Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari de Creativitat i Innovacions Educatives (IUCIE) Logo del portal

Una jornada convida a reflexionar sobre les coincidències entre Espanya i Polònia a través de l'art

  • 27 de novembre de 2018
Image de la noticia

El Centre del Carme de Cultura Contemporània de València acull el 30 de novembre una jornada internacional sobre l'art jove polac organitzada per la Universitat de València a través de l'Institut de Creativitat i Innovacions Educatives i el Centre de Documentació d’Art Valencià Contemporani “Prof. Romà de la Calle”, l'Institut Polac de Cultura, i el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

La jornada reflexiona sobre una actualitat europea complexa davant l’enriquidora diversitat cultural, social i política que la defineix, en la qual es manifesta la constatació d’una cruïlla la determinació de la qual apel·la a la defensa dels valors il·lustrats o a la progressiva dissolució d’aquests.
Reflexionar sobre aquesta situació compromet a revisar conceptes clau en la construcció europea, una indagació crítica on l’art i les idees estètiques poden situar-se com propiciadores de l’impuls crític.
En eixe camí d’obertures, es convida a situar la creativitat de Polònia després de 100 anys de la seua independència com a Estat, i indagar sobre quina és la proximitat de les seues problemàtiques polítiques a Espanya, i com aproximar-se a les nocions de llibertat i identitat en les quals es juguen els canvis democràtics europeus.
Si com Kant va dir “l’art mou molt a pensar”, no es pot obviar ni eixe moviment, ni les qüestions que d’ell es deriven, ara a València, a partir d’una exposició sobre jove pintura polonesa, l’aparent llunyania de la de la qual, paradoxalment, convoca cap allò més proper.

La conferència inaugural correrà a càrrec del professor Josep Mª Terricabras, catedràtic emèrit de la Universitat de Girona i eurodiputat, sota el títol "Llibertat Creativa".
Inés Artola, dela Universitat de València, parlarà sobre els apropaments a l'art polac des d'una perspectiva actual.

Piotr Zagórski, de la Universidad Aut`ónoma de Madrid, intervendrà amb una ponència titulada "Llibertat, identitat comparada de les societats de Polònia i Espanya.

La conferència de cloenda correrà a càrrec d'Amparo Zacarés, de la Universitat Jaume I, amb el títol "Oportunitat i esperança davant un passat truncat".
 

Llista d'enllaços: