró, J.M. (2013). Münster, Alemania.
  • A Hierarchy of Eustress and Distress: Rating Scaling of the Valencia Eustress Distress Appraisal Scale. Interactional poster presented at the 16th Conference of the European Association of Work and Organizational Psychology (EAWOP). Kozusznik, M. W., Rodríguez, I., Lloret, S., y Peiró, J. M. (2013). Münster, Germany, May 22-25th 2013.
  • Perceived reciprocity and well-being at work in non-professional employees: fairness or self-interest?  Stress and Health. Moliner, C.; Martínez-Tur, V.; Peiró, J.M.; Ramos, J. & Cropanzano, R. (2013). 29(1), 31-39.
  • Organizational stress climate and workers’ well-being: contributions to psychosocial risk analysis and preventation. Invited address, 13th European Congress of Psychology. 9 - 12 July. Peiró, J.M. (2013). Stockholm, Sweden.
  • Potocnik, K., Tordera, M.N. y  Peiró, J.M., (2013): Truly Satisfied With Your Retirement or Just Resigned? Pathways Toward Different Patterns of Retirement Satisfaction.  Journal of Applied Gerontology, 32 ( 2) 164-187.
  • Rodríguez, I., Kozusznik, M.W., y  Peiró, J. (2013). Development and validation of a Valencia Eustress-Distress Appraisal Scale. International Journal of Stress Management, 20(4), 279-308.
  • Conferencia invitada de José M. Peiró. El Clima de Estrés en el Trabajo: Principales Facetas, Procesos de Emergencia y Estrategias de Afrontamiento Individuales y Colectivas. XXXIV Congresso Interamericano de Psicologia, Brasilia, 17 de julio.
  • Conferencia invitada de José M. Peiró. Stressed Individuals and Culture and Climate of Stress at Work: The Role of Individual and Collective Coping. 13th European Congress of Psychology, Estocolmo, 10 de julio.
  • Conferencia de José María Peiró con motivo de la inauguración del Centro de Investigación en psicología del trabajo y del consumo (PsyTC). Freedom at work. Does occupational stress matter? Université libre de Bruxelles, Bruselas 14 de marzo
     

