Universitat de ValènciaUniversitat Politècnica de ValènciaInteruniversitari d'Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic Logo del portal

Investigadora principal: Mª Carmen Montesinos Mezquita
Membres de l'equip

  • Activitat antiinflamatòria
    • Mecanismes determinants de la destrucció articular en processos inflamatoris i degeneratius com a origen de noves estratègies terapèutiques.
    • Mecanismes implicats en la protecció cutània en afeccions amb component inflamatori.
  • Estudis in vitro d'interaccions xenobiòtic-biomacromolècula.

En els últims anys les recerques s'han centrat en el desenvolupament de mètodes d'alt rendiment (cromatografia líquida) per a l'estimació in vitro de paràmetres farmacocinètics i farmacodinàmics i toxicitat de xenobiòtics (ex. fàrmacs, plaguicides), modificant les fases (estacionàries i mòbils) per a aconseguir imitar les biomembranes cel·lulars.
Fruit d'aquestes recerques s'ha desenvolupat una nova modalitat cromatogràfica denominada Cromatografia Micelar de Biorepartiment (BMC). La retenció de compostos en BMC ha demostrat ser un excel·lent substitut del clàssic índex d'hidrofobicitat (Log P), particularment quan hi ha compostos ionitzables implicats, i un bon indicador de la permeabilitat dels compostos a diferents biomembranes. Paral·lelament s'han desenvolupat eines quimiomètriques i qualimètriques (validació de mètodes i control de qualitat, incertesa, anàlisi i regressió multivariant) que han sigut aplicades sistemàticament a la recerca, per a garantir la qualitat dels resultats experimentals.

Recentment, aquesta línia ha evolucionat també cap a la utilització de l'electroforesi capil·lar per a l'estimació de l'afinitat dels xenobiòtics (drogues, pesticides) per les proteïnes plasmàtiques principals, incloent-hi xenobiòtics quirals, per a avaluar la seua enantiodiferenciació. Una idea a desenvolupar consisteix a emprar els resultats basats en les tècniques (cromatogràfiques i electroforètiques) experimentals («in quimico») per a validar resultats obtinguts mitjançant estratègies computacionals («in silico» via «Docking molecular»), davant l'absència en molts casos de dades «in vivo» per a contrastar les estimacions d'aquestes últimes. També s'ha començat a treballar en estudis in vitro de la inhibició de reaccions enzimàtiques, així com en l'àmbit de l'estimació de paràmetres relacionats amb el metabolisme.