University of Valencia logo Logo ICT Service [SIUV] Logo del portal

¿Com puc aportar/introduir informació en el servidor www de la Univesitat de València?

Qualsevol persona amb un usuari registrat en aquesta universitat (p.i. els usuaris de correu electrònic) té la possibilitat d'introduir dades en el servidor WWW.

A aquesta fi, se li crearà un compte en el servidor www (amb el mateix nom d'usuari i paraula de pas que té en el servidor de correu) i una entrada en l'arbre d'informació del servidor. Aquesta entrada apuntarà al directori amb la informació pertanyent a aquest compte. L'usuari podrà a partir de llavors connectar-se al servidor i dipositar dades allí. Aquestes dades podran ser indistintament personals (pàgina personal) o institucionals (si l'usuari va a dedicar-se a mantenir documentació relacionada amb el seu treball en la universitat).

Per a accedir després a la informació dipositat per l'usuari en el servidor WWW, bastarà amb que qualsevol òbriga un URL al servidor indicant el nom de dita usuària. P.i., si el nom del compte és "pperez": http://www.uv.es/~pperez i una subcarpeta o subdirectori (p.e.: "mihobby") tindrà l'URL: http://www.uv.es/~pperez/mihobby

Si, per alguna raó, no és convenient que aparega l'usuari en l'URL d'accés a alguna de les subcarpetes, cap la possibilitat de sol·licitar, a més, un "URL Temàtic" que apunte a aquesta subcarpeta.

Si la informació resulta d'interès suficientment ampli, l'usuari pot sol·licitar que es pose un punter a la mateixa en algun punt de les fulles generals de la Universitat de València (enviar per a açò un missatge a "webmaster@uv.es") o en la secció de "Pàgines temàtiques" (enviar per a açò un missatge a "servicio.informatica@uv.es").

En principi, es limitaran a 50 Mbytes l'espai en disc per a cada usuari. En el moment en què la quantia i qualitat de la informació a introduir requerisca més espai, no dubte a generar una sol·licitud.

Recomancions, procediments y ajudes per a afegir entrades al www

Recomanacions generals:

 • La full (document HTML) inicial deu anomenar-se "index.html" o "index.htm". El document inicial és el que primer s'obri en accedir al directori via WWW.
 • Els documents HTML a dipositar en el servidor WWW consisteixen usualment en senzills fitxers TEXT ASCII format UNIX (línees separades per el caracter "Nueva Linea", veure Els fitxers TEXT ASCII). Per als accents i altres caràcters no estàndard ha d'usar-se la codificació HTML corresponent.
 • A més, és possible dipositar imatges. Les imatges normalment seran de tipus GIF (i anomenades amb el sufix ".gif") o de tipus JPEG (i anomenades amb el sufix ".jpg"). No oblidar-se de transferir-les en manera "binària" si s'usa el FTP (o dir-li "Raw Data" si és el "Fetch" de Mac). De la mateixa manera es poden dipositar sons i pel·lícules, però ocorrerà sovint que qui consulta no dispose dels mitjans necessaris per a escoltar-les/veure-les.
 • Com a recomanació general, convé crear tots els punters a altres fitxers d'informació ".html", ".gif", etc., de forma relativa al directori www de l'usuari. Els noms dels fitxers referenciat deuen posar-se en minúscules, evitant espais i caràcters diferents de les lletres, nombres, "." i "_". No usar noms massa llargs (majors de 14 caràcters).
 • Si es treballa en PC, pots cridar als fitxers ".htm" en comptes de ".html".

¿Com generar els meus HTML?

 • Els HTML senzills es poden generar utilitzant un editor de textos ASCII qualsevol, veure Els fitxers TEXT ASCII.
 • A més, existeixen editors especialment adaptats per a facilitar la tasca de generar html's i que són WYSIWYG (mostren com va a quedar el resultat alhora que s'edita). Les últimes versions del Netscape incorporen un editor d'aquest tipus (el "Composer") i, de pagament, existeixen el Microsoft "FrontPage" i l'Adobe "Pagemill", entre molts altres. Existeixen editors adaptats en tots els entorns (Mac, Windows, Unix, etc.). Consultar el FAQ corresponent en la llista de news dedicada a la teranyina: "Ajudes">comp.infosystems.www".s.

Ajudes per a construir els teus HTML

 • Existeix un WWW FAQ (alguna cosa antiquat ja, en anglès) sobre el WWW en general.
 • Respecte a l'HTML, també en anglès, una còpia del Beginner's Guide es troba en la upv; així mateix, hi ha una enorme llista de Punters a més informació. Molt interessant és la Fulla del Webmaster. Cal dir que tota aquesta informació, encara que interessant, no està a l'última: data de 1995-1996.
 • Però pots trobar documentació molt completa en castellà:
 • És molt senzill fer un Form que, cada vegada que algú ho emplene, se t'envie per correu. fes-li un cop d'ull a aquest exemple.
 • Pots posar un comptador a les teues pàgines, sense més que consultar els exemples necessaris.
 • Per a facilitar el poder construir pàgines senzilles elegants, hemos copiat algunes llibreries d'icones, que si s'usen anomenant la icona amb el camí absolut a la seua localització, permeten estalviar espai en el servidor:
 • Si t'agraden les pàgines multicolors, ací tens una taula de colors (proporcionada por A.Merelles).

Icones a disposició de tots

 • Existeixen icones a disposició de tots i s'usen (p.e.) així: <IMG SRC="/icons/ball.xbm">
  el que produeix:
 • Hi ha un índex amb la majoria d'ells en les #ajudes
 • Ara com ara molt pocs, però es poden incluir tots aquells que els usuaris aconseguisquen i desitgen posar a disposició de tots.