Congressos

  • Ayala,Y; Tordera, N; Peiró,J.M.; Yeves, J. (2015). Do HR practices and job self-efficacy help to discriminate different patterns of well-being and job performance? Broadening the happy-productive worker thesis Trabajo presentado al 17th Congress of the European Association of Work and Organizational Psychology, del 20 al 23 de Mayo, Oslo (Noruega).
  • Ayala, Y., Villajos, E., Tordera, N., Peiró, J.M., Lorente, L (2015) The mediating role of procedural and distributive justice in the relationship between employee’s perception of HRP and their job satisfaction. Trabajo presentado al 17th Congress of the European Association of Work and Organizational Psychology, del 20 al 23 de Mayo, Oslo  (Noruega).
  • Kozusznik, M., Kozusznik, B. Wiecek-Jakubek, K., Adamek,D., Tordera, N.,  Rodriguez, I. (2015) HR practices and HR crafting as antecedents of well-being and performance among white-collar workers in Poland. Trabajo presentado al 17th Congress of the European Association of Work and Organizational Psychology, del 20 al 23 de Mayo, Oslo (Noruega).
  • Latorre Navarro, F., Tordera,N.,  Ayala, Y., Rodríguez, I., Prieto, L., Ciniega, . L.A.R. (2015) Validating a scale of organizational justice across Spanish-speaking countries. Trabajo presentado al 17th Congress of the European Association of Work and Organizational Psychology, del 20 al 23 de Mayo, Oslo (Noruega).
  • Tordera, N., Peiró, J.M., y  Lorente, L.  (2015) The relationship between human resources practices and wellbeing. A life-span approach. Trabajo presentado al Simposio invitado coord por Prof Peiró.
  • Latorre, F. (2015) So justly treated so happy and satisfied”, or not? Moderating effects of age and job category. Trabajo presentado al Simposio invitado coord por Prof Peiró"Happiness and productivity at work: Does age matter?"14th European Congress of Psychology en Milán 7-10 Julio de 2015.
  • Ingusci, E. y Chirumbolo, A (2015) Employee creativity and job crafting in different age groups. Trabajo presentado al Simposio invitado coord por Prof Peiró"Happiness and productivity at work: Does age matter?"14th European Congress of Psychology en Milán 7-10 Julio de 2015.
  • Peiró, J.M.,  Ayala, Y., Tordera, N. , Lorente,L.,  y Villajos, E. (2014)  Bienestar sostenible en el trabajo en tiempos de crisis: hacia una estrategia de prevención de riesgos laborales viable y duradera. Proceedings of the XII International Conference on Occupational Risk Prevention. Zaragoza 21-23 Mayo 2014.
  • Ayala, Y., Yeves, J., Lorente, L. (2014)  The sustainable well-being at work: a reformulatin of the happy-productive worker thesis and the discriminant and predictive value of human resource policies . Comunicación presentada al  28th International Congress of Applied Psychology. Paris 8-13 Julio 2014.
  • Ayala, Y., Peiró, J.M., y Tordera, N. (2014). Sustainable Well-Being and Performance at work (SWPW). Presentación del proyecto de investigación en el Department of Work Psychology and Leadership of Industrial Engineering and Management de la Aalto University School of Science (Finland) Noviembre 2014.
  • Ayala, Y., Peiró, J.M., Tordera, N., Lorente, L., y Yeves, J. (2014). Do HR practices and self-efficacy relate to different patterns of well-being and job performance? Broadening the happy-productive worker thesis to find sustainable synergies. IV Jornadas Científicas en Psicología de los RRHH. Valencia (España), 22-26 Septiembre.
  • Ayala, Y., Tordera, N., Peiró, J.M. y Lorente, L. (2014). El rol de las prácticas de recursos humanos en el desarrollo de distintos patrones de bienestar y desempeño. Comunicación presentada en el Simposio “Antecedentes del bienestar sostenible en el trabajo” coordinado por Núria Tordera  en el I Congreso de la SCEPS. XII Congreso Nacional de Psicología Social. Sevilla (España), 20-22 Noviembre.
  • Caballer, A., Sora, B., Peiró, J.M., y Bressan, E.A. (2014). ¿Influyen las características del puesto de trabajo en el job crafting? Trabajo presentado en el Simposio “Antecedentes del bienestar sostenible en el trabajo” coordinado por Núria Tordera en el I Congreso de la SCEPS. XII Congreso Nacional de Psicología Social. Sevilla (España), 20-22 Noviembre 2014.
  • García Buades, M.E., Navarro Guzmán, C., Ortiz Bonnín, S., Rodríguez Molina, I. (2014) Job crafting: una oportunidad para favorecer el desempeño creativo. Trabajo presentado en el Simposio “Antecedentes del bienestar sostenible en el trabajo” coordinado por Núria Tordera en el I Congreso de la SCEPS. XII Congreso Nacional de Psicología Social. Sevilla (España), 20-22 Noviembre 2014.
