University of Valencia logo Logo ICT Service [SIUV] Logo del portal

Introducció

La Universitat disposa d'un servidor de Usenet News, que rep diàriament tots els missatges enviats a les llistes de discussió de la Usenet. Actualment (març de 2000) hi ha disponibles més de 15000 llistes sobre tots els temes imaginables (política, ordinadors, oci,...). El conjunt d'elles suposa més d'1.5 Gbytes de text rebuts diàriament (llegir-ho tot suposaria llegir-se un parell d'enciclopèdies al dia).
Qualsevol dels nostres usuaris pot consultar els missatges i participar en qualsevol de les discussions.
La majoria d'elles estan en anglès, però hi ha moltes en castellà (grups "es.").

En la Universitat de València

El servidor de News de la Universitat de València és: news.uv.es
Les llistes pròpies a la Universitat (grups "local.") són el fòrum proposat per a les discussions i anuncis en l'àmbit de la nostra institució). Exemples d'açò són: local.anuncis, local.opinion, local.dubtes

Com accedir a les News?

La manera més senzilla per a accedir a les llistes de news és utilitzar la interfície www d'accés al correu i a les news. Condició per a açò és que sigues usuari registrat en la Universitat de València (tenir compte de correu). Entrant en "fòrums" en la pàgina inicial s'obri el fòrum local per defecte i és possible canviar a un altre fòrum (llista) subscrit utilitzant el desplegable en la part inferior dreta. Per defecte estaràs subscrit als fòrums locals ("local."), però la interfície permet subscriure's a qualsevol a través de la pàgina de "opcions".

En general, per a accedir a a el servei de News, serà prou en configurar el servidor de News en qualsevol lector de News. La majoria dels navegadors actuals (Netscape, Explorer,...) disposen d'un lector de News integrat. Cercar "NewsGroups", "Notícies", "Grups de discussió",... per a arrancar-ho (pot ser necessari configurar abans el servidor en les preferències).

Una vegada configurat el servidor de News, cal subscriure's a les llistes en les quals estiguem interessats per a veure els missatges i participar. La subscripció no implica gens en particular: és local i pròpia al lector que s'estiga utilitzant i no és més que una manera d'evitar d'haver de cercar, cada vegada, les llistes en les quals està un interessat, d'entre els milers de llistes disponibles.

Com ...? On...?

Per a tot tipus de qüestions relacionades amb el servidor de news de la Universitat i els fòrums en ell accessibles i/o definits contactar amb news@uv.es

Limitacions d'accés

Els servidors de news només serveixen a les màquines de la seua institució (no són públics), per açò el servidor News de la universitat només és accessible des de màquines de la universitat (del domini "uv.es"). Si estàs connectat a la xarxa a través d'un altre proveïdor, no podràs connectar-te a "news.uv.es", llevat que accedisques per VPN o utilitzes la interfície www d'accés a les news. Normalment, l'altre proveïdor et proporcionarà accés al seu propi servidor de news.

Les llistes "local." són pròpies a "news.uv.es" i no s'exporten a la resta de la Usenet. Per açò només podràs accedir a elles si accedeixes a les news amb el servidor "news.uv.es".