  • Kozusznik, M. W, Kozusznik, B. Wiecek-Jakubek, K., Lorente-Prieto, L. (2014) Característica del trabajo como antecedentes del bienestar en el trabajo en distintos grupos de edad. El caso de Polonia. Trabajo presentado en el Simposio “Bienestar sostenible en el trabajo en época de crisis económica” coordinado por José Mª Peiró Silla en el IX Congresso Ibero-Americano de Psicologia y 2º Congresso da Ordem dos Psicólogos Portugueses celebrado en el Centro Cultural de Belém, Lisboa (Portugal), 9-13 Septiembre.
  • Peiró, J. M. (2014a) Organización del Simposio invitado “Bienestar sostenible en el trabajo en época de crisis económica” en el IX Congresso Ibero-Americano de Psicologia y 2º Congresso da Ordem dos Psicólogos Portugueses celebrado en el Centro Cultural de Belém, Lisboa (Portugal), 9-13 Septiembre.
  • Peiró, J.M., (2014b) Felicidad y desempeño en el trabajo. Una revisión del modelo de trabajador productivo y feliz. Conferencia invitada en el IX Congresso Ibero-Americano de Psicologia y 2º Congresso da Ordem dos Psicólogos Portugueses celebrado en el Centro Cultural de Belém, Lisboa (Portugal), 9-13 Septiembre.
  • Peiró, J. M. (2014c). Orientaciones a la felicidad y sus correlatos. Implicaciones sobre el bienestar y el desempeño en el trabajo. Ponencia en Simposio Invitado: Bienestar Sostenible en el Trabajo en Época de Crisis Económica. IX Congresso Ibero-Americano de Psicologia y 2º Congresso da Ordem dos Psicólogos Portugueses celebrado en el Centro Cultural de Belém, Lisboa (Portugal)  9-13 Septiembre.
  • Peiró, J. M. (2014d). Making well-being sustainable: approaches and contributions from applied psychology. IAAP Presidential address at the 28th International Congress of Applied Psychology (ICAP) ‘From crisis to sustainable well-being’. París (Francia). 8 8-13 Julio 2014.
  • Peiró, J.M.  (2014e) Bienestar sostenible en la empresa familiar. Ponencia invitada a la Cátedra de Empresa Familiar de la Universitat de València. Valencia (España) 8 de Octubre de 2014.
  • Peiró, J.M. (2014f). Making wellbeing sustainable: Approaches and contributions from Applied Psychology. Instituto Tecnológico Autónomo de México (ITAM), México D.F., (México) 13 Noviembre.
  • Peiró, J.M. (2014g). Bienestar sostenible en el trabajo. Conceptualización, antecedentes y retos. 1º Congreso Latinoamericano para el avance de la ciencia psicológica. Buenos Aires (Argentina). 15-18 Octubre.
  • Peiró, J.M., Ayala, Y., Tordera, N., Latorre, F. (2014) Orientaciones a la felicidad y sus correlatos. Implicaciones sobre el bienestar y el desempeño en el trabajo. Trabajo presentado en el Simposio “Bienestar sostenible en el trabajo en época de crisis económica” coordinado por José Mª Peiró en el IX Congresso Ibero-Americano de Psicologia y 2º Congresso da Ordem dos Psicólogos Portugueses celebrado en el Centro Cultural de Belém, Lisboa (Portugal), 9-13 Septiembre.
  • Peiró, J.M., Ramos, J., y Estreder, Y. (2014). How does employability affect the negative relationship among job insecurity and workers’ well-being? A comparison among models of direct, mediated or interaction relationship. Ponencia en: 11th Conference of the European Academy of Occupational Health Psychology. Londres (Reino Unido), 14-16 Abril 2014. 
  • Peiró, J.M. y Tordera, N. (2014) Presentación del proyecto a los grupos de la Universidad de Brasilia y Babes-Bolyai University Workshop sobre bienestar sostenible en el trabajo. Valencia (España), Diciembre de 2014.
  • Rodríguez, I.; Bressan, E; Magdaleno, J. y  Villajos, E. (2014). Capital psicológico. Análisis comparativo de la estructura factorial del PCQ. Comunicación presentada en el Simposio “Antecedentes del bienestar sostenible en el trabajo” coordinado por Núria Tordera  en el I Congreso de la SCEPS. XII Congreso Nacional de Psicología Social. Sevilla (España), 20-22 Noviembre.
  • Sora, B., Caballer, A., Tordera, N. y  Magdaleno, J. (2014). Job crafting”: ¿es positivo para los trabajadores? Trabajo presentado en el Simposio “Antecedentes del bienestar sostenible en el trabajo” coordinado por Núria Tordera en el I Congreso de la SCEPS. XII Congreso Nacional de Psicología Social. Sevilla (España), 20-22 Noviembre 2014.
  • Tordera, N. Organización del simposio “Antecedentes del bienestar sostenible en el trabajo” coordinado por Núria Tordera en el I Congreso de la SCEPS. XII Congreso Nacional de Psicología Social. Sevilla (España), 20-22 Noviembre 2014.
  • Villajos, E (2014) Adaptación y validación de una escala de prácticas de recursos humanos para la Administración Pública Española. Comunicación presentada en el IV Scientific Conference about Human Resources Psychology,  Valencia (España), 22-26 septiembre de 2014.
  • Villajos, E., Rodríguez, I., Lorente, L y Ayala Y (2014) Validación de una escala de prácticas de recursos humanos en el contexto español. Trabajo presentado en el Simposio “Bienestar sostenible en el trabajo en época de crisis económica” coordinado por José Mª Peiró Silla en el IX Congresso Ibero-Americano de Psicologia y 2º Congresso da Ordem dos Psicólogos Portugueses celebrado en el Centro Cultural de Belém, Lisboa (Portugal), 9-13 Septiembre.
  • Villajos, E., Tordera, N., Ashagre, E., Mañas, MA. (2014) Relaciones entre la autonomía y el apoyo social del puesto de trabajo y el bienestar psicológico. El rol modulador del Job crafting. Trabajo presentado en el Simposio “Bienestar sostenible en el trabajo en época de crisis económica” coordinado por José Mª Peiró Silla en el IX Congresso Ibero-Americano de Psicologia y 2º Congresso da Ordem dos Psicólogos Portugueses celebrado en el Centro Cultural de Belém, Lisboa (Portugal), 9-13 Septiembre.
  • Ayala, Y.; Peiró, J.M. (2013). Which HR practices within the context of economic crisis promote happiness and productivity among young workers? International Scientific Meeting on WOP-Psychology. Ponencia. 25-30 October. Valencia, Spain.
  • Bayona, J.A; Caballer, A.; Hernández, A.; Peiró, J.M. (2013). The work design questionnaire: Spanish version and adaptation. Ponencia. 16th Congress of the European Association of Work and Organizational Psychology. 23 - 25 May. Münster, Alemania.
  • Erdogan, B.; Kammeyer-Mueller, J.D.; Peiró, J.M.; Sonnetag, S.; Stell, P.; Wang, M. (2013). Research incubator on happiness and subjective well-being. Mesa redonda. 28th Annual Conference of the Society for Industrial and Organizational Psychology. Houston-Texas, Estados Unidos de América.
  • Fortes-Ferreira, L., Lorente, L y Tordera, N.(2013)Work characteristics, job satisfaction and wellbeing.  A study based on Eurofound data.  Paper presented at the Conference of the European Association of Work and Organizational Psychology, Münster, Germany.
  • García-Buades, E. (2013) Climate for innovation as a moderator of the engagement – performance link. Paper presented at the EAWOP Small Group Meeting on Innovation in Organizations, Initiative and Creativity: a Dialectic Perspective. 19-21 Septiembre 2013. Valencia, España.
  • Lorente, L.; Tordera, N.; Peiró, J.M. (2013). Work characteristics and positive outcomes: the moderator role of age. International Scientific Meeting on WOP-Psychology. Ponencia. 25-30 October. Valencia, Spain.
  • Morgeson, F.P.; Garza, S.A.; Angel, V.; Bertolino, M.; Fraccaroli, F.; Peiró, J.M.; Stegmann, S.; Steiner, D.D.; Truxillo, D.M.; Van Dirk, R.; Zaniboni, S. (2013). A cross-cultural work design research incubator. Mesa redonda. 28th Annual Conference of the Society for Industrial and Organizational Psychology. Houston-Texas, Estados Unidos de América.
  • Peiró, J.M. (2013). El efecto del envejecimiento del trabajador desde la perspectiva sociológica de las organizaciones. IV Jornadas de Evaluación Ergonómica. Ponencia. 30 Enero 2013. Valencia, España.
  • Peiró, J.M. (2013). Motivación y satisfacción de los trabajadores. Nuevas perspectivas y desarrollo. Ponencia. VI Jornadas del Colegio Oficial de Psicologos del Principado de Asturias “La motivación en la empresa. Procesos y protagonistas”. 6 Junio 2013. Oviedo, España.
  • Peiró, J.M. (2013). Gestión y desarrollo de personas en la empresa. Nuevos retos y oportunidades. Ponencia Invitada. I Congreso Estatal de Centros Universitarios “Relaciones laborales y Ciencias del Trabajo”. 12-13 Septiembre. Valencia, España
  • Pereira, V. y Fortes-Ferreira, L. (2013). Características do trabalho e satisfação laboral – o papel do apoio social: O caso de uma empresa do sector automóvel. Comunicación presentada en la IVConferência em Investigação e Intervenção em Recursos Humanos, Setúbal, Portugal, Enero.
  • Van Dick, R.; Stegmann, S.; Fraccaroli, F.; Truxillo, D.; Zaniboni, S.; Peiró, J.M.; Garza, A.; Morgeson, F. (2013). SIOP-IAAP-EAWOP Alliance Symposium: A cross-Cultural Work Design Research Incubator. Mesa Redonda. 16th Congress of the European Association of Work and Organizational Psychology. 23 - 25 May. Münster, Alemania.
     

Tesis

Doctorals

Finalitzades:

  • Kozusznik,  Malgorzata. Directores: prof. Isabel Rodríguez, prof. José M. Peiró. Título: “Stress appraisal at work: its measurement and implications for well-being. Calificación: sobresaliente cum laude. Universidad de Valencia, 2013.

En curs:

  • Ayala Millán Christian Yarid: Directores Prof. José M. Peiró y Núria Tordera. Título "Sustainable well-being and performance at work: HR pactices, psychological contract, personal initiative, self-efficacy and over-qualification as antecedents".
  • Djourova, Nia. Directora: prof. Isabel Rodríguez; Co-directora: Dra.Laura Lorente Prieto. Título: “Psychological Capital as a predictor of well-being and performance in the workplace: antecedents and underlying mechanisms”. Universidad de Valencia.
  • Villajos Girona, Esther. Directores: Prof. José María Peiró y prof. Núria Tordera. Título: “The relationship between human resource practices and sustainable well-being at work. The analysis of its mediators and moderators”.

Máster

Finalitzades:

  • Djourova, Nia. Tutora: prof. Isabel Rodríguez. Título: “The moderating effect of group identification and self- efficacy on the relationship between transformational leadership and climate of fear”. Universidad de Valencia, 2014.

En curs:

  • Magdaleno Marco, Jorge. Home tutor (Valencia): Isabel Rodríguez, Host tutors (Coimbra): Leonor Pais y Lisete Mónico. Título: “The effect of psychological capital on job satisfaction and the moderating role of age”.

Noticies

Participa

Si eres d´una empresa:

Atés que es tracta d'un estudi de camp, per a poder dur a terme la nostra investigació és fonamental la col·laboració d'Empreses que ens permeten recollir dades sobre com els treballadors i els responsables de les mateixes perceben les característiques de l'Organització i els nivells de Benestar i Qualitat de Vida Laboral. Fins al moment, comptem amb una mostra de 1648 empleats que treballen en 239 unitats, corresponents a 48 Empreses.

Les Empreses col·laboradores, rebran un informe amb els resultats generals i una comparativa amb les dades globals del seu sector, sempre salvaguardant l'anonimat d'empreses i treballadors, les dades seran tractades amb màxima confidencialitat i d'acord amb la legislació vigent sobre la protecció de dades personals (veure l'apartat de resultats per a les empreses (Enllaç a aqueix apartat).

Si la seua Empresa està interessada a participar en la Investigació poden dirigir-se, a través de l'adreça de correu  belasos@uv.es

Si eres estudiant:

També pots col·laborar en les diferents fases investigació, tindràs l'oportunitat de viure en primer pla com es realitza un estudi real i aportar el teu granet d'arena a l'avanç dels nous coneixements.

Amb l'ajuda de les beques de col·laboració podràs embarcar-te en un nou projecte professional, no ho dubtes i envia un email a belasos@uv.es.

Investigadors principals no UV


  • Dr. José María Peiró Silla
  • Dra. Núria Tordera Santamatilde
  • Dra. Isabel Rodríguez Molina.
  • Dra. Amparo Caballer Hernández.
  • Dra. Laura Lorente Prieto.
  • Dra. Malgorzata Kozusznik.
  • Yarid Ayala Milan.
  • Esther Villajos Girona.
  • Nia Djourova.
  • Prof. Ana Hernández Baeza
  • Prof. Nuria Tordera Santamatilde
  • Prof. Rosario Zurriaga Llorens
  • Prof. Pilar Ripoll Botella
  • Prof. Pilar González Navarro
  • Prof. Virginia Orengo Castella

Investigadors participants no UV


  • Dra. María Esther García Buades (UIB)
  • Dra. Capilla Navarro Guzmán (UIB)
  • Dra. Beatriz Sora Miana (UOC)
  • Dra. Lina Fortes Ferreira (IPS)
  • Dra. Felisa Latorre Navarro (UTAM)

Data d'inici
2012 Gener
Data de finalització
2015 Desembre
Entitats finançadores:


  • Ministerio de Economía y Competividad

Entitats col·laboradores:


  • Universitat de Valencia
  • Universitat de les Illes Balears
  • Universitat Oberta de Catalunya
  • Instituto Tecnológico Autónomo de México
  • University of Silesia in Katowice
  • University of Guelph
  • Instituto Politécnico de Setúbal
  • SPB

Tipus projecte
  • GVA - PROMETEO - Grups d'investigació d'excel·